Majko09
15.09.14,20:12
Ahojte,
vedeli by ste mi prosim poradit, akym sposobom sa da pravne zabezpecit to, aby moj partner, mal prave dozvediet sa vsetky potrebne veci, v pripade napriklad, ze by sa mi nieco stalo nahodou, ze by som mal nejaku nehodu atd atd, tak by mal pravo, byt informovany od lekarov a podobne veci?
Da sa nieco spisat, nejaky pravny dokument?

dakujem vam za reakcie
m.
misoft
15.09.14,18:27
V telefóne v zozname kontaktov si ho veď ako ICE (In case of emergency) - ak nemajú určenú blízku osobu, príbuzného, kontaktnú osobu - idú po telefónnych kontaktoch a toto je zvýraznené telefónne číslo.
kopretinka
15.09.14,18:30
ICE je sprostosť,záchranári nemajú čas na prehľadávanie mobilu.To som si nevymyslela,to som čítala,je to ich oficiálne stanovisko.ICE JE HOAX Z ROKU 2005
http://www.hoax.cz/retezove-emaily/ice-kontakty-v-mobilu---in-case-of-emergency/
kopretinka
15.09.14,18:32
informácie sa podávajú iba príbuzným,inak máš smolu
ICE JE HOAX
http://www.hoax.cz/retezove-emaily/ice-kontakty-v-mobilu---in-case-of-emergency/
Majko09
15.09.14,18:37
no ono nejde len o to, aby bol niekto upovedomeny v pripade nehody...som pisal o tomto pripade ako priklad - a kedze registrovane partnerstvo u nas nefunguje, tak hladam nejaky iny pravny sposob na rovnake veci, ako funguju v beznom manzelstve
...na margo ICE - ak je telefon zablokovany, ako kazdy moderny telefon v tejto dobe, tak nijake ICE nepomoze...taktiez nie, pokial najdu doklady pri tebe, tak idu podla dokladov a nie podla kontaktov v zablokovanom telefone, pretoze ist do telefonu v takomto pripade je uz porusovanie prava na sukromie chranene zakonom
avalik
15.09.14,18:41
576/2004 Z. z.Zákon o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov

§ 25
Sprístupňovanie údajov zo zdravotnej dokumentácie

(1) Údaje zo zdravotnej dokumentácie sa sprístupňujú formou nahliadania do zdravotnej dokumentácie osoby

a) tejto osobe alebo jej zákonnému zástupcovi v celom rozsahu,

b) manželovi alebo manželke, dieťaťu alebo rodičovi alebo ich zákonnému zástupcovi po smrti tejto osoby, a to v celom rozsahu; ak takáto osoba nie je, osobe plnoletej,16) ktorá s ňou žila v čase smrti v domácnosti,32) blízkej osobe33) alebo ich zákonnému zástupcovi,

c) osobe splnomocnenej na základe písomného plnomocenstva34) osoby podľa písmena a) alebo b) s osvedčeným podpisom podľa osobitného predpisu35) v nevyhnutnom rozsahu uvedenom v plnomocenstve,


34) § 31 Občianskeho zákonníka.

§ 31

(1) Pri právnom úkone sa možno dať zastúpiť fyzickou alebo právnickou osobou. Splnomocniteľ udelí za týmto účelom plnomocenstvo splnomocnencovi, v ktorom sa musí uviesť rozsah splnomocnencovho oprávnenia.
kopretinka
15.09.14,18:42
bohužiaľ,nepomôžeš si.....žiadny spôsob na to neexistuje............
avalik
15.09.14,18:44
kopretinka, existuje - plnomocenstvo
Majko09
15.09.14,18:45
Plnomocenstvo akeho typu?
avalik
15.09.14,18:54
hore mas v mojej odpovedi - je to plnomocenstvo ako kazde ine - uvedies tam koho k comu splnomocnujes a na aku dobu
Majko09
15.09.14,19:03
ok...a takyto dokument by som mal nosit aj stale pri sebe, ak by sa mi napriklad stala nehoda a nebol by som schopny komunikovat, ze nech vedia, na koho sa obratit v takom pripade?...ci pri mojej identifikacii podla dokladov sa pribuzni a ini ludia hladaju v nejakej databaze, kde je uvedene aj taketo plnomocenstvo?
misoft
15.09.14,20:06
Myslíš, že je to HOAX?
A čo potom je teda toto:
http://sk.wikipedia.org/wiki/ICE_kontakt
http://translate.google.com/translate?hl=sk&sl=auto&tl=sk&u=http%3A%2F%2Fctlr.msu.edu%2Fcotravel%2FICE.aspx

