bystricanko
08.04.14,20:58
Chcel by som vás poprosiť o radu. Chceli by sme si s manželkou kúpiť rodinný dom (novostabu) a predávajúci nám navrhol trošku nižšiu cenu za predpokladu, že sa to urobí na 2 zmluvy. Zvlášť by bola cena (http://www.porada.sk/cena#__AUTOKW) za pozemok a zvlášť cena (http://www.porada.sk/cena#__AUTOKW) za dom. Argumentuje tým, že je to kôli dani, ktorú by musel inak zaplatiť, keby sa to celé predávalo spolu na jednej zmluve, lebo dom nemá ešte 5 rokov (je to novostavba). Naproti tomu pozemok už vlastní viac ako 5 rokov, takže z neho by údajne už dane (http://www.porada.sk/dane#__AUTOKW) platiť nemusel.

Čo poviete? Je takýto postup pre nás bezpečný? Aké riziká z toho pre nás vyplývajú?
Chobot
08.04.14,23:32
Teoreticky aj prakticky to možné je. Jediné negatívum v tom je, že na katastri treba zaplatiť 2x poplatok za prevod nehnuteľnosti - raz za pozemok a raz za dom. Ak predávajúci uhradí oba tieto poplatky (http://www.porada.sk/poplatky#__AUTOKW), tak vám môže byť jedno, či je to riešené jednou zmluvou či dvomi. Iné (http://www.porada.sk/ine#__AUTOKW) riziko v tom nevidím.
Jana Motyčková
09.04.14,05:19
Myslím, že by nemusel byť problém ani keby to bolo na jednu zmluvu ale zvlášť by bola uvedená cena (http://www.porada.sk/cena#__AUTOKW) za pozemok a zvlášť cena (http://www.porada.sk/cena#__AUTOKW) za dom.