iwa61
18.09.14,07:30
Dobrý deň.Súdim sa so svojim otcom o výživné.Presnejšie,požiadala som o určenie výživného na dospelé dieťa.Som žalobca.Otec je žalovaný.Mamu som splnomocnila,aby ma v tejto veci plne zastupovala(aj tak vie o tejto záležitosti najviac).Za niekoľko týždňov bude pojednávanie.Prvý raz temer po dvoch rokoch od podania návrhu.Nechcem sa s otcom na súde stretnúť,mám z neho psychickú traumu.Je to dôsledok jeho skoršieho chovania.Bude stačiť napísať a poslať na súd písomné ospravedlnenie a písomné vyjadrenie k predmetnej veci s poukázaním,že v mojej veci je oprávnená konať moja mama,ktorú som poverila plnomocenstvom?Ďakujem.
dobrocani
18.09.14,06:13
Otca ani vidiet nechces ale peniaze od neho ti smrdiet nebudu.
Nic v zlom, ale taketo veci nedokazem pochopit. Ja som nemanzelske dieta, po dovrseni 18 rokov som mal moznost konat tak ako ty, lenze som sa nad niecim podobnym ani neuvazoval. Chodil som na VS, otec na mna platil vyzivne ktore sud upravil este ked som mal 14.rokov. Bola to suma, ktora stacila na vyplatenie internatu a cestovnych nakladov. Zomrel ked som mal 23, v mesiaci ked zaplatil(ztrhli mu z platu)posledne vyzivne. Boli to tayke casy, mama bola vyse roka nezamestnana a starala sa aj o moju sestru o 13 rokov mladsiu odo mna. Za cely tento cas neprejavil moj otec ani raz zaujem o to, aby sa so mnou stretol, alebo ma kontaktoval. Ani o dedicstvo po nom som sa neprihlasil. Peniaze ajtak nenahradia to, co mi pocas vyrastania a dospievania neposkytol. Co clovek nevidi, to ho netrapi(bolo jeho heslo).
Az teraz ako skoro 40 rocny som sa skontaktoval s jeho detmi, s mojimi surodencami. Rodinne vazby, ktore sa tvoria rokmi zivota asi nikdy nebudu take, ake by boli, ak by sa o mna staral(aspon na dialku) ake taketo karty mi zivot nadelil a s nimi musim hrat. To co mam, som dosiahol aj bez neho, bez jeho pomoci, bez jeho rad, bez jeho penazi. A som na to hrdy.
taiko
18.09.14,06:18
smutny pribeh, ale ako suvisi s tym, ze ma dieta za zakona narok na vyzivne od otca, ale nechce sa s nim stretnut, kvoli pripadnym traumam, ktore mu otec sposoboval?
Predstav si modelovu situaciu (samozrejem riadne prehnanu kvoli nazornosti), ze Ta ako dievca otec zneuzival, rodicia sa kvoli tomu rozviedli.
Ty teraz chces poziadat o vyzivne, na ktore mas zo zakona narok, lebo ho potrebujes k svojej existenci a rodic je povinny Ti ho poskytnut.i. Chcel by si sa so svojim otcom stretnut na sude a pozerat sa na cloveka, ktory Ta dajme tomu znasilnoval?
Ergo. Nesudme, lebo mozeme aj my byt sudeni.
willma
18.09.14,06:24
musím Ti oponovať. Bol otec pri radosti, ale starosti nechal na matku - Neviem prečo a začo sa zadávateľka rozhodla tak ako sa rozhodla, neprináleží nám súdiť. Môj syn ako 17 ročný prejavil záujem vidieť si otca, ktorý tiež len posielal výživné a za celý čas sa o mladého nestaral a ani ho nevidel. Stalo sa tak na pojednávaní o zvýšenie výživného a synátor skonštatoval, že o nič neprišiel. Akurát jeho "otec" nevedel kam s očami a to bolo asi tak všetko. Syna som vychovala ako som najlepšie vedela, pokiaľ mám vedomosť je v akom takom kontakte aj so súrodencami, ale o otca sa viac nezaujímal ani on.
iwa61
18.09.14,06:46
odpovie mi prosím niekto na to,čo som sa pýtala?

