zaclony
28.05.06,06:54
Idem prvýkrát učtovať v Pohode kurzové rozdiely. Prišla mi faktúra z Čiech. Prosím, môže mi niekto vysvetliť postup podobne ako bolo vysvetlené učtovíctvo v svokrinej kuchyni?
DušanČ
28.05.06,07:11
Princíp kurzových rozdielov spočíva v tom, že pri zaúčtovaní zahraničnej faktúry sa použije prepočet na SKK určitým kurzom (obyčajne dňom vystavenia fa). Pri úhrade fa sa prepočítava kurzom platným v deň úhrady. Ak by sa náhodou tieto kurzy zhodovali, kurzový rozdiel ti nevzniká. Predpokladám, že tieto kurzy sú rozdielne. Potom ti na účte záväzku vzniká rozdiel, ktorý sa zúčtuje buď 321/663 alebo 563/321, a to podľa toho, na ktorej strane účtu 321 potrebuješ rozdiel vyrovnať. O kurzových rozdieloch, okrem prípadu prepočtu pri účtovnej závierke, účtuješ teda nie pri zaúčtovávaní fa, ale pri jej úhrade. Nepoznám tvoj SW, ale najnovšie SW sú vybavené tak, že tento kurzový rozdiel počítajú automaticky pri účtovaní banky.
fajnovka
30.05.06,08:32
Dobre to vysvetlil Dušan - presne tak to robí aj Pohoda, pri úhrade ti automaticky zaúčtuje kurzový rozdiel - treba kuknúť či máš dobre nastavené účty v Globálnom nastavení - cudzie meny:)
daniek
12.03.07,08:11
A ako je to s kurzovými rozdielmi v JÚ? Zlikvidovala som faktúru uhradenú v EUR a keď sa nastavím v banke na túto úhradu na záložku Likvidácia vidím tam vzniknutý kurzový rozdiel ale čo s ním ďalej? V peňažnom denníku nikde zaúčtovaný kurzový rozdiel nevidím.