Riuš
12.11.14,11:20
Ak vo vchode už traja noví nájomníci- 6,3 a 2 mesiace prerábajú byty , podľa akého zákona alebo akého kľúča môžem požiadať správcu byt.domu o korektné prerátanie nákladov na výťah a osvetlenie za rok , lebo nájomníci nadmerne používajú výťah aj 20-30 krát za deň.Celému vchodu hrozia minimálne nedoplatky cca. 50€, akým právom???!!! mám ja platiť ?
ivka70
12.11.14,11:16
Podla ziadneho nemozes.

Mieru pouzivania vytahu by ste mohli rozuctovavat podla jednotlivych bytov jedine v pripade, keby jeho pouzitie bolo jednoznacne identifikovatelne jednotlivymi bytmi (napr. vytah by sa spustal len na pouzity cip a pod.) a mali tak dohodnute platby za vytah.

Ako by si chela preukazat, ze ten, kto prerabal byt, pouzival vytah 30x castejsie ako ty? Podla tvojho osobneho pocitu?
sito
12.11.14,13:47
Ťažko povedať, ešte ťažšie poradiť. Na to, že je a chodí výťah, nie nájomníci, prispieva každý vlastník bytu v dome podľa majetkového podielu na ňom. Ale, myslím si, že máš pravdu, ak je byt v rekonštrukcii využíva výťah isto viac, vlastník toho bytu.

Zvyčajne sa náklady za vozenie podľa poslednej módy rozpočítajú podľa počtu nahlásených osobomesiacov. To v kľude, bez besnenia zbíjačiek, vŕtačiek a podobných hudobných nástrojov.. S nimi sa tiež dá. Byt sa dá prerábať počas bývania osôb v ňom, ale tiež, že tam počas prerábky nikto nebýva. Ale, vždy sa podieľa viac finančnom zaťažení domu. Keďže náklady sú spoločné, všetci spoločne schvaľujú podklady podľa ktorých sa tie spoločné náklady rozpočítajú. Nič nebráni ostatným vlastníkom im navrhnúť rozumne zvýšený počet osobomesiacov, ak to vlastníci odsúhlasia v súlade so zákonom a zmluvou o výkone správy mal by uhradiť viac, väčší podiel zo spoločných nákladov. Tiež záleží aj od jeho charakteru, že?

"mám ja platiť ?" Opýtam sa, a ty už máš byt po rekonštrukcii?
jslancik
12.11.14,14:13
jooj, to by sa dalo uplatniť na rôzne iné prípady. Hypoteticky - bývam na 1. poschodí, ale výťah musím platiť, lebo na poschodí máme ZŤP. Nevyužívam ho nikdy
Hypoteticky - viac by mal platiť byt so psíkom, lebo chodia venčiť častejšie ako tí, čo nemajú psíka.
Hypoteticky - viac by mal platiť byt s malým dieťaťom, lebo výťah využívajú kvôli kočíku viac, ako obyvatelia bytu bez kočíka.
Hypoteticky - viac by mal platiť byt so starými ľuďmi, lebo viac využívajú výťah, ako mladší.
Hypoteticky - viac by mal platiť byt s tínedžermi, ktorí pre zábavu (z nudy) sa vozia výťahom hore-dole. Len tak.
Hypoteticky - viac by mala platiť rodina s nahlásenými 2 osobami ako rodina s nahlásenými 6 osobami - lebo tí dvaja využívajú výťah častejšie ako tých 6.
Hypoteticky - možno keby si si spočítala, koľkokrát za daný mesiac použili výťah majstri z daného bytu, prišla by si na to, že menej často ako obyvatelia iných bytov. Možno sa vozia výťahom iba nárazovo pár dní, a zbytok mesiaca sa nevozia.
Ak chcete spravodlivosť, nainštalujte si čipy na výťah.

Ten nedoplatok 50€ si myslela na všetky byty? koľkože ich máte vo vchode? Tie 2€ snáď prežijete, či? Ak na byt, tak to je na pováženie.
Ale ako sa správne spýtal sito - už máš prerobený byt? Dalo by sa pýtať ešte ďalej - viď body vyššie.