veduci123
14.02.14,21:35
dobrý deň, máte niekto reálnu skúsenosť s odškodnením za ublíženie na zdraví? ide o dva krát zlomenú sánku s miernym posunom, doba liečby je viac ako 42 dní. poškodený je na PN, je zamestnaný. viete o akú sumu približne je možné žiadať resp. ju urči sud?
vďaka a ochotu
AmmiS
18.02.14,09:27
Výšku odškodného určuje zákon 437/2004 Z.z., o náhrade za bolesť a o náhrade za sťaženie spoločenského uplatnenia. Je potrebné si vyžiadať lekársky posudok od ošetrujúceho lekára. Poškodenému v zmysle ustanovení § 420 a nasl. občianskeho zákonníka vzniká nárok na skutočnú škodu (skutočnou škodou sa myslí škoda na zdraví vyčíslená lekárskym posudkom na základe bodového ohodnotenia) a ušlý zisk, náhradu za stratu na zárobku, náhradu za stratu na zárobku počas PN a náhradu za stratu na zárobku po PN. Tieto nároky je potrebné kvalifikovane spísať a vypočítať a žiadať náhradu škody od povinnej - zodpovednej osoby. Pokiaľ nie je vôľa dobrovoľne platiť náhradu škody, je potrebné podať žalobu na príslušný súd.
PN viac ako 42 dní sa podľa Trestného zákona kvalifikuje ako ťažké ublíženie na zdraví. Podľa môjho názoru je na mieste aj podanie trestného oznámenia.
Magma
27.02.15,05:34
V prípade, ak poškodený dostane takéto odškodné za ublíženie na zdraví, výška odškodného podlieha odvodom do ZP a SP, resp. platí sa z neho daň?
daniela74
28.02.15,06:56
pomaham poškodeným na zdraví s uplatnením nárokov pri nehodách,urazoch,tragédiach.

Nároky sú v zavislosti od zranení,liečebných nákladov,strate na zárobku.....

No ak chcete isť so súdneho sporu,overila by som si najskor solventnosť dotyčnej osoby.Ak by mal prostriedky na odskodnenie,riešila by som svoje nároky.
Magma
02.05.15,11:39
aká je cena za vypracovanie lekárskeho posudku, môže ísť o sumu niekoľko stoviek eur?
daniela74
03.05.15,07:15
Cenu za vypracovanie lekarskeho posudku,má každý špecialistu rôznu.Ešte som sa nestrtla s prípadom,kde by lekár žiadal stovky eur.No ak máte na mysli posudok vypracovaný znalcom z odboru zdravotníctva,je to možné.Áno,tieto posudky sa pohybujú cenovo vyššie.