icoku
03.03.14,08:59
Po svadbe som nadobudol nehnuteľnosť /1/2 zdedením a 1/2 darom/, spolu sme ju modernizovali, manželka sa so mnou rozviedla, podpísali sme dohodu /neoverenú notárom/, že sa všetkého vzdáva, ale teraz si nárokuje na peniaze, ktoré sme vložili do modernizácie / rozvod sme mali v r.2009/
Chobot
03.03.14,08:54
Konečne sa spamätala zo šoku z rozvodu a začína racionálne rozmýšľať. Zistila, že počas manželstva investovala aj zo svojich peňazí do tovjej nehnuteľnosti a nie je tak hlúpa, aby ti to len tak nechala.

Ak si čestný chlap, tak to uznaj a skús sa s ňou dohodnúť na nejakej sume. Veď tú tvoju nehnuteľnosť ste zhodnotili za spločné peniaze a ty si ju teraz užívaš.

Zase aby to bolo spravodlivé, treba do úvahy vziať najmä nákup materiálu na rekonštrukciu a cenu prác. Náklady na prevádzku či údržbu (napr. spotrebu elelktriny, plynu, daň z domu) by si nemala žiadať, to boli náklady, ktoré vzikli v súvisloti s užívaním nehnuteľnosti - teda aj jej náklady.

Tu neide o majetkové vyrovnanie, BSM ste si asi už dávno rozdelili. Tu ide o náhradu nákladov, ktoré ona investovala do tvojho domu. Existujú nejaké premlčacie lehoty, ale neviem ti presne povedať, či jej právo je už premlčané alebo nie. Ak is ochotný jej uhradiť časť nákladov, tak sa dohodnite. Ak nie, tak si najmi právnika a asi sa budete súdiť. On ti presnejšie poradí, či je to premlčané alebo nie.