Veronika81
17.02.14,13:48
Poraďte mi prosím, či je možné zrušiť nevyužívaný bankový účet (s minimálnym zostatkom) nesvojprávnej osobe jej opatrovníkom priamo v banke alebo je potrebný na to súhlas súdu? Viem, že súhlas je potrebný pri väčších majetkových veciach, napríklad pri prevode nehnuteľnosti a pod. Ale pri rušení účtu, ktorý sa nevyužíva a platí sa tam už iba za jeho vedenie? V banke sami poriadne nevedia, pohadzujú si to od jedného okienka k druhému už dlhšie a dnes asi po štyroch týždňoch volali, že predsa je potrebný súhlas súdu. Neviem sa k tomu nikde dopátrať ako to skutočne je a čo je myslené v rozsudku pod pojmom "v dôležitých veciach je potrebný súhlas súdu".
Ešte dodám, že účet založil tiež opatrovník kvôli dôchodku, ale teraz dôchodok chodí priamo do ústavu kde je osoba zbavená svojprávnosti umiestnená, preto už účet nie je potrebný.
Ďakujem za odpoveď.
Chobot
17.02.14,14:37
Zákon neurčuje, čo sú to presne "dôležité veci". Ak z pohľadu banky je zrušenie účtu dôležitá vec a bez súhlasu súdu ti to nechcú spraviť (napadajú ma 2 dôvody - 1. chcú si udržať klienta a 2. boja sa, že by ich za to mohol niekto v budúcnosti kritizovať), tak ten súhlas súdu si budeš musieť zadovážiť. Osobne si ale myslím, že zrušenie účtu by sa nemalo považovať za dôležitú vec, pokiaľ neide súčasne o výber zostatku vo vyššej sume.

Ak je to tak, ako píšeš, tak nebude problém zo súdu ten súhlas získať.
misoft
17.02.14,19:27
Aj bankový účet, ktorý sa nevyužíva, má svojho majiteľa. A pokiaľ majiteľ je nesvojprávny, má svojho opatrovníka. Ten pri nakladaní s majetkom opatrovaného musí dokladovať nakladanie s majetkom a vyžadovať súhlas súdu. Aj peniaze sú majetok, takže potrebuješ súhlas súdu!
V banke sa na to nepýtaj, oni vedia len svoje (z oboru bankovníctva) - u nich sa rady nedočkáš.
arizona
17.02.14,20:35
Ja si myslim, ze netreba schvalenie sudu. Zrusenie uctu, na ktorom je iba minimalny zostatok je "bezna vec" o ktoru sa opatrovatel stara za svojho zverenca. Schvalenie sudu sa vyzaduje ak sa nejedna o beznu vec,ale o nieco hodnotnejsie.
/to by potom potreboval opatrovatel zvolenie sudu,aj keby kupil napr. kolok na nejake tlacivo pre zverenca za par eur?/

Ak sa z uctu budu pravidelne stahovat mesacne poplatky za vedenie uctu, tak ucet prejde do minusu, takze opatrovatel podla mna mal v pravomoci tomuto predist,aby jeho zverencovi nevznikla skoda.Tymto by sa to dalo zdovodnit...

viac : http://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/obciansky-zakonnik/