frida1
05.01.15,17:05
ahoj, potrebovala by som sa poradiť...S manželom sme mali BSM zrušené v apríli 2005 (kvôli jeho dlhom a fanančným problémom, ktorými nás trápil), no ešte predtým, teda v roku 2004 sme brali v ČSOB pôžičku, na ktorej figuruje on ako dlžník a ja ako spoludlužník, od apríla 2005 sme sa dohodli, že ja budem splácať hypotéku, ktorú som riadne splácala a on tento úver. Bohužiaľ som to nekontrolovala a v roku 2010 bola na neho podaná kvôli tomuto dlhu exekúcia a následne bola uvalená táto exekúcia na dom, ktorý zdedil aj so svojimi súrodencami. A ja teraz potrebujem vedieť, či v prípade, že na tej ČSOB figurujem ako spoludlužník, či si vôbec môžem zobrať na seba ešte v nejakej banke pôžičku, prípadne, či nemôžu vziať aj mne môj príjem. Pracujem v Rakúsku cez agentúru ako opatrovateľka, mám riadnu zmluvu. Budem vďačná za radu
draik
05.01.15,18:35
Na záväzku dlžníka-spoludlžníka sa nič nemení ani po zrušení BSM. Voči banke ste zaviazaní naďalej spoločne a nerozdielne, medzi sebou sa z plnenia voči banke vysporiadate 1:1, ak niet inej preukázateľnej dohody medzi Vami ako dlžníkmi. Ak nebol úver splácaný, zrejme máte negatívny zápis v úverovom registri, čo Vám prístup k iným úverom výrazne skomplikuje.
frida1
05.01.15,19:32
Ďakujem veľmi za odpoveď, myslela som si, že keď je už exekúcia na ten dom, tak to bude ok, no mýlila som sa...
právnik-probono
05.01.15,20:46
Ja iba dodám, že povinná v exekučnom procese ste rovnako ako manžel a môžu Vám byť postihnuté majetkové práva v Slovenskej republike (ak vlastníte nejakú nehnuteľnosť, hnuteľný majetok, prípadne príjem alebo iné finančné úspory). Príjem v Rakúskej republike by mohol byť exekvovateľný iba za predpokladu, že by oprávnený (ČSOB, a.s.) disponoval európskym exekučným titulom a návrh na exekúciu voči Vám by bol podaný v RR.