Milanko44
22.05.14,06:38
Ahojte, viete mi prosím niekto pomôcť? :-)
Rád by som predával svoju zeleninu či ovocie no nepodnikám ani nič s tým súvisiace.
Potrebujem špeciálne povolenia? Založenie živnosti a registračnú pokladňu?
Existuje miesto (napr. trh) kde by som len došiel, zložil si tovar a predával???
Veľmi pekne ďakujem
Milan Trnava :-)
arizona
22.05.14,05:42
Len tak sa niekde postavit nemozes, treba ti povolenie od obce..

Viac si precitaj napr. tu : http://ekonomika.sme.sk/c/5498354/chcete-predavat-prebytocne-vajcia-pozor-na-pravidla.html
Milanko44
22.05.14,05:50
A keď nebudem v obci ale niekde pri ceste???
Veľa ľudí tak predáva tak preto sa pýtam, lebo aj mne to bolo čudné. Ako to riešia s políciou alebo podobne???
Katy a R
22.05.14,08:22
myslíš, že to miesto "niekde pri ceste" nepatrí do katastra žiadnej obce? ;)
však vyskúšaj - uvidíš!
SERVIS
22.05.14,09:21
toto aj mňa zaujíma či netreba pokladňu, keď pri jahodách zo "svojej" záhradky má aj melóny či marhule, ktoré u nás asi ťažko dopestuje v máji.
sosak
22.05.14,09:50
V tomto štáte je zo všetkým problém, potrebuje " vybúchať " dane a poplatky aj od chudákov, prepáč mi ten výraz. Existuje predaj z dvora, ktorý má isté pravidlá... To čo vidieť pri cestách je na drzovku, bez reg. pokladne, ale, mali by ju mať, pokiaľ nie sú ZŤP.
Ešte doplním : http://hnporadna.hnonline.sk/predavate-urodu-zo-zahrady-nezabudnite-na-danove-priznanie-604636
misoft
22.05.14,09:53
Milanko - pri ceste predávať? Nem dobrý nápad. O chvíľu by si mal tam policajtov - ohrozenie bezpečnosti cestnej premávky. A never tomu, že cesty nikam nepatria. Patria - do katastrálnych území - takže by ťa mohol skasírovať i starosta ....
misoft
22.05.14,09:57
http://ekonomika.sme.sk/c/5498354/chcete-predavat-prebytocne-vajcia-pozor-na-pravidla.html
"Predaj rastlinných komodít, ako sú strukoviny, obilniny, olejniny, zemiaky, zelenina, jadrové, kôstkové, bobuľové ovocie, orechy, byliny, čerstvé huby je v prípade malých množstiev a predaji konečnému spotrebiteľovi súkromnými osobami voľný," píše ministerstvo pôdohospodárstva. Koľko je malé množstvo, určuje potravinový kódex. Napríklad pri kapuste to môže byť až 2000 kilogramov ročne.

To, že je predaj voľný znamená, že sa netreba registrovať. Na predajcov sa však vzťahujú bežné pravidlá poctivého predaja, ktoré kontroluje (a v prípade nedodržania aj pokutuje) Slovenská obchodná inšpekcia. Ak predávajú na trhovisku, musia dodržiavať aj trhový poriadok predpísaný samosprávou."
pavol54
22.05.14,10:45
Duško omyl, dnes je prepojený obecný úrad ONE LINE s daňovým úradom a pestovateľ prebytkov musí sa nahlásiť na príslušnom obecnom úrade že chce predávať, a musí mať potvrdenie že má záhradku, a povolenie na predaj prebytkov zo svojho obecného úradu ročne môžeš predávať prebytky 30 dní po celom Slovensku a keďže je to on line s dú tak predajcu daňový úrad má a na tridsiaty prvý deň si pripraví predajca pokutový šek s minimálnou sumou myslím že 300,-€ a to ho ani vidieť nemusia, a to že dnes predáva v Michalovciach zajtra v Trebišove a napozajtra v Humennom nič nemení, len načítava dni
misoft
22.05.14,10:48
Už to vyšlo v Zbierke zákonov? Pretože pokiaľ to v Zbierke nie je - tak to ešte neplatí....
korela
22.05.14,11:28
Naša rodina chodí takto nakupovať k záhradníkovi, na tej parcele pestuje už aspoň tri desaťročia. V sobotu ho vidím i na trhu, inak okolo neho ide cyklistický chodník, pred parcelou má vyložený stolík s váhou, možno aj RP, od neho blok nechcem, ale zastavujú sa pri ňom autá po celý deň, pretože má zeleninu čerstvú, a hlavne táto jarná - cibuľka, reďkovky, kaleráby, kvety, neskôr melóny, že je to jeho. Má pri tom propagačnú tabuľu, tak z auta vidno ceny. A je to výpadovka na satelity, zákazníkov má dosť po celý deň. Treba sa spýtať obce, ako na to.
Má školu z odboru, ovocinárstvo.
pavol54
22.05.14,11:50
Od 20.08.2010 sa toho dosť pomenilo takže na článok pani Tykalovej by som nepoukazoval.
pavol54
22.05.14,11:53
Však skús povedať obecnému úradu že to nie je v zbierke, (určite je nebudem hľadať ak ma to bude živiť tak si to nájdem) videl si už obecný úrad ktorý robí sám od seba nadprácu?
Bednarova J
22.05.14,11:59
§3 z.č. 178/1998 Z.z. o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach

