Danubet
15.01.15,19:32
Dobrý deň,prosím Vás o radu.Kamarátke pri výkone zamestnania vznikli zdravotné problémy z preťažovania ruky.Pracovné lekárstvo požiadala o priznanie choroby z povolania.Chorobu z povolania jej neuznali aj napriek tomu ,ze RUVZ vo svojej sprave pise,ze sposobom prace mohlo dojst k chorobe z povolania.Preto vlastne nevieme kde sa mame obratit a na koho sa ma odvolat ,nakoľko je presvedčená ,že zdravotný problém vznikol práve výkonom povolania.
sosak
15.01.15,19:06
§ 31c
Opätovné posúdenie uznanej choroby z povolania alebo neuznanej choroby z povolania

(1) Ak sa posudzovaná osoba alebo zamestnávateľ domnieva, že podozrenie na chorobu z povolania bolo posúdené nesprávne, môže písomne požiadať o opätovné posúdenie uznanej choroby z povolania alebo neuznanej choroby z povolania celoslovenskú komisiu do 60 dní odo dňa prijatia lekárskeho posudku, ktorým špecializované pracovisko uznalo chorobu z povolania alebo neuznalo chorobu z povolania (§ 31a ods. 13 alebo 16).

(2) Ak chorobu z povolania už posudzovala celoslovenská komisia, nie je možné podľa odseku 1 požiadať o opätovné posúdenie uznanej choroby z povolania alebo neuznanej choroby z povolania.

(3) Ak celoslovenská komisia potvrdí správnosť predchádzajúceho uznania choroby z povolania alebo neuznania choroby z povolania špecializovaným pracoviskom, písomne o tom informuje žiadateľa a špecializované pracovisko v lehote do 60 dní od prijatia žiadosti podľa odseku 1.

(4) Ak bolo uznanie choroby z povolania alebo neuznanie choroby z povolania špecializovaným pracoviskom posúdené nesprávne, celoslovenská komisia svoje stanovisko k uznaniu choroby z povolania alebo neuznaniu choroby z povolania postúpi špecializovanému pracovisku v lehote do 60 dní od prijatia žiadosti podľa odseku 1.

(5) Stanovisko celoslovenskej komisie k uznaniu choroby z povolania alebo neuznaniu choroby z povolania je pre špecializované pracovisko záväzné. Špecializované pracovisko vydá v lehote do 30 dní od prijatia stanoviska celoslovenskej komisie k uznaniu choroby z povolania alebo neuznaniu choroby z povolania nový lekársky posudok (§ 31a ods. 13 alebo 16).

(6) Ak celoslovenská komisia správnosť pôvodného uznania choroby z povolania alebo neuznania choroby z povolania špecializovaným pracoviskom potvrdí, náklady spojené s opätovným uznaním choroby z povolania alebo neuznaním choroby z povolania uhrádza žiadateľ špecializovanému pracovisku, a ak vznikli náklady, aj príslušnému orgánu verejného zdravotníctva.

(7) Na úhradu nákladov podľa odseku 6 sa vzťahujú všeobecne záväzné právne predpisy upravujúce úhradu nákladov za poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

§ 31d
Celoslovenská komisia

(1) Minister zdravotníctva Slovenskej republiky zriaďuje celoslovenskú komisiu ako svoj poradný orgán na posudzovanie chorôb z povolania. Činnosť celoslovenskej komisie upravuje štatút, ktorý schvaľuje minister zdravotníctva Slovenskej republiky.

(2) Celoslovenská komisia je zložená z predsedu a ôsmich členov. Predseda celoslovenskej komisie je lekár s odbornou spôsobilosťou na výkon špecializovaných pracovných činností v špecializačnom odbore pracovné lekárstvo alebo špecializačnom odbore klinické pracovné lekárstvo a klinická toxikológia. Členmi celoslovenskej komisie sú lekári s odbornou spôsobilosťou na výkon špecializovaných pracovných činností v špecializačnom odbore pracovné lekárstvo, špecializačnom odbore klinické pracovné lekárstvo a klinická toxikológia a špecializačnom odbore preventívne pracovné lekárstvo a toxikológia. Predsedu a členov celoslovenskej komisie vymenúva a odvoláva minister zdravotníctva Slovenskej republiky na základe návrhu hlavného odborníka ministerstva pre špecializačný odbor klinické pracovné lekárstvo a klinická toxikológia. Za člena celoslovenskej komisie je zo špecializovaného pracoviska vymenovaný len jeden lekár s odbornou spôsobilosťou na výkon špecializovaných pracovných činností v špecializačnom odbore uvedenom v tretej vete.

(3) Na rokovaní celoslovenskej komisie sa zúčastňuje lekár špecializovaného pracoviska, ktorý posudzoval chorobu z povolania (§ 31a ods. 2).

(4) Predseda môže na rokovanie celoslovenskej komisie prizvať aj ďalších odborníkov; vyjadrenie odborníka nie je pre celoslovenskú komisiu záväzné.

(5) Celoslovenská komisia

a) posudzuje choroby z povolania podľa § 31a ods. 9 a 10,

b) posudzuje opätovne uznanie choroby z povolania alebo neuznanie choroby z povolania podľa § 31c,

c) podáva ministerstvu návrhy na zmenu a doplnenie zoznamu chorôb z povolania.4a)

http://www.zakonypreludi.sk/zz/2007-355
vlasta123
15.01.15,19:22
Najprv nech sa trošku ,,pohrabe,, v tomto:
281/2006 Z.z.NARIADENIE VLÁDY
Slovenskej republiky
o minimálnych bezpečnostných a zdravotných požiadavkách pri ručnej manipulácii s bremenami

A ako sa k tomu stavia pracovná zdravotná služba,ktorú musia mať od.1.1.2015
Ak sa v práci blýžila k medzným hodnotám uvedených v tomto nariadení,.
Kto rozhodol,že to nieje choroba z povolania? Ak toto rozhodnuteie vydal RÚVZ je možné podať písomné odvolanie v lehote do 15 dní odo dňa doručenia rozhodnutia; právoplatné rozhodnutie RÚVZ je preskúmateľné súdom;

Dúfam že v rozhodnutí o neuznaní choroby z povolania ,ktorý vydal VÚRZ je spomenuté aj možnosť o preskúmaní súdom?

Takže RÚVZ to neuznal ako chorobu z povolania.
Ak by si bolo RÚZV isté svojím rozhodnutím,tak by vo svojej správe napísalo:výkon Vášho zamestnania nemá vplyv na túto chorobu,z toho dôvodu ju nemôžeme uznať ako chorobu z povolania.



Takže ak he to v čase 15 dní samozrejme sa odvolaťproti rozhodnutiu VÚRZ a žiadať o jeho preskúmanie

Ako dôvod uviesť,že si myslíte že RÚZV mal toto uznať ako chorobu z povolania .

Toto Vám ostáva v ,,talóne,, ale to použiť len už priamo pri preskúmavaní súdom:
Ale RÚZV ,zároveň pripúšta možnosť vo svojej správe :ze sposobom prace mohlo dojst k chorobe z povolania,

Vlasta