rokan
02.12.14,09:18
Dobrý deň. Čo robiť ako zástupca vlastníkov bytov, keď bytové družstvo ignoruje moje hlásenia o nedostatkoch a životu ohrozujúcich poruchách v bytovom dome, dokonca ignoruje aj zápis zo schôdze vlastníkov bytov? Konkrétne ide o dezolačný stav vonkajšieho schodiska a okien spoločných priestorov na čo bolo po 3tí krát urobené hlasovanie za dodávateľa prác a vybral sa dodávateľ ktorého som našiel ja a nie SBD (lepšia cena aj kvalita). Najprv bol problém že dodávateľ má v predmete živnosti len sprostredkovateľskú činnosť, a vyjadrenie z SBD bolo preposlané od právničky že musí byť priamo výrobca a vykonávateľ stavebných prác, čo platí samozrejme len pre nás a nie pre susedné bytovky kde práce realizovali firmy tiež len ako sprostredkovávateľ. Po doplnení predmetu podnikania - stavebnej činnosti ma vybraný dodávateľ prác oslovil ,že SBD ho ignoruje už mesiac a neposlalo objednávku na práce, tak isto ignoruje aj mňa. Taktiež niesu schopný dodať do bytového domu práškové hasiace prístroje (máme len hydranty !!!) za 6 mesiacov od prvej výzvy a po 4 výzvach a jednému zápise zo schôdze a odstrániť havarijný stav prívodu teplej vody do bytov. Peniaze v spoločnom fonde sú, ľudia platia do spoločného fondu opráv a nič. Poradte ako to riešiť? U koho sa sťažovať? Je nejaký úrad komu ich môžem nahlásiť? Súdne riešiť to nechcem a čakať kým sa niekomu niečo stane zlým stavom spoločných priestorov taktiež nie. Meniť správcu budeme určite aj napriek tomu že jeden byt nieje odkúpený od SBD, ale zabil som s tým hodne času a energie a nechcem to nechať len tak.
mrváň.
28.12.14,16:53
Ja by som sa obrátil na inšpektorát práce. Tu máš kontakty podľa krajov:http://www.sme.sk/c/1323363/kde-sa-obratit-ak-zamestnavatel-porusuje-predpisy.html
kopretinka
28.12.14,17:19
a čo s tým má inšpektorát práce?
Mária27
29.12.14,07:47
stavebný zákon č. 50/1976
§ 86
(2) Ak vlastník stavbu riadne neudržiava, môže mu stavebný úrad vo verejnom záujme nariadiť, aby sa v určenej lehote a za určených podmienok postaral o nápravu. Užívatelia bytov a nebytových priestorov sú povinní umožniť vykonanie nariadenej údržby stavby.
frzanony
29.12.14,13:24
Pretože, ako spomínate, že ide o spoločné priestory, obráťte sa na miestne príslušný Inšpektorát práce, ktorý sa nachádza v každom krajskom meste a pre hlavné mesto SR v Bratislave. Odvolajte sa na ustanovenie § 13 Bezpečnosť stavieb, pracovných priestorov, pracovných prostriedkov a pracovných postupov, najmä odsek 7, s poukázaním na odsek 3, zákona 124/2006 Z.z. v znení neskorších predpisov. Čo sa týka nedodania hasiacich prístrojov, s tým sa obráťte na technika požiarnej ochrany, ktorý posúdi stav s projektom požiarnej ochrany a rozhodne o ďalšom postupe.
marjankaj
29.12.14,13:43
No akosi mi nie je jasné ako bytový dom ohrozuje životné prostredie.