pk-petter
18.02.14,08:41
Dobry den, chcem sa opytat ohladom dedicskeho konania. Uvediem priklad, ak matka ma dvoch synov, co jeden z nich je zadlzeny exekuciou, a v pripade nestastia matka zomrie, ak prv dedia synovia 50 na 50 alebo sa vyplaca v prvom rade exekucia a tak zacne dedenie? dakujem za odpoved... bol by som rad ak by ste mi vedeli upresnit, v ktorych zakonoch to najdem... s pozdravom peter
Mária27
18.02.14,08:24
Dedenie je nezávislé od exekúcie jedného dediča. Synovia by dedili podľa § 473 občianskeho zákonníka: (1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.
Exekútor bude asi striehnuť na to, kedy brat nadobudne nejaké vlastníctvo (ak dovtedy pohľadávku nevymôže).

Ak by sa bratia dohodli, že ten jeden nebude dediť, exekútor by to vymohol od toho druhého = odporovateľný právny úkon, § 42a, § 42b obč.z.

Ak by bol ten druhý brat trvale ohrozený zlým hospodárením, matka by mohla previesť majetok za života na prvého syna a zároveň ho zaviazať pravidelne druhému platiť určitú sumu, napr. zmluvou o dôchodku podľa § 842 - 844 obč. z.. Ak by však zomrela do troch rokov od prevodu, exekútor by tento úkon mohol tiež odporovať.