palozke
26.09.14,09:12
Dobrý deň, moji rodičia sú vlastníkmi domu s asi 100m záhradou. Časť záhrady (asi 50m)by chceli prepísať na mňa kde by som si chcel postaviť rodinný dom. Otázka znie: máme prepis spraviť darovacou zmluvou alebo kúpno predajnou? Sme štyria súrodenci a chceli by sme do zmluvy zahrnúť žže zostávajúci pozemok plus rodičovský dom by sa po smrti rodičov rozdelil užž len medzi mojich troch súrodencov. Môžže sa toto zahrnúť do darovacej zmluvy? Keby sme spravili kúpno predajnú zmluvu na určitú sumu ktorú by som ale v skutočnosti rodičom nevyplatil, museli by rodičia s tejto sumy odviesť daň z predaja. Aký spôsob prevodu pozemku je pre nás výhodnejší? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Mendy0
26.09.14,07:23
no to ti poradia na stavebnmom urade najlepsie :)
draik
26.09.14,08:08
Keď nebudete nič platiť, tak darovaciu zmluvu. Ak bude vyplatená kúpna cena, tak kúnu zmluvu.
Dedič sa vopred nemôže vzdať svojich práv na budúce dedičstvo. Navyše potomok je zo zákona neopomenuteľným dedičom. Počas dedičského konania sa však dediči môžu dohodnúť na spôsobe rozdelenia dedičstva, ak napr. nebol spísaný závet.
buchač
26.09.14,09:13
Ta sme sa pobavili....;) :D :D :D
buchač
26.09.14,09:20
Prečo čakať na smrť rodičov a na dedičské konanie ???

Veď darovanie sa dá urobiť aj za života a aspoň rodičia budú spokojnejší.
Všetko sa urobí jedným vkladom a aj jednou zmluvou.
Aj náklady budú menšie a aj jednoduchšie. Vklad do katastra je 66 € a notárske poplatky sú trochu vyšší level.

Samozrejme, že takéto riešenie funguje u normálnych jedincov a aj normálnych rodinách, kde sa po smrti rodičov nebude nik realizovať na súde.