peter.1983
30.07.15,07:52
Kúpil som si byt v novostavbe, ja som zaplatil 20% a z hypotéky je financovaných 80%. Investor si na výstavbu celej bytovky požičal peniaze a na celý bytový dom je ťarcha Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (čo je normálne). Čo ale nie je normálne je to, že na liste vlastníctva môjho bytu je stále ťarcha SZRB. Investor tvrdí už mesiace, že to dá do poriadku - žiadny výsledok. Kataster tvrdí, že s tým nič nemá a banka mi tvrdí, že mám naháňať investora. Čudujem sa ale banke, pretože v prípade, ak nebudem splácať, na môj byt nebude mať nárok, pretože ťarcha SRZR je na prvom mieste. Ako je možné, že tá ťarcha je stále na LV môjho bytu a nie len na nepredaných bytoch? Tam to logiku dáva. Viem, že je aj moja chyba, že som si to neodsledoval, ale zase nevieme všetko a ja som si svoje veci splatil a mal by tam byť už len vzťah banka - ja a nie ešte SZRB, s ktorou nič nemám. Takto mi to príde, ako keby som kupoval garáž a pykal by som za to, že pri ostatných garážach má staviteľ nejaké dlhy. Kde sa podľa vás stala chyba? Ďakujem za každý nápad.
Chobot
30.07.15,07:41
Chyba sa stala u staviteľa. Ty si mu dal peniaze a on mal uvoľniť ťarchu z bytu. Buď to nemá záujem riešiť, alebo SZRB nechce uvoľniť byt, kým mu staviteľ nesplatí celý úver. Vyriešiť to môže jedine staviteľ so svojou bankou - SRZB. Ani tvoja banka ani kataster s tým nič neurobia.

Ak máš teraz ťarchu aj voči SRZB aj voči tvojej banke, tak sa vystavuješ aj riziku, že ak by sa náhodou staviteľ dostal do platobnej neschopnosti voči SRZB, tak SRZB si môže uplatniť záložné právo na tvoj byt a ty kvôli cudziemu dlhu môžeš prísť o byt.

Takisto aj keby si ty prestal platiť úver tvojej banke, tak si oni môžu uplatniť záložné právo, aj keď sú "len" druhí v poradí. Tvoja banka je v riziko len v tom, že keby si uplatnila SRZB záložné právo a ty prestaneš platiť, tak nebude uspokojená v plnom rozsahu z prípadného núteného predaja bytu. Ale stále by si bol im dlžný a vymáhali by to iným spôsobom. To ale zachádzame veľmi ďaleko k nejakým katastrofickým scenárom (hoci v minulosti sa aj takéto veci diali a môžu sa diať).

Zájdi osobne do SRZB aby si zistil ich postoj k danej veci. Aspoň zistíš, či predajca navrhoval zrušenie záložného práva, alebo či to vôbec neriešil. Ty nemáš žiadny dlh voči SRZB, to ale neznamená, že nemajú právo trvať na záložnom práve na tvoj byt. Vlastník založenej nehnuteľnosti nemusí byť dlžníkom banky.

Ak SRZB bude mať záujem to doriešiť, potom musíš tlačiť na predajcu, aby požiadal banku o zrušenie záložného práva. Pokiaľ zvyšok bytov, ktoré sú založené, pokrývajú jeho dlh, tak by s tým nemal byť problém. Pokiaľ je jeho dlh vyšší ako hodnota všetkých založených bytov, tak banka asi nebude chcieť zrušiť svoju zábezpeku.
peter.1983
30.07.15,09:46
Ďakujem za rýchlu odpoveď. Vinník je jasný (staviteľ), potom sa ale natíska otázka, prečo je takáto situácia vôbec zákonne možná a prečo keď "mal uvoľniť ťarchu", to takto je od roku 2010. Veď keď mi dá banka úver na byt, nemôžem si za