sybila3
23.04.06,15:03
Ahojte chcela by som sa opýtať, keď zadávam v MS3 osobný vklad podnikateľa na účet ponúka Príjmy vklad podnikateľa a Príjmy nepodliehajúce dani z príjmov, kam ho mám zaradiť. Dík
Ešte som zabudla, členenie DPH mám dať príjmy bez vplyvu DPH?
dík
kristina11
23.04.06,13:50
Ja to účtujem tak, ako píšeš: príjmy-vklad podnikateľa; bez vplyvu na DPH.
sybila3
23.04.06,16:53
Díky za radu. A ako dávaš nájomné za nebytové priestory-obchod? Môže to byť ako výdaj za réžiu.
ď
sybila3
23.04.06,17:06
A keď uhrádzaš faktúry, dávaš na VPD len celú sumu a bez vplyvu dph?
kristina11
23.04.06,18:12
ahoj,
úhrady faktúr cez VPD: dávam celú sumu bez vplyvu na DPH. ale priznám sa, že MS3 som s DPH začala len teraz (robím prvé priznanie), takže dúfam,že to tak je ok.
nájomné za nebytové priestory: pokiaľ si ich prenajímaš v súvislosti s podnikaním, tak je to výdaj-réžia.
sybila3
23.04.06,19:14
Veď aj ja robím teraz prvé priznanie aj JU aj PU v MS3, tak sa bojím aby to nebolo zle. Tie priestory neprenajímam ale robím JU za obchod a prišla mi faktúra za prenájom za prvý štvrťrok 2006.
Ale teraz som zas narazila na nejaký problém, mám tu dobropis na vrátený tovar, vlastne obchod vrátil tovar dodávateľovi za 204, sk. Je to na faktúre-dobropise mínusom, neviem ako to mám dať a hneď bola aj prijatá platba za vrátený tovar, neviem, čo s tým, či na faktúre zaškrtnem dobropis a automaticky mi to urobí mínus. A potom prijmem do pokladne 204,- Môže to tak byť?
ď
kristina11
23.04.06,19:41
ľutujem, ale v tom ti neporadím. dobropis som zatiaľ nemala.
ja sa trápim so zálohami a vyúčtovacími fa.
a to nájomné je jasná réžia. majú tam predajňu, tak nie je o čom.
sybila3
23.04.06,20:18
Aj tak ti ďakujem za ochotu, skúsila som to dať ako dobropis mínusom, v účt.den. mi vyskočili nejaké mínusy, neviem, čo s tým, ale zajtra mi príde jeden pán na MS3, tak uvidím. Teraz som si všimla, že ked dám výdaj celú sumu, bez vplyvu na DPH-uhrada fa, tak mi to v denníku aj tak rozúčtuje, v PU mi to dáva jednou sumou, dúfam, že mi to neovplyvní dph, lebo dph mi narátava z faktúry, ked som si dala ukázať doklady vstupujúce do dph, tak tam tie doklady neboli, dúfam, že je to dobre.
tak sa maj, idem sa ešte trápiť...
Marianna01
24.04.06,19:30
Ahojte dievčatá, neviem, či nie neskoro ale skúsim vám pomôcť - robím s MS3 už niekoľko rokov.
Takže ak si dávate úhradu, ak máte faktúru, dajte ju uhradiť cez VS. Hneď vám naskočí suma úhrady do kolónky bez DPH. Predkontáciu si nastavte - úhrada za tovar, alebo 321, vplyv na DPH 05P 00 - t.j. riadok, ktorý je bez vplyvu na DPH.
Dobropisy sa účtujú tak, že si asi v strede faktúry vľavo (myslím, že pod dátumami) zaškrtnite možnosť dobropis (celá sa vysvieti na červeno) a zadajte sumu mínusom.
Zálohové fa tiež treba označiť ako zálohové. Potom, keď príde vyúčtovacia, cez možnosť pridať vľavo dole zadáš odpočet zálohy. Automaticky ukáže faktúru zálohovú - ak Ti nebudú sedieť čísla faktúr, daj možnosť bez väzby a môžeš si urobiť odpočet záloh. Upozorňujem, zálohové fa musia byť hradené - aj keď interným dokladom, ale musia. Zas pozor na interné doklady - v JU neovplyvňujú daň z príjmu - treba to urobiť v uzávierkových operáciách.
Ak niečo budete potebovať, kľudne sa pýtajte. Ak nebudem odpovedať, oslovte ma cez SS. ;)
Ľuba
25.04.06,08:00
Ešte malý detail k dobropisom - členenie DPH si daj 05 R25 - oprava odpočítanej dane. Čo sa týka úhrad vyúčtovacích faktúr, ku ktorým bola prijatá záloha - ak je suma k úhrade 0,- môžeš ich dať uhradiť tým dokladom, ktorým bola uhradená záloha (vo výške 0,-). Nie je treba urobiť interný doklad. Ak ich uhradíš ID-om, nedostaneš ich do PD a nerozčlení sa Ti prijatá platba na príjem za službu alebo tovar a DPH !!!