Nibelung
04.01.15,21:47
Chcel by som sa poradit ohladom tohoto prípadu. Dnes fyzicky napadol moju priatelku jej brat na čo hned zavolala políciu. Vyriešili to ako priestupok 30e a vrátil sa naspäť. Jeho vlastná matka sa ho bojí vyhodiť pretože pravdepodobne zbil aj ju ale ona sa neprizná. Má 23 rokov, nepracuje, fláka sa pije a mláti doma matku, no nič sa s tým nedá spraviť. Ona proti nemu nidky nepôjde a moja priatelka skončila dnes s rozbitým nosom. Chcem vedieť, kedy takéto napadnutie je brané ako trestný čin ! alebo ako máme ďalej postupovať. Boli sme v nemocnici a u polucajtov, Zajtra ide na marodku, Koľko dní je treba marodovať aby sa to riešilo ? ďakujem
misoft
04.01.15,21:26
Nibelung
05.01.15,06:58
Zatial nie, od dnes ide na PN. ďakujem za linky.
právnik-probono
05.01.15,21:01
Dobrý večer,

v tomto konkrétnom prípade bude problém, nakoľko vec policajti už právoplatne ukončili blokovou pokutou, proti ktorej sa nedá odvolať, obnoviť ju a ani preskúmať v mimoodvolacom konaní (§84 zákona o priestupku). Ak by sa aj neskorším dokazovaním zistila práceneschopnosť poškodenej vyššia ako 7 dní (potrebná podľa konštantnej judikatúry na kvalifikáciu skutku ako podozrenie z ublíženia na zdraví podľa Trestného zákona), v začatí trestného konania bude brániť právoplatne ukončené priestupkové konanie (zásada ne bis in ibidem).

Ak tam bola vidina rozsiahlejšieho zranenia, policajt nemal vec vybaviť v blokovom konaní, ale odstúpiť na správne konanie Okresnému úradu ako podozrenie z priestupku proti občianskemu spolunažívaniu, ktorý v prípade predloženia PN by vec mohol vrátiť opäť Polícii ako podozrenie z trestného činu.
lujza.j
05.01.15,21:19
môže byť napr.14dní...pribraný znalec v tr.konaní....7dní/zlomený nos/ostatok psych. trauma....takže priestupok....