Iveta93
13.09.14,18:25
Dobry den, rodicia si zakupili jazdene auto od sukromnej osoby. Vozidlo malo byt po 1. majitelovy, nikdy burane s originalnym najazdom kilometrov. Nakoniec sa ukazalo, ze nic z toho nebola pravda, rodicia sa ho v tomto pripade rozhodli auto predavajucemu vratit, co on odmietol. Vozidlo este stale nebolo a stale neni odhlasene na ich meno. Ako by mali dalej postupovat? Da sa proti tomu nejako branit?


Predavajuci umyselne zavadzal a o stave a o povode auta nehovoril pravdu, ked s nim komunikovali cez telefon priznal si ze vozidlo nie je po 1. majitelovy a nemali ho ako nove zakupene v rodine.
Peggynka
13.09.14,16:41
Nuž,uvádzaš,že NEHOVORIL pravdu...Auto sa takto nekupuje,všetko malo byť NAPÍSANÉ v kúpno-predajnej zmluve a ich možnosti sú uvedené napr. tu:
https://www.google.sk/?gws_rd=cr,ssl&ei=-3gUVMmnHcrOygPwmoGQBg#q=zru%C5%A1enie+k%C3%BApnej+ zmluvy+na+auto
Mária27
14.09.14,10:43
Občiansky zákonník
§ 596
Ak vec má vady, o ktorých predávajúci vie, je povinný kupujúceho pri dojednávaní kúpnej zmluvy na ne upozorniť.
§ 597
(1) Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť.
(2) Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým.
§ 598
Kupujúci má právo na úhradu nevyhnutných nákladov, ktoré mu vznikli v súvislosti s uplatnením práv zo zodpovednosti za vady.
§ 599
(1) Vady musí kupujúci uplatniť u predávajúceho bez zbytočného odkladu. Práva zo zodpovednosti za vady sa môže kupujúci domáhať na súde, len ak vady vytkol najneskôr do 24 mesiacov od prevzatia veci.
(2) Právo na náhradu nevyhnutných nákladov môže kupujúci uplatniť na súde, len ak náklady predávajúcemu oznámi v lehote uvedenej v odseku 1.
§ 600
Uplatnením práv zo zodpovednosti za vady nie je dotknuté právo na náhradu škody.
právnik-probono
14.09.14,18:58
Zo zadania otázky všetko nasvedčuje tomu, že vaši rodičia boli predávajúcim uvedení do omylu. Vyhraté však stále napriek tomu mať nemusíte.

Dôležité je dôsledne sa oboznámiť s obsahom kúpnej zmluvy na prevod vlastníctva k motorovému vozidlu (ak bola uzavretá písomne) a zamerať sa nato, či obsahovala deklaráciu predávajúceho o tom, že vozidlo nebolo nikdy búrané a o originálnom stave odometra (tachometra), alebo tieto skutočnosti odzneli iba ústne.

Ďalej vedzte, že predávajúci - špekulanti sa zvyknú v praxi zbavovať zodpovednosti z kúpneho vzťahu vyhlásením v kúpnej zmluve, že kupujúci berie na vedomie, že kupuje použité vozidlo primeraného opotrebovaniu veku vozidla a predávajúci preto nepreberá zodpovednosť za dodatočne zistené vady.

Ak po preštudovaní si kúpnej zmluvy dôjdete k záveru, že nárok vašich rodičov je dôvodný, môžete od kúpnej zmluvy odstúpiť podľa §597 ods. 2 Občianskeho zákonníka v platnom znení, nakoľko predávajúci vymienil niektoré vlastnosti predmetu kúpy, ktoré sa ukázali ako nepravdivé.

V tomto prípade je potrebné predávajúcemu doručiť písomne odstúpenie od zmluvy, vrátiť plnenie zo zmluvy (teda motorové vozidlo) a dožadovať sa vrátenia kúpnej ceny.