skvrkino
01.03.14,15:50
Sme pätica mladýh ľudí, ktorí traja z nás sú zamestnaní na trvalý pracovný pomer a dvaja z nás sú študenti. Toto naše zoskupenie 5 ľudí už niekoľko rokov chodí hrávať amatérske divadlo vždy na dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o brigádnickej práci študenta.
Avšak sme sa rozhodli, že tomuto nášmu amatérskemu divadlu dáme vyšší level.
Rozmýšľali sme aj nad občianskym združením, avšak občianske združenie musí mať verejnoprospešný charakter a všetky peniaze z jeho činnosti sa musia vrátiť do činnosti občianskeho združenia, čiže akékoľvek príjmy z hereckých vystúpení by sme si medzi sebou memohli rozdeliť. Preto sa pýtam čo je výhodnejšie založiť si na prevádzkovanie amatérskych hereckých vystúpení živnosť alebo máme založiť spoločnosť s ručením obmedzením.

Ak by sme založili spoločnosť s ručením obmedzením, tak je lepšie, aby z nás piatich ľudí bol iba jeden konateľ alebo môžu byť konatelia všetci piati? Pýtam sa z toho dôvodu, lebo asi keby z nás bol iba jeden konateľ, ostatní pri hereckých vystúpeniach by mali byť potom zamestnancami spoločnosti s ručením obmedzením, napr. na dohodu o vykonaní práce?
Zároveň nad aký ročný alebo mesačný príjem musí spoločnosť s ručením obmedzením viesť účtovníctvo?

Ak by sme amatérske divado prevádzkovali formou živnosti, tak je lepšie, aby sa o živnosť uchádzal ten, ktorý je zamestnaný na trvalý pracovný pomer alebo ten, ktorý je študent. Ak by živnosť získal ten, ktorý je ako pracujúci na trvalý pracovný pomer, musí si odvody platiť ako živnostník alebo všetky odvody si platí ako zamestnanec danej firmy? Ako je to potom s odvodmi, ak by živnosť prevádzkoval študent?

Chcel by som Vás poprosiť ako postupovať v tejto veci? Je lepšie založiť živnosť alebo spoločnosť s ručením obmedzením? Alebo máme divadlo prevádzkovať formou občianskeho združenia? Je to však vôbec formou občianskeho združenia možné, ak si chceme príjem z hereckých vystúpení medzi sebou rozdeliť.

Ďakujem vopred za pomoc a akúkoľvek radu.