Kvietoček - žiadny HOAX - holý fakt. To len tu na Slovensku to nepochopili. Naše zákony nejdú s dobou.
Ako príklad - bezdetný človek (sám) - má priateľa - číslo v telefóne - podľa SK zákonov by však NESMELI lekári podať správu - lebo to nie je "BLÍZKA" osoba (je to však pre toho osamoteného jediná spriaznená osoba) - takže?
kopretinka
15.09.14,20:16
hej? a toto si tam čítal? ICE program nie je oficiálnou iniciatívou záchranných služieb.
A to druhé je preklad,čiže zase nie na Slovensku.
Ja sa musím na tebe smiať,dáš sem link na wiki a ani to nečítaš.citujem wiki z tvojho linku
Jednotky prvého kontaktu u nás nevyužívajú takúto možnosť, pretože to nie je ich úlohou. Ich prvoradou úlohou je zabezpečiť prežitie a prevoz postihnutého do nemocničného zariadenia. Mobilný telefón je považovaný za osobný majetok a údaje v ňom sú považované za súkromné, čiže už ich čítanie je porušením práva na súkromie chráneného zákonom.

Použitie ICE čísla je dosť nepravdepodobné, pretože musí byť splnená kombinácia viacerých podmienok napr. osoba nie je schopná komunikácie + nemá doklady + má mobil + mobil funguje a nie je zablokovaný + záchranári nutne potrebujú dôležitú informáciu + "ICE osoba" je dostupná ... Navyše, ak je osoba zdravotne postihnutá (cukrovka, kardiostimulátor, epilepsia a pod.), má obvykle na tento účel príslušnú kartičku na ktorej sú potrebné údaje.

V prípade straty (krádeže) mobilu môžu ICE kontakty predstavovať bezpečnostné riziko.
Niečo od susedov:Hasičský záchranný sbor České republiky se distancuje od jakéhokoliv využívání případného kontaktu ICE na osobu blízkou v mobilním telefonu pro případ rychlého informování rodiny, osoby blízké atp.

V nalezených mobilech na místě události hasiči nevyhledávají žádné kontakty z důvodu informování blízkých nebo příbuzných osob, které byly obětí události. Toto informování je plně v kompetenci Policie ČR.

Hasiči na místě nehody manipulují s osobním majetkem poškozených nebo obětí (včetně mobilního telefonu) pouze a výhradně za účelem zabránění poškození nebo případnému odcizení tím, že osobní věci shromáždí a následně předají majiteli nebo Policii ČR.

Hasiči respektují i psychologický aspekt komunikace o zranění nebo úmrtí blízké osoby prostřednictvím mobilního telefonu.

E-mail ICE je velmi „zdařilou" řetězovou zprávou, o níž se zmiňují i příslušné webové servery. K takové zprávě jsme se vyjadřovali již dříve a upozorňovali jsme na skutečnost, že občané jsou klamáni.
misoft
15.09.14,20:19
A to je niekedy chyba.... pretože po ošetrení "hľadajú" osoby, ktoré často ani nenájdu (bol už prípad v Ba, že "hľadali" príbuzného, pričom mal v telefóne a v dokladoch kontakty v prípade núdze - našli po 4 dňoch príbuzných až za hranicami, pričom najbližšia osoba bola vzdialená pár km).
avalik
15.09.14,20:24
prave preto tato spriaznena osoba by mala mat splnomocnenie - bez toho splnomocnenia jej aj tak nic nepovedia ... neviem si predstavit, ze zachranar namiesto toho aby tebe zachranoval zivot, sa ti hrabal v mobile a hladal ICE kontakt aby mu oznamil, ze mas nejaky uraz ... tym netvrdim, ze oznacit ICE je zla vec - to sa ale vyuzije az neskor, ked nemozes komunikovat a nemas doklady pri sebe.
misoft
15.09.14,20:28
No a práve toto sa pýtal zadávateľ otázky. Najskôr ratujú, potom oznamujú - a musia vedieť, komu!