Povolenie na zriadenie trhového miesta a predaj výrobkov a poskytovanie služieb
(1) Povolenie na zriadenie trhového miesta a na predaj výrobkov a poskytovanie služieb na trhovom mieste vydáva obec. 4) Povolenie na umiestnenie prenosného predajného zariadenia na trhovisku alebo v tržnici vydáva správca trhového miesta (§ 4). Predávajúci je povinný pri podaní žiadosti o vydanie povolenia na zriadenie trhového miesta a na predaj výrobkov a poskytovanie služieb na trhovom mieste predložiť fotokópiu strany označenej ako ZÁZNAMY DAŇOVÉHO ÚRADU z jeho knihy elektronickej registračnej pokladnice, na ktorej je zaznamenané pridelenie daňového kódu elektronickej registračnej pokladnice, alebo predložiť čestné vyhlásenie s uvedením ustanovení osobitného predpisu, 4a) že nie je povinný na predaj výrobkov a poskytovanie služieb používať elektronickú registračnú pokladnicu. Ak predávajúci požadované dokumenty predloží, obec povolenie na zriadenie trhového miesta a na predaj výrobkov a poskytovanie služieb na trhovom mieste vydá; obec je povinná predložené dokumenty uchovávať päť rokov od konca kalendárneho roka, v ktorom boli predložené. O vydaní povolenia na zriadenie trhového miesta a na predaj výrobkov a poskytovanie služieb na trhovom mieste obec telefonicky alebo elektronicky bezodkladne informuje Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky na telefónnom čísle alebo elektronickej adrese, ktoré Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky zverejní na svojom webovom sídle. Ak predávajúci požadované dokumenty nepredloží, obec povolenie nevydá.
(2) Pri povoľovaní zriadenia trhového miesta obec prihliada na ochranu verejného poriadku, verejný záujem, účelnosť, bezpečnosť a kultúrnosť predaja výrobkov a poskytovania služieb a na účelnosť výstav, veľtrhov a podobných akcií vo verejnom záujme.
(3) Obec všeobecne záväzným nariadením /5/ upraví predaj výrobkov a poskytovanie služieb na trhových miestach, najmä
a) druh predávaných výrobkov a poskytovaných služieb,
b) druh, obdobie konania a rozsah príležitostných trhov,
c) trhové dni, predajný a prevádzkový čas,
d) technické, prevádzkové a estetické podmienky stánku s trvalým stanovišťom [§ 2 ods. 1 písm. f)],
e) ďalšie skutočnosti dôležité z hľadiska obce.
§3/4 zivnostensky zakon
(4) Živnosťou takisto nie je predaj nespracovaných alebo spracovaných rastlinných a živočíšnych výrobkov z vlastnej drobnej pestovateľskej a chovateľskej činnosti fyzickými osobami a predaj lesných plodín; na predaj ovocia, zeleniny a kvetov, ktoré sa predávajú na prenajatom mieste na trhovisku alebo v tržnici, 23p) ak doba prenájmu je dlhšia ako 30 dní v kalendárnom roku, alebo v pojazdnej predajni, prípadne iným ambulantným spôsobom, ak sa predaj uskutočňuje viac ako 30 dní v kalendárnom roku, vzťahuje sa osobitný zákon.23r)
misoft
22.05.14,15:01
Tak som skúsil hľadať. Toto som našiel.
http://www.zakonypreludi.sk/zz/2014-101#f7280259
Teda do 1.7. ešte nemusí preukazovať, že to má z vlastného....
Účinnosť od 1.7.2014.
pavol54
22.05.14,18:39
to je pekné, ale do toho 1. 7 ani veľmi nie je čo preukazovať ako vlastnú produkciu snáď nejaká čerešňa,(kto by sa z našincov driapal po stromoch, nejaká mrkva ak sa nájde debil čo ju po vysiatí jednotí, možno aj kapustička a kalerábik a hrášok oberať že kto?)
misoft
23.05.14,06:02
No práve! Logika! Treba rozmýšľať, čo práve rastie a dozrieva (niekto však môže mať i sklenik). Také citrusy u nás na poli nevypestuje.
Caessar
16.07.14,11:06
jasne, v pohode predavaj, len nemozes mat nic, ani ucet, ani majetok a mozes robit co chces, preco by sme si nemohli predavat co nazbierame? ved je to chore, mam kamarata, nema pracu a nema ani ucet, ani auto, ani nehnutelnost, takze aj ak mu daju pokutu nikdy nic nedostanu, je mimo postihu tohto prekliateho systemu.