maros4321
20.11.14,23:18
Ahojte, chcem sa opytat, ci mam nejake pravo nato aby mi zamesnavatel preplatil naklad vzniknuty "Odbornym posudenim zdravotnej sposobilosti" (na prácu v NOCI). Ide o to, ze som brigádnik (vysokoskolak) zamestnany v apartmanovom dome na recepcii. Recepcia je nonstop cize pracuje sa aj v noci a ja ako brigadnik pracujem len v noci. Zamestnavatel ma poziadal aby som u svojho obvodneho lekara si dal posudit to ze mozem robit v noci. Lekar mi s potvrdenym papierom o sposobilosti dal aj vypisany doklad na 10€ zato, ze tu prehliadku vykonal.

Dnes zamestnavatel s usmevom na perach povedal, ze on to nepreplaca.

V zakonniku prace paragraf 98 odsek 4 stoji tato veta :Náklady za posúdenie zdravotnej spôsobilosti podľa odseku 3 uhrádza zamestnávateľ podľa osobitného predpisu.

Co znamena ta cast "podla osobitneho predpisu"?
avalik
21.11.14,00:11
Osobitný predpis v tomto prípade je 124/2006 Z. z.Zákon o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov

§ 6

(11) Náklady spojené so zaisťovaním bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci je povinný znášať zamestnávateľ; tieto náklady nesmie presunúť na zamestnanca.

Ale aj 355/2007 Z. z.Zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia

§ 30e

(16) Náklady, ktoré vznikli v súvislosti s posudzovaním zdravotnej spôsobilosti na prácu vrátane nákladov, ktoré vznikli v súvislosti s posudzovaním zdravotnej spôsobilosti na prácu pred uzatvorením pracovnoprávneho vzťahu alebo obdobného pracovného vzťahu a po skončení pracovnoprávneho vzťahu alebo obdobného pracovného vzťahu podľa odseku 7 písm. e), uhrádza zamestnávateľ alebo fyzická osoba – podnikateľ, ktorá nezamestnáva iné fyzické osoby, ak osobitný predpis neustanovuje inak.
maros4321
21.11.14,01:45
Takze ak za nim pridem a budem mu citovat zo zakona je uz asi povinny mi naklad uhradit? Ked povie skratka ze nie? Co mam urobit. Nejde mi o to ze to je 10€ ale o tom princip, ako povesenecky jedná.
Dakujem za odpoved.
dracik1
21.11.14,02:54
Nemas. Pretoze to nie je tvoj zamestnavatel, mas s nim len dohodu o vykonani prace. Teda ako brigadnik nie, a ako zamestnanec je to tiez otazne. Zamestnavatel by ta mohol poslat k podnikovemu lekarovi na konci mesta, kde by si neplatil. A zrejme by si mohol ziadat o mzdu, za cas ktory si vynalozil absolvovanim prehliadky ak by to bolo v pracovnom case, a uhradu cestovnych listkov (benzin ci taxik by preplatit nemuseli), a teoreticky mat aj narok aj na gastrac ak by to bolo cely den. Prax je bohuzial taka, ze podla solidnosti zamestnavatela (v plnom pomere) ti jeden uhradi naklady a preplati absenciu, druhy ta tam posle vo volny den, kedze v postate ty potrebujes splnit kriteria pre job, a neuhradi ani poplatok. Nuz a ked zacinas job a potrebujes to absolvovat, sotva pojdes do sudneho sporu, a je asi praktickejsie sa riadit pokynmi nadriadeneho, i ked plne rozumiem tomu, ze si stojis za svojimi pravami. Keby ta ale napriklad nutili na ten den si cerpat dovolenku, to by uz bolo prisilne kafe. Takze opakujem, ak je to brigada, je to pravdepodobne v tvojej rezii, ale nenechaj sa tym znechutit. Kazdopadne zelam uspesne absolvovanie a prijemnu brigadnicku pracu.
maros4321
21.11.14,03:04
najviac ma natom zaraza ake su tu velke obraty kazdy den a mne absolutne arogantne odpovie ze nic mi nepreplati. kazdopadne dakujem z rady, no skratka musim sa zmierit s povahou a chamtivostou niektorych ludi :) takto to uz funguje
dracik1
21.11.14,04:53
Nechcel som ti to priamo tak povedat, ale vycitil si to. Ide o to, ze tych 10 EUR ani ten arogantny clovek, co ti to ani citlivo nevysvetlil (ci na to mas alebo nemas narok) ti za to proste nestoji. Si tam, aby si si nieco zarobil, tak kasli na negativnych ludi, a mysli na to, co s tvojimi peniazkami z prace ;-) Ked sa s nim budes natahovat, len mu urobis radost, lebo on je velky sef a rozhoduje. Nabuduce ho pekne pozdrav ale v duchu si povedz svoje. On to pocut nebude, ale tebe to naladu spravi ;-)
Juro88
23.11.14,10:04
Je to na posudenie. Ak to budes od neho vymahat, mozes stratit pracu. Na druhej strane, ak to nechas len tak, moze si do buducna narokovat od Teba viac a viac. Zalezi od konkretnej situacie, hlavne ked ide o sumu 10eur. Je to na zvazenie, urcite sa vsak nesprava ako seriozny zamestnavatel...