Pitr
11.04.06,11:26
Vedel by mi niekto poradit ci moze zahranicna pravnicka osoba podnikat v SR naraz aj vo forme 100% vlastnenej s.r.o. aj vo forme vlastnej organizacnej zlozky?
Ake su vyhody/nevyhody o.z.? Podava o.z. danove priznania? Moze o.z. fakturovat? Ma o.z. nieco ako konatela?
Dakujem vopred za pomoc
dana9
11.04.06,09:35
Podľa môjho názoru:

[quote=Pitr]Vedel by mi niekto poradit ci moze zahranicna pravnicka osoba podnikat v SR naraz aj vo forme 100% vlastnenej s.r.o. aj vo forme vlastnej organizacnej zlozky?

Môže, pôjde o dva samostatné a na sebe nezávislé subjekty - s.r.o. ako slovenská právnická osoba, a organizačná zložka podniku zahraničnej osoby. Takáto organizačná zložka sa zapisuje do obchodného registra.

Ma o.z. nieco ako konatela?

V mene org. zložky zahr. právnickej osoby koná, resp. robí právne úkony, vedúci organizačnej zložky.


dana:) :)

Ak sa mýlim, opravte ma:o
zlatica76
11.04.06,09:46
Prečo zakladať s.r.o. aj organizačnú zložku?? Vedúci bude pravdepodobne jeden, a potom sa to tomu jednému človeku veľmi pletie, kedy robí za organizačnú zložku a kedy za s.r.o. (skúsenosť z praxe, naša spoločnosť má oboje v ČR a je v tom neuveriteľný chaos).

Organizačná zložka má v SR postavenie právnickej osoby - podáva daňové priznania za príjmy v SR, DPH, ak zamestnáva zamestnancov, tak všetky tie náležitosti okolo toho, musí zostavovať účtovnú závierku podľa slovenských účtovných štandardov. Záleží len na rozhodnutí materskej spoločnosti v zahraničí, či chce mať v SR zložku (t.j. súčasť svojho podniku - a možnosť uplatniť si zaplatenú daň na slovensku v zahraničí - možnosť tak trochu prelievať zisk, kde sa jej zapáči), alebo zriadiť na slovensku samostatnú dcérsku spoločnosť (nemožnosť započítať daň, nutnosť v zahraničí robiť konsolidáciu...)
lujza41
12.04.07,11:34
odlisna otazka ale k danej teme: mate niekto skusenost s prechodom organizacnej zlozky /pobocka zahranicnej spolocnosti/ na s.r.o.? Co vsetko je oproti zakladaniu novej s.r.o. odlisne? Ako postupovat aby vsetky zavazky a pohladavky presli z existujucej organizacnej zlozky na s.r.o.?