dosi
30.04.06,13:59
Dobrý deň
kúpila som si kúsky surovej slaniny a chcela by som si vytopiť mastičku a oškvarky, mohol by mi niekto prezradiť ako na to ?
Viem len to že slaninu nakrájam na kocky hodim do hrnca a varím, ale niečo sa mi rysuje ža treba tam dať aj trochu mlieka.

Pomôže niekto ?:D
liduska
30.04.06,14:02
koľko jej máš /kg/ ?
matad
30.04.06,14:08
Dobrý deň
kúpila som si kúsky surovej slaniny a chcela by som si vytopiť mastičku a oškvarky, mohol by mi niekto prezradiť ako na to ?
Viem len to že slaninu nakrájam na kocky hodim do hrnca a varím, ale niečo sa mi rysuje ža treba tam dať aj trochu mlieka.

Pomôže niekto ?:D

Mlieko sa dáva až úplne pred koncom, aby oškvarky sčervenali.:)
Viera123
30.04.06,14:11
Dobrý deň
kúpila som si kúsky surovej slaniny a chcela by som si vytopiť mastičku a oškvarky, mohol by mi niekto prezradiť ako na to ?
Viem len to že slaninu nakrájam na kocky hodim do hrnca a varím, ale niečo sa mi rysuje ža treba tam dať aj trochu mlieka.

Pomôže niekto ?:D
Áno, dobre píšeš, pred koncom vytápania treba dať do hnca trochu mlieka, aby oškvarky ostali pekné zlatisté.
Zita5
30.04.06,14:12
Ja dávam zo začiatku aj trošku vody.
Darina1234
30.04.06,14:16
Ja to robim podobne, že pridám na začiatku troška vody, ale mlieko som nepridala ešte nikdy, teraz to počujem prvý krát.
dosi
30.04.06,14:20
asi 1,2 kg surovej slaniny. to len na skúšku.
dosi
30.04.06,14:25
Veľmi prekne Vám všetkým ďakujem za promtnú odpoveď.
Idem do toho hmm..., teda môj manžel.

Prajem pekný deň.
rada
30.04.06,14:27
Aj ja dávam na začiatku troška vody a pred koncom troška mlieka cca 1-2 polievkové lyžice podľa množstva slaninky. Slaninu nekrájam na veľké kúsky lebo my máme radšej menšie a chrumkavé oškvaročky.
A potom dobrý čerstvý chlebík s cibuľou, voňavou mastičkou a oškvarkami. Mňam.
tina001
01.05.06,11:16
Dobré škvarky: roztopenú masť odliať do hrnca a čisté škvarky preliať horúcim mliekom
Niafa
23.05.06,12:40
Túto tému som si prečítala asi neskoro, slanina je už vytopená. Ale aj tak pridám jednu skúsenosť, možno sa zíde niekomu v budúcnosti.
Pred dokončením treba pridať mlieko, ale to mlieko musí byť zohriate, pretože ak by sa pridalo studené, mohlo by začať silno vrieť a masť by vám vykypela z hrnca. Máme s tým dosť skúseností, keďže manžel aj svokor sú mäsiari.
luebchenko
23.05.06,14:56
Pridám moju skúsenosť :( - Milujem malé chrumkavé škvarky :D (pssst, žeby môj žlčník neočul, musí sa do Krahúl zregenerovať). Ale nech robím čo robím - bez mlieka, mlieko na začiatku vytápania, počas vytápania, na konci vytápania príp. kombinácia tohto všetkého - škvarky sú len málokedy chrumkavé! Za mojej kuchárskej kariéry dievčaťa pre všetkého, t.j. cca 26 rokov - by som výsledok "chrumkavé škvarky" narátala vari na prstoch jednej ruky :( Zatiaľ sa mi nepodarilo zistiť súvislosť - teda od čoho by to mohlo závisieť :o (na svoju obhajobu - zasa tak často neškvarím :D). Občas sú v tom lepšom prípade tie škvarky tak pol na pol (žuvačky:škvarky). Nadobudla som presvedčenie, že to určite záleží od kvality slaniny! Ved vari nemôže byť chyba len vo mne?!!! :eek: či ako? Rada sa poučím, žlčník sa ozýva len tak 1x do roka, zvyšok času môžem chrumkať oškvarôčky chrumkavé ak ma ich niekto naučí ;)
RERE
24.05.06,06:53
Mňa učila ešte moja babička dávať trošku mlieka na začiatku, hneď ako začnú sklovatieť. Ale skúsim teda na konci, veď doba pokročila, všetko sa mení.
Orim
29.05.06,01:41
Aj ja dávam na začiatku troška vody a pred koncom troška mlieka cca 1-2 polievkové lyžice podľa množstva slaninky. Slaninu nekrájam na veľké kúsky lebo my máme radšej menšie a chrumkavé oškvaročky.
A potom dobrý čerstvý chlebík s cibuľou, voňavou mastičkou a oškvarkami. Mňam.

Ja mám zas radšej väčšie kúsky ale robím to rovnako ale bez mlieka. :)