vlasko0903
18.02.14,07:04
S manželom predávame byt za 60000€. Kupujúca chce uzavrieť rezervačnú zmluvu so zálohou 10000€ zvyšné peniaze chce uhradiť z predaja jej bytu. Na ten ma hypo. úver, ktorý nechce zrušiť, ale preniesť na náš byt a peniaze z predaja jej bytu 50000€ chce zaplatit ako zvyšok kupnej ceny. Problem je u nás ten, že kupujúca je velmi nerozhodná. Nevie ani presne čo potrebuje ( myslím tým ake papiere, výpisy a ine naležitosti ), kolko to všetko bude trvat. Nechcem ale podpísať rezervačnú zmluvu s tým, že neviem kedy sa to vlastne uskutoční. Ona zas nechce podpísať rezrevačnu zmluvu s jej kupujúcimi skor ako podpíše rezervačnu zmluvu s nami. Tak by ma zaujímalo ako postupovať v prípade, že chceme uzatvorit rezervačnu zmluvu napr. na 2 mesiace s pokutou xxx€. Dá sa niečo taketo uplne normálne ? Nie je potom možné, že sa na niečo vyhovorí a my zostaneme s poplatkami za byt za miekolko mesiacov ? Čo chcem podotknut, že si to nemožeme dovolit. Ako sa poistit a neurobit chybu pri takejto klientke ? Dakujem za radu.
Mogio
28.04.14,09:03
Dufam, ze ste na takyto navrh kupujucej nepristupili. Inak by Vam hrozilo riziko, ze kupujuca Váš byt nekupi, ale zalozne pravo si na nom zriadi a Vy budete rucit svojou nehnutelnostou za jej uver. To môže byť aj jej teoretickym zamerom, nakolko Vam ponukla relativne vysoku zálohu (návnadu).
JUDr. Lucia Semančínová
28.04.14,18:38
Poistiť sa dá len tak, že s buducou kupujucou uzavriete zmluvu o budúcej zmluve, v ktorej sa uvedie, že do času X ste povinní medzi sebou uzavrieť kúpnu zmlvu. Ak sa tak nestane, zaloha prepada vo vás prospech ako zmluvný pokuta. Samozrejme v žiadnom prípade nebude súhlasiť so zriadením záložného práva na vás byt v prospech kupujucej.