mondes
23.11.14,22:36
Ahojte, čítam si tu rôzne príspevky k tejto téme, niektoré už fakt staré, ale stále aktuálne. Mám nového klienta, ktorý nakupuje a predáva tovar. Chcela by som mu pomôcť so skladom tovaru. Pracujem v alfe plus. Na základe došlých faktúr si urobím na každý druh tovaru skladovú kartu. To znamená, že ak mám na došlej faktúre čiapky zn. VENO, TEDDY alebo VALIK, tak na každú značku urobiť skladovú kartu? Viem, že sklad sa vedie v nákupných cenách, preto nechápem, prečo si program na skladovej karte pýta predajnú cenu? Teda ak si urobím na základe došlých faktúr ten príjem na sklad, potom na základe čoho môžem urobiť výdaj? Čítala som tu niekde, že na základe tovarovej uzávierky z ERP. Lenže tam sú ceny predajné. A ak urobím príjem na sklad v nákupných cenách a vydám v predajných, to mi predsa nebude sklad sedieť. Prosím Vás o radu, popríp. svoje skúsenosti. Ďakujem.
KEJKA
24.11.14,06:39
no to si si - úprimne povedané - zavarila. Viesť skladovú evidenciu namiesto klienta, skladníka, predavača?
Skladové karty a príjem môžeš urobiť. Pokiaľ však skladové hospodárstvo nie je prepojené na ERP, budeš odkázaná na to, aby ti na tých skladových kartách vyznačil predaj ten, kto to predáva. Alebo si ochotná každý deň urobiť aj inventúru zásob?

Sklad si pýta PC možno preto, že je uspôsobený na vystavovanie faktúr za tovar v PS.
Isto však môžeš zadať skladovú = nákupnú cenu.

Ak to skutočne chceš robiť, tak bud podľa PC nájdeš príslušné karty a tovar odpíšeš v NC, alebo
urobíš súpis skladových kariet a predavač ti tam vyznačí kolko čoho za ten deň predal.
A na konci roka si budeš šklbať vlasy, prečo ti sklad nesedí (po fyzickej inventúre zásob)
fortunka
24.11.14,07:16
Sklad ti bude sediet aj ked tam das predajne ceny, iba sa usetris od vypisovania predajnych cien, kedze budes musiet urobit k predaju aj vydajky zo skladu. Program si to vyda v skladovych cenach.. sa nemusis bat :) Urcite to uz tisicky ludi napadlo pred tebou ze to tak treba...
K uzavierke ERP sa da urobit.. no kedysi sa to volalo PLU uzavierka, vyhodilo to komplet zoznamy tovarov ktore sa predali.. teraz si to velmi dobre neviem predstavit... kedze napr. nam robi automaticky vydaj zo skaldu ked vystavujeme v PC pokladnicny doklad. Treba sa poradit s registracnou pokladnou, co dokaze urobit.. jednoznacne by som to za klienta ak ma viac predaja nerobila... vydajky treba podpisovat, zodpovedaju za to lludia co maju hmotnu zodpovednost... teda mal by si to robit podnikatel sam a tebe davat iba obraty a inventury.
mondes
24.11.14,10:34
Kejka, prosím ťa, myslíš, že by stačilo v mojom prípade, ak by sa len na konci roka, teda k 31.12. robila inventúra zásob tovaru? Alebo je tá evidencia zásob potrebná aj počas roka? Kontrolujú to daňováci vôbec? Vďaka.
mondes
24.11.14,21:31
Prosím Vás a keď mám faktúru z ČR na dobierku, tak akým kurzom prepočítam nákupné ceny? Kurzom spred dňa vystavenia faktúry? Vďaka.
fortunka
25.11.14,07:12
.... v cudzej mene, prepočíta sa na účely určenia základu dane na eurá referenčným výmenným kurzom určeným a vyhláseným Európskou centrálnou bankou v deň predchádzajúci dňu vzniku daňovej povinnosti....
mondes
25.11.14,10:33
Ďakujem pekne.