Môj príbeh je trochu iný.Moji rodičia sa rozviedli len nedávno.Otec sa po rozvode prestal úplne zaujímať aj o mňa,aj o brata.O všetko sa starala mama.Obaja sme študovali na vysokej škole.Brat skončil 2.stupeň v lete 2012.Otec po celú dobu jeho prezenčného štúdia o neho neprejavoval žiadny záujem,ani neplatil výživné na neho.To isté sa stalo so mnou,keď som začala študovať 2.stupeň prezenčnou formou v zahraničí.Teraz v lete som už štúdium skončila.Po celú dobu financovala moje štúdium a starala sa o mňa tiež iba moja mama,ktorá si peniaze požičiavala od známych,aby mi mohla zaplatiť podnájom,školu,aj réžiu... pri rozvode nebolo výživné na nás deti určené.Nepredpokladalo sa vtedy,že otec sa vykašle na mňa aj na brata preto,že sa mama s ním rozviedla.Je to vlastne pomsta mame.Kým mala mama finančné prostriedky, tak od otca žiadne výživné nepožadovala ani ona, ani brat. Ale už sa finančne vyčerpala a kvôli našim štúdiám sa aj zadĺžila. Otec si žije nad pomery, ale je to jeho vec. Mám ho rada ako svojho otca, ale okolnosti ma prinútili, požiadať o určenie výživného. Žiadala som ešte v r.2012... ale otec dokázal robiť na súde prieťahy cez svojho právnika a tak je prvé konanie až teraz, keď som vlastne už štúdium dokončila.Po celú dobu sa vôbec nezaujímal či žijem, alebo či niečo nepotrebujem, alebo ako sa mám... takže toto je v krátkosti môj príbeh, prečo žiadam výživné.
willma
18.09.14,07:06
Skús sa zastaviť na UPSVAR, tam by Ti mali poradiť. Osobne sa domnievam, že ak si splnomocnila mamu, tak sa osobne dostaviť nemusíš.
iwa61
18.09.14,07:09
Ďakujem a môžete mi ešte vysvetliť čo to je UPSVAR? Nerozumiem o čo ide. Ešte som sa s tým nestretla...
Chobot
18.09.14,07:12
Teba, ako navrhovateľa môže na základe plnej moci zastúpiť ktokoľvek, aj mama. Štandardne prípad prevezme advokát a navrhovateľ sa súdu nemusí ani zúčastniť, ak na všetky úkony splnomocní jeho. Mama ťa tiež môže zastupovať, ale nemôže to robiť odplatne (teda nemá nárok na odmenu za zastupovanie). Pokiaľ ide len o pojednávanie, tak tam nemusíš ísť.

Pokiaľ si ale predvolaná ako svedok, tak to je iné. Podľa § 126 ods. 1 si ako svedok povinná dostaviť sa na súd a vypovedať. Nemôžeš sa ospravedlniť tým, že sa nechceš stretnúť s otcom, takýto argument súd neuzná.

§ 126

(1) Každá fyzická osoba je povinná ustanoviť sa na predvolanie na súd a vypovedať ako svedok.
taiko
18.09.14,07:16
iwa, nemusis sa ani ospravedlnovat, ani vysvetlovat svoje pohnutky. Ziadas nieco na co mas narok a hotovo. ( myslim, ze dokonca Ti to bude musiet vyplatit spatne).
Dufam, ze Ti niekto poradi
kopretinka
18.09.14,07:21
iwa61
18.09.14,07:21
1. Som predvolaná ako svedok.No vzhľadom na trestné chovanie môjho otca voči mne a mojej rodine sa nechcem s otcom stretnúť osobne,mám z neho dlhodobo psychickú traumu. Nezvládla by som stretnutie s ním a aj tak by som asi nič na súde zo seba nedostala, lebo by som v tom momente všetko zabudla.

2. Tam sa zároveň uvádza, že sa môžem nechať zastupovať... ja mám splnomocneného zástupcu-moju mamu na základe generálneho plnomocenstva.

Kto mi vie na toto odpovedať?
iwa61
18.09.14,07:28
kopretinka, ďakujem. Ale žijem momentálne v zahraničí...
Chobot
18.09.14,07:30
Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny
Chobot
18.09.14,07:39
Kde sa uvádza, že s môžeš nechať zastupovať? Svedka nemôže nikto zastúpiť. Svedok musí vypovedať osobe.
iwa61
18.09.14,07:40
Chobot.... to akože tam, na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny na Slovensku sa mám ísť opýtať, či sa musím osobne dostaviť na súd, na SVK? ....toto mi neprichodí ako veľmi múdre riešenie. Som v zahraničí...
dobrocani
18.09.14,07:45
Ospravedlnujem sa, ak som sa ta svojim prispevkom dotkol. Neodsudzujem tvoj postoj, neviem do akej miery su tvoje vztahy s otcom nastrbene, len aby si nedopadla ako ja a nebolo neskoro sa o napravu pomerov aspon pokusit.
Osobne ale nepovazujem za rozumne nechavat sa na sude zastupovat matkou, ak k nej tvoj otec citi taku averziu. Aj ja som rozvedeny, mam dceru v striedavej starostlivosti(funguje uz rok a pol, od maja je schvalena aj sudom). Moja ex je pre mna ako cervene sukno pre bika(o rozvod som ziadal ja a dovod nebola nevera jedneho z nas). Zial vidim ju kazdy tyzden, ked si odovzdavame dceru, vzdy sa snazim o to, aby to prebehlo rychlo. Ak by ma tahala po sudoch, tiez by som robil prietahy. Napriek tomu mam svoju dceru velmi rad.
willma
18.09.14,07:49
iwa, lezie to s Teba ako s chlpatej deky.
iwa61
18.09.14,07:57
Chobot.... ale svedok môže urobiť namiesto ústneho, aj písomné vyjadrenie, keď je podané včas a to má tiež nejakú váhu... alebo nie?
Chobot
18.09.14,08:15
Nie, keď si predvolaná, musíš prísť.

Jedine, keby niečo vyšetrovala polícia a tá by zapísala svedeckú výpoveď, tak na súde je možné prečítať túto výpoveď v prípade, ak sa svedok z ospravedlnených dôvodov nezúčastnil pojednávania (napr. choroba). O tom ale rozhodne sudca. Ak by sa nedostavil kľúčový svedok, sudca môže odročiť pojednávanie.
Chobot
18.09.14,08:27
Na UPSVaR poskytujú aj právne poradenstvo v oblasti rodinného práva. Ak nemáš na to, aby si si zaplatila služby právnika, tak tam môžeš dostať bezplatné právne poradenstvo, môžeš sa poradiť, ako to vyriešiť. NEviem, kedy bude pojednávanie, ale na to si mala myslieť skôr, ešte vtedy, keď ste dávali návrh na súd. Nie teraz, keď je už pojednávanie predo dvermi a ešte k tomu si v zahraničí.

http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/poradensko-psychologicke-sluzby/zoznam-referatov-poradensko-psychologickych-sluzieb.html?page_id=1221
iwa61
18.09.14,09:06
ďakujem... už si nejak poradím.
Petra Nová
18.09.14,11:26
Treba si uvedomiť, že zastupovanie splnomocneným zástupcom neznamená, že účastník konania sa tým zbavuje povinnosti zúčastňovať sa súdnych pojednávaní.

Súd potrebuje vyjadrenie účastníka konania hlavne na prvom pojednávaní, aby od neho osobne počul, či trvá na podanej žalobe a jej dôvodoch. Ďalej ho potrebuje vtedy, keď už vykonáva dokazovanie výsluchom účastníka konania(§125), ale vždy aj vtedy, keď túto účasť považuje za potrebnú. Vtedy súd doručuje predvolanie na súd aj účastníkovi konania, nielen splnomocnenému zástupcovi.(§49/1 OSP)

Ak predvolaný účastník konania sa zo závažného dôvodu na pojednávanie nedostaví, hoci bol naň riadne a včas predvolaný, môže mu súd uložiť poriadkovú pokutu.(§53 OSP). Prvú pokutu až do 820€, opakovanú až do 1640€.

To, že máš traumu z otca, súd nebude považovať za taký dôvod, na základe ktorého by ospravedlnil tvoju neúčasť na pojednávaní, ak je tvoja účasť na pojednávaní potrebná..
fortunka
18.09.14,11:33
Ja to vidím tak, že sa budeš musieť prekonať a na to jedno "vypovedanie" tam prísť. Ostané môžeš nechať na zástupcu, vypovedať miesto teba nik nemôže. A nemysli si, že to bude nejak dlho trvať a nebodaj budete mať čas s ockom si "pokecať". Rýchlo povieš čo a ako a ideš preč ;) Si dospelá, hádam to nšjak zvládneš, život nie je vždy ružový...
iwa61
28.09.14,06:45
Chobot

Je to síce pravda, ale predvolaný sa nemusí dostaviť na súd do miesta, kde sa súd koná.

Pokiaľ býva na inom konci republiky, alebo dokonca v inej krajine, má právo požiadať súd, aby vydal DOŽIADANIE na súd, do miesta pobytu, kde svedok býva, alebo sa zdržiava.
Svedok tak bude vypočutý na súde v mieste svojho pobytu.
Hovorí o tom:

§ 68 Dožiadanie - Z. z. č. 543/2005 O. S. P.

Napríklad, takto sa môže vyhnúť aj osobnému stretnutiu na súde s osobami, ktoré v skutočnosti nepotrebuje vidieť pre traumatické spomienky z minulosti.
Adamik99
28.09.14,09:17
to su nase sudy slovenske....
Chobot
28.09.14,10:40
Lenže dožiadanie musí navrhnúť sudca, nie svedok. Ak presvedčíš sudcu, aby ťa v prípade vypočul iný súd, tak si to zariaď. Ale podľa mňa ťa v takomto prípade (výživné) bude chcieť vypočutť sudca osobne. Ale to je len moja domnienka, o tom dožiadaní viem len v prípade, keď si sudca vyžiadal iný spis obžalovaného z iného súdu, kde bol súdený za iný trestný čin, takže sa v tom až tak nevyznám. Neviem, nakoľko to využívajú sudcovia.

To ti niekto poradil to dožiadanie?

A osobne si myslím, že to príliš dramatizuješ a obávaš sa niečoho, čoho by si sa vôbec nemusela obávať.Jednocucho prídeš, odpovieš na otázky sudcu a odídeš. Na otca sa ani pozrieť nemusíš.
iwa61
28.09.14,11:19
Chobot ....poradili mi to dožiadanie priamo na súde, volala som tam, hovorila som so súdnou tajomníčkou... poradila mi podať návrh na dožiadanie... vraj sa to bežne robí... uvidíme, návrh na dožiadanie som už podala, ostatné je na sudkyni... ako dôvod som uviedla - trvalo sa zdržiavam v zahraničí a mám nepriaznivú finančnú situáciu, ktorá mi neumožňuje cestovať,čo je aj pravda.
Chobot
28.09.14,14:57
Tak to využi, keď ti to umožňjú.
iwa61
28.09.14,15:40
Chobot - využila som to, návrh na dožiadanie som podala.