acountant
25.02.14,14:30
Dobrý deň,

vedel by mi niekto poradiť v nasledujúcom probléme: môj klient má záujem kvôli nejakým nehnuteľnostiam kúpiť si jednu sro, ktorá sa však nachádza v konkurze. Presnejšie povedané, má záujem previesť na seba obchodný podiel v tejto sro. Je vôbec možné previesť obchodný podiel v sro, ktorá je v konkurze? Ak áno, kto by mal podpísať návrh na zápis zmien do Obchodného registra? Konateľ alebo správca konkurznej podstaty? Lebo podľa mňa takýto úkon nespadá medzi bežné úkony, ktoré by ešte mohol učiniť konateľ.
Ďakujem.
Dáša_
25.02.14,13:51
hmm, a dokáže niekto logicky vysvetliť, aký to má význam? Správca predá celý majetok danej sro. Vrátane nehnutelností. Majiteľ firmy na to nemá absolútne žiaden dosah, o tom rozhoduje veriteľský výbor, resp. konkurzný súd. Výťažok sa rozdelí medzi veriteľov a len ak niečo ostane, to zostane majiteľovi. Nechce sa radšej zaujímať o kúpu danej nejnuteľnosti?
misoft
25.02.14,17:52
:eek:

@acountant - ten klient asi nie je celkom pri zmysloch, alebo je hazardér.

Logicky: chce previesť podiel na seba - samozrejme zaplatí. No tým len navýši imanie. Ale s.r.o. bude i naďalej v konkurze a jeho vrazené peniaze pôjdu veriteľom a s.r.o. bude v *****. A nebude mať ani podiel v sro ani prachy, ani nehnuteľnosť. Tak mu vysvetli, nech si radšej počká a nehnuteľnosť potom lacnejšie odkúpi po ukončení konkurzu. Alebo nech na to radšej nemysli!
JUDr. Eva Blazyová
25.02.14,17:53
Tak ako ste uviedli, v zmysle zákona 7/2005 o konkurze a reštrukturalizácii nejde o bežnú vec a je potrebné danú záležitosť riešiť so správcom konkurznej podstaty a splniť ďalšie povinnosti stanovené zákonom.
acountant
25.02.14,19:11
Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď pani advokátka. Mohla by ste mi ešte prosím uviesť, aké povinnosti stanovené zákonom treba ešte splniť, aby sa takýto obchodný podiel spoločnosti v konkurze mohol previesť na tretiu osobu. Ďakujem Vám pekne za doplňujúcu odpoveď.
advokát Bános
25.02.14,19:26
ani mne sa to nezdá byť logické, ale doplnil by som, že

1) obchodný podiel sa dá previesť aj bezodplatne, teda teoreticky nie je potrebné vrážať do obchodu peniaze,
2) aj keby nadobúdateľ za obchodný podiel zaplatil, ten nepôjde do (základného) imania, ale prevodcovi (súčasnému spoločníkovi) obchodného podielu

v každom prípade o prevode rozhoduje spoločník, nie konateľ, ten by mal podpísať akurát návrh na vykonanie zmien do ORSR...otázne zostáva, či súd akceptuje jeho podpis na návrhu, či nebude skôr vyžadovať podpis likvidátora....
JUDr. Eva Blazyová
26.02.14,08:03
Záleží od toho, v akej fáze je aktuálne konkurzné konanie, vo veciach konkurzného konania rozhodujú jednak správca, súd, ale aj veriteľský výbor. Od týchto rozhodnutí sa odvíja celý priebeh konkurzu a teda napr. aj speňažovania majetku spoločnosti
Jakubec
26.02.14,17:03
Kedze v konkurze je majetok spolocnosti (pri nakladani s nim za spolocnost kona konkurzny spravca) ale nie obchodny podiel spolocnosti (pokial jeho majitel nie je tiez v konkurze), tak nic nebrani majitelovi obchodneho podielu ho predat a Vam ho kupit za rovnakych podmienok, akoby spolocnost v konkurze nebola. Tento obchod ide mimo konkurzu a restrukturalizacie a prijemcom penazi je predavajuci (doterajsi majitel podielu v spolocnosti). Pri prevode treba dodrzat spolocensku zmluvu, ktora moze obmedzit prevod podielu a dodrzat pripadne predkupne prava inych spolocnikov. Spolocnosti sa tento obchod netyka (nie je jednou zo zmluvnych stran) a preto nie je potrebny ani suhlas spolocnosti (zastupenej spravcom). Zakon o konkurze a restrukturalizacii obmedzuje nakladanie s majetkom spolocnosti, ktoreho sa prevod podielu spolocnosti netyka (podiel v spolocnosti nie je majetkom spolocnosti) a tak sa zakon o konkurze a restrukturalizacii vobec nedotyka prevodu podielu spolocnosti.

Podla paragrafu 5 ods. 1 zakona 530/2003 podava navrh na zapis zmien v obchodnom registry zapisana osoba, vo Vasom pripade spolocnost, ktorej obchodny podiel kupujete. Priznam sa, ze neviem, kto zastupuje obchodnu spolocnost pocas konkurzneho konania, ci spravca alebo konatel.