Nechapem
18.09.14,09:16
Je mozne zaratať v tomto poplatku najomcovy poplatok npr: poplatok za rekonstrukciu spolocnych priestorov, zateplenie, atd.

Ak mi energeticka spolocnost da rozpocitanie co okrem toho (ohrev, voda, stocne, smeti, sprava bloku) moze este uctovat prenajimatel.
Chobot
18.09.14,07:44
No snáď si prenajímateľ nemyslí, že do poplatku zaráta ešte aj daň z nehnuteľnosti.

Neviem, či píšeš ako prenajímateľ alebo ako nájomca, ale treba trochu logicky rozmýšľať. Čo je spojené s vlastníctvom bytu, si platí prenajímateľ (daň z nehnuteľnosti, zálohové platby, príspevok do fondu opráv...) a čo je spojené s užívaním bytu, hradí spravidla nájomca, prípadne podľa dohody. V nájomnom má prenajímateľ zohľadné všetky tie hore uvedené náklady spojené s vlastníctvom bytu. Okrem nájomného potom nájomca si platí spotrebu vody a energie.

Čo má nájomca spoločné s tým, že dom ide rekonštruovať spoločné priestory? Čo má spoločné so zateplením. Kým zateplia, už bude bývať v inom prenajatom byte.
Richard
18.09.14,08:02
Ako píše Chobot.

Služby spojené s úžívaním bytu sú služby nevyhnutné pre prevádzku bytu - čiže napr. dodávka energií.

Náklady na rekonštrukciu priestorov či zateplenie (nenazýval by som to poplatkom) majú investičný charakter, slúžia na zhodnotenie nehnuteľnosti (investície) resp. udržiavanie ak je v dezolátnom stave.
JankaO
18.09.14,10:29
Základnými službami, podľa dôvodovej správy k živnostenskému zákonu, treba pritom rozumieť taký okruh služieb, ktoré zabezpečujú (podmieňujú) možnosť ich riadneho užívania nájomcom. Takýmito službami možno v praxi rozumieť dodávku tepla a teplej úžitkovej vody, elektrickej energie, plynu, odvoz tuhého komunálneho odpadu, odvod odpadovej vody alebo odvoz splaškov, kominárske služby, upratovanie spoločných priestorov a pod.

Za základné služby nemožno už považovať upratovanie prenajímaných priestorov, stráženie prenajímanej nehnuteľnosti ani žiadny iný okruh aktivít prenajímateľa, ktorý nadväzuje alebo súvisí s prenajímaným (nebytovým alebo bytovým) priestorom....
https://www.pp.sk/WebDAU/main/ArchivArticleShow.aspx?ArtID=28529&print=1