petokopec
06.04.14,21:23
Som začínajúci výtvarník. Oslovila ma istá univerzita, ktorá si u mňa objednala väčšie množstvo kresieb. Univerzita plánuje vytvoriť určitý program, ktorý bude slúžiť k výučbe konkrétneho predmetu na zákl. školách. Tento program chce obohatiť mojími kresbami.
Táto práca (http://www.porada.sk/praca#__AUTOKW) bude trvať nejaký čas, približne pol roka, chcel by som sa poradiť, ako by mala vypadať zmluva o diele? Chcú so mnou podpísať aj licenčnú zmluvu aj autorské práva... a ja neviem ako postupovať.Či sú za autorské práva aj osobitné finančné sadzby?
veronikasad
06.04.14,20:47
Pozri tu

https://www.financnasprava.sk/sk/podnikatelia/dane/dan-z-prijmov/fyzicke-osoby/slobodne-povolania

Robila som v marci DP jednému klientovi s podobnými príjmami ako budeš mať ty. Zmluva o zhotovení diela bola spracovaná tak, že 20 % príjmu boli aktívne príjmy (tie vstupujú do limitu pre povinnú registráciu v sociálnej poisťovni) a 80 % boli pasívne príjmy - nevstupujú do limitu pre SP, ale nevzniká pri nich nárok na uplatnenie NČZD.
Ak nebudeš viesť účtovníctvo (http://www.porada.sk/uctovnictvo#__AUTOKW), pri oboch typoch príjmov je možné samostatne uplatniť paušálne výdavky (http://www.porada.sk/pausalne-vydavky#__AUTOKW) - 40 % z príjmov, max. 420€ za každý mesiac trvania zmluvy.

Viac info máš v priložnom linku