veronciatko13
05.02.14,12:56
Prosm o radu, mam zivnost na sprostredkovanie prace za uhradu uz 5 mesiacov. Mam dvoch partnerov v zahranici, pre ktorych hladam zamestnancov. Z mojej strany ide len o sprostredkovanie, nie som zamestnavatel, cize mam s kandidatmi podpisanu iba Dohodu o sprostredkovani prace. Na tejto Dohode su uvadene osobne udaje sprostredkovaneho kandidata ako aj zahranicneho zamstnavatela. Dohody mam vypracovane v klasickom Worde. Takisto mi kandidati posielaju zivotopisy. Tie vyhovujuce preposielam svojim partnerom do zahranicia, ktori si potom vyberaju uchadzacov na osobny pohovor. Co robit s nevyhovujucimi zivotopismi? Staci iba jednoducho vymazat? A ako archivovat tie vyhovujuce zivotopisy?
Aky IS si mam dat registrovat (Word, Windows 8)? Faktury robim vo Fakturatik. Ako to spravit, ked povinnost registracie bola do 31.12.2013 a ja som sa to dozvedela az teraz? A ako si mam vypracovat bezpecnostny projekt?

Dakujem velmi pekne za odpovede, som v zahranici a tazko sa mi vsetky tieto informacie ziskavaju.
Richard
05.02.14,12:16
Upravil som ti názov otázky, otázky najlepšie zadávaj vždy samostatne, aby poslúžili aj pre ostatných, dali sa rozpoznať dobre vo vyhľadávaní. Čím širšie postavená otázka, tým menšia šanca že ti niekto odpovie.
Monika456
05.02.14,12:37
Podľa toho čo píšete registrácia Vám nevzniká stačí iba evidovať vzor nájdete na stránke :http://www.dataprotection.gov.sk/buxus/generate_page.php?page_id=1224&buxus=33b3d850607f31fd10efcf1a0d7e1073
- Ak máte PC kde spracúvate osobné údaje treba bezpečnostný projekt, ak nespracúvate stačí Vám iba bezpečnostna smernica.
- Tie živitopisy ja robím tak že pokiaľ uchádzaš o prácu napíše Suhlas so spracovaním osobných údajov podľa atď... tak si ich ponechávam, ostatné skartujem, alebo si treba dodatočne vyžiadať mailom súhlas so spracovaním.
veronciatko13
05.02.14,12:56
Dakujem za odpovedMonika. Naozaj staci iba evidencia? Kedy je povinna registracia a kedy staci evidencia? A nevadi, ak som si nesplnila povinnost 31.12.2013?
Monika456
05.02.14,13:05
Na tej stránke čo som Vám poslala máte vypísané výnimky z registrácie skúste si to pozreť a nájdete tam odpoveď, ale určite Vám stačí len evidencia. Ja som to tiež vypracovala tú evidenciu niekedy v decembri a dávala som spätný dátum 1.7.2013 od vtedy platí ten zákon.
Ing. Ľubomír Janoška
05.02.14,17:22
S registráciou je to zložitejšie.

Ak poskytujete služby sprostredkovateľa zamestnania podľa zákona 5/2004 o službách zamestnanosti, tak podľa § 28 tohoto zákona máte spracúvať osobné údaje meno, priezvisko a adresu uchádzačov, ktorým ste sprostredkovali zamestnanie. Na tento prípad sa vzťahuje výnimka z registrácie - "osobitný zákon".

Ak spracúvate osobné údaje uchádzačov, ktorým ste (zatiaľ) nesprostredkovali zamestnanie alebo ak nejde o prípady podľa zákona o službách zamestnanosti, registrácia je potrebná, o to viac, že právnym základom je súhlas dotknutej osoby.

Radšej zdôrazním, že v tomto prípade nejde o spracovanie osobných údajov na základe zákonov o sociálnom poistení, z. o zdravotnom poistení, z. o dani z príjmu a ďalších, ktoré oprávňujú zamestnávateľa spracúvať osobné údaje zamestnancov a nevzťahujú sa na sprostredkovanie práce.
veronciatko13
05.02.14,19:39
Dakujem pan Janoska. No poviem pravdu, pre mna je to komplikovane a nejasne. Neviem ci registrovat alebo len evidovat IS ako pise Monika. Skusim sa obratit priamo na urad pre ochranu udajov. A neviem, ci nie je problem ak to spravim teraz vo februari a malo to byt do konca roka.
Mne pride najlogickejsie spravit len evidenciu na Urade pre ochranu udajov, od kazdeho kandidata, ktory posle svoj zivotopis so svojimi udajmi mat aj pisomny suhlas so spracovanim udajov na ucel sprostredkovania prace. Po skonceni vyberoveho konania zivotopisy neuspesnych kandidatov skartovat a zivotopisy uspesnych kandidatov, ktorym bola praca sprostredkovana si ponechat, pretoze je potrebne viest evidenciu uchadzacov, kt. bola sprostredkovana praca. Je potrebne mat Dohodu o sprostredkovani prace spolu s ich zivotopismi, pre pripad kontroly z ustredia prace.