mirokiro
26.06.15,17:12
Dobrý deň,chcela by som sa spýtať ako to je s pohrebnými výdavkami.Bola som predvolaná na spísanie zápisnice o predbežnom šetrení, lebo ja som pohreb vybavovala .Notárke som predložila bločky od porebnej služby ktorá vykonávala pohreb,kar atd.,ale ta ich odmietla a povedala,že tu sa rieši dedičské a nie úhrady za pohreb.Ked som jej povedala,že sme už dali robiť aj pomník a tam sme dali tiež zálohu tak na to mi odpovedala, že mŕtvi už pomník nepotrebujú.Poprosím Vás o radu čo s tým robiť Je to správne aby sa takto vyjadrovala notárka .Ďakujem
buchač
26.06.15,15:17
Zákon vraví :

Dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou. Ak je viac dedičov, zodpovedajú za náklady poručiteľovho pohrebu a za dlhy podľa pomeru toho, čo z dedičstva nadobudli, k celému dedičstvu. Ak je dedičstvo predlžené (tzn. ak vám poručiteľ zanechal viac dlhov ako majetku), môžu sa dedičia s veriteľmi dohodnúť, že im dedičstvo prenechajú na úhradu dlhov. Takáto dohoda však podlieha schváleniu súdu, ktorý ju schváli, ak neodporuje zákonu alebo dobrým mravom.

-------------------------------------------------------------------
Notárka jednala podľa práva...ona riešila dedičské konanie a nie výdavky za pohreb. Ten si majú medzi sebou vybaviť pozostalí.
Tie vedľajšie poznámky si ale mohla (mala) odpustiť.
mirokiro
26.06.15,16:07
V liste ktorý mi poslala notárka bolo uvedené ,aby som priniesla aj doklady o pohrebných trovách.
misoft
26.06.15,17:09
Nuž tak potom notárka nevedela, čo vlastne chce vykonať.
Mala dve možnosti.
1) Pohrebné náklady sa mohli vybaviť po dedičskom konaní - buď dohodou medzi dedičmi (jednoduchý a lacný spôsob), alebo cez občiansko-právne konanie (zložitejší a drahší spôsob);
2) Mohla tie to výdavky podľa podielu na dedičstve rozpočítať medzi dedičov a o toľko by potom bolo výsledné dedičstvo tých, ktorí sa nepodieľali na pohrebných nákladoch, nižšie a samozrejme o to vyššie pre toho, kto to zaplatil.
mirokiro
27.06.15,17:00
Oslovila som matku,brata a sestru,ale oni mi povedali, že mi nedajú nič.Teraz neviem čo s tým urobiť ako to vymáhať o nich.
buchač
27.06.15,17:42
mirokiro (Dnes 20:00) Oslovila som matku,brata a sestru,ale oni mi povedali, že mi nedajú nič.Teraz neviem čo s tým urobiť ako to vymáhať o nich.
=====================================
Zomrel asi otec a manžel (možno bývalý)....či ?
Neviem, čo bolo za dôvod, že sa tak zachovali, ale sú rôzne vzťahy v rodine. Jeden by len bral a druhý aby dával...
Nuž, čo už ?
Ono niekedy iniciatíva aj škodí.

Ale vždy sa dá vymáhať na súde...
arizona
27.06.15,18:18
Pohrebne trovy sa bezne riesia pri ded.konani.Mali by sa rozdelit medzi dedicmi.

A co sa tyka karu a pomnika,to uz je trochu ine. Pozostali mozu,aj nemusia suhlasit,to uz je zvacsa na dohode. Ked ty napr. objednas pomnik,nemas narok si vymahat,aj ked sa ti to zda,zial neferove...
mirokiro
27.06.15,18:20
Ano,zomrel mi otec matka sa o neho nestarala vôbec ked zomrel tak mi zavolali aby som vybavila pohreb,lebo oni nevedia ako to majú vybavovať,takže moja iniciatíva to nebola.
buchač
27.06.15,18:43
mirokiro (Dnes 21:20) Ano,zomrel mi otec matka sa o neho nestarala vôbec ked zomrel tak mi zavolali aby som vybavila pohreb,lebo oni nevedia ako to majú vybavovať,takže moja iniciatíva to nebola.
=================================

INICIATÍVA = viď citácia :

Notárke som predložila bločky od porebnej služby ktorá vykonávala pohreb,kar atd.

Ked som jej povedala,že sme už dali robiť aj pomník a tam sme dali tiež zálohu
---------------------------------------------
To znamená...kar a pomník.
Nik Ti nekázal túto činnosť realizovať...a mám dojem, že o tom vzťahu matky ku otcovi si vedela a tým pádom si mohla predpokladať postup matky a súrodencov.

Buď sa nad všetko povznesieš alebo sa budeš súdiť ohľadom pohrebu.
Keď bude aj čo dediť, tak sa priprav aj na ďalší boj, lebo ten rozhodne príde.
lacotinka
27.06.15,18:54
což vo to
objednať ako objednať
Ale ak pomník už aj zaplatila a ostatným sa taký nepáči, tak jej nič nedajú
mirokiro
27.06.15,19:01
Toto som vôbec od nich nečakala, že sa takto zachovajú,ale nič ja sa súdiť určite nebudem nech sa súdia sami medzi sebou a možno raz na to prídu čo spravili.Ďakujem veľmi pekne za odpovede.