Makaj1984
20.01.15,14:36
Nakoľko mal svokor ťažkú chorobu, chceli sme sa vyhnúť tomu, aby byt a chata v prípade smrti, šli do dedičského konania, tak že sme pred notárom spísali darovaciu zmluvu na jeho dcéru. Pred zápisom na kataster svokor zomrel. Dokonca sme už mali kúpeny aj kolok 66 eur na kataster. Cez internet sme spravili predbežný zápis na kataster a ráno sme aj s kolkom došli na kataster žiadosť o prevod majetku vložiť. Chýbal však papier z bytového družstva tak sme to na kataster nevložili. Chceli sme ísť na ďalší deň, no poobede svokor zomrel. Dá sa brať táto notárom overená darovacia zmluva ako závet a vyčleniť tento majetok z predmetu dedičstva? Alebo je notárom overená darovacia zmluva v našom prípade iba zdrap papiera? Ďakujem za odpoveď.
Chobot
20.01.15,14:07
V prípade smrti darcu alebo predávajúceho kataster návrh už nezavkladuje. Toto je častý problém pri prepise nehnuteľností.

Bohužiaľ darovacia zmluva nebude zohľadnená pri prerokovaní dedičstva. Notár bude postupovať podľa platnej legislatívy a predmetom dedičstva bude majetok, ktorý vlastnil poručiteľ v čase smrti.

Darovacia zmluva je jedna vec a závet je iná vec. Darovacia zmluva nie je považovaná za závet, preto si myslím, že notár ju nebude akceptovať.

Neviem, aká je nálada medzi dedičmi, ale ak s tým súhlasili, že chata a byt pripadne poručiteľovej dcére, tak sa na dedičskom konaní môžu tak dohodnúť a notár to bude akceptovať. Ak má poručiteľ ešte aj iný majetok, tak ten bude prededený podľa zákona.

O neplatnosti zmluvy, ktorá bola uzatvorená za života predávajúceho (darcu), ale nebola do jeho smrti zavkladovaná bol zverejnený rozsudok najvyššieho súdu:

http://www.najpravo.sk/judikatura/obcianske-pravo/vecne-prava/vlastnicke-pravo/povolenie-vkladu-vlastnickeho-prava-po-smrti-porucitela-predavajuceho.html

Ak by sa ale stalo, že na to kataster nepríde a návrh zavkladuje a nikto sa proti tomu neodvolá, tak to máte v suchu. Spätne už kataster nebude rušiť zavkladovanie, pokiaľ tak nejaký súd nerozhodne. Skúste počkať (ak už je návrh podaný), čo urobí kataster. Ak návrh zamietne, tak sa bude chata a byt dediť.
Makaj1984
20.01.15,18:25
Vzťahy v rodine sú Ok. Išlo skor o to, že sme smrť čakali a chceli sme ušetriť peňaženku pozostalej matky od nezmyselných dedičských poplatkov a dani z dedičstva činiacych niekolko stoviek eur. Pritom zápis do katastru stojí iba 66 eur. Bohužiaľ hoci sme to čakali prišlo to priskoro a nestihli sme to dotiahnuť do konca. Preto som dúfal, že do dedičskeho konania by šlo iba auto a hotovosť na účte. Vec tykajúca sa bytu a chaty by sa považovala ako závet a do tohto dedičskeho konania by sa nezarátavala. Dakujem
Katy a R
20.01.15,18:36
pozri aj sem .. http://www.porada.sk/257455-vklad-do-kastra-bez-dedicskeho-konania-post2660039.html#post2660039
majetok bude predmetom dedičského konania. - tam sa dohodnete.

A len pre info - ak by sa aj napísal závet - takisto by to šlo do dedičského konania

doplním - aj vygúgliš si ... že odmena notárovi bude záležať od hodnoty dedičstva - info ako sa počíta má notár určite na dverách, resp nástenke v čakárni + súdne poplatky - ale s tým už teraz nič nenarobíš.
misoft
20.01.15,18:47
Makaj1984 - daň z dedenia a daň z darovania boli v 2004 zrušené!
Makaj1984
20.01.15,19:10
Naozaj? To som nevedel.
Makaj1984
20.01.15,19:31
Ide o to nie som právnik, ale iba tech.ing. nepoznám viaczmyslové pokrutene paragrafy. Som zvyknutý iba na logické fakty a na základe tych dedukujem. Pamatám si,že keď zomrek moj dedo z otcovej strany, pred smrtou všetko čo vlastnil pepísal na mojho otca. Jednalo sa o pozemky na dedine a o rodinny dom. Keď prišlo dedičské konanie neboli potrebné žiadne znalecké posudky. Zaplatilo sa iba pár korún neviem za čo - možno správne poplatky- to je jedno. Ked mi po nejakom čase zomrel aj druhy dedo, ktorý síce za zivota chcel všetko previest na deti no nikdy sa na to nenasiel čas zaplatilo sa (išlo taktiež o pozemky a rod.dom) pri dedičskom konaní niečo okolo 1000 eur. Pred rokom zomrel sused ( mal 2 byty) pri dedičskom konaní vdova zaplatila suma sumárum 1200 eur. Pripomínam ze za overenie podpisov na darovacej zmluve + zápis do katastra sa zaplati cca 100 eur. Je to neporovnatelny rozdiel. Neviem či bola zrušená daň z dedičstva a darovania, ale za niečo sa proste platí. A nie málo. Toto su iba fakty a zistenia človeka ktorý sa do týchto vecí nerozumie.
Makaj1984
20.01.15,21:39
No veď práve.... O tom som písal. Len som to zrejme zle pomenoval. Čím menej vlastníš tým menej niekomu zaplatíš. Škoda, že sme to nestihli. Jedná sa však iba o peniaze. Bol by som radšej keby neprišla žiadna rakovina ani smrť. Dakujem za radu
Chobot
21.01.15,07:26
Tak tak.

V prípade smrti poručiteľa sa dedí podľa toho, čo zanechal závet alebo nie. Ak zanechá poručiteľ závet, tak všetok majetok poručiteľa notár rozdeľuje podľa toho, aká bola vôľa poručiteľa (ak neodporuje zákonu). Ak závet nezanechal, tak sa postupuje v zmysle zákona.

Takže majetok prechádza dedičským konaním či je závet alebo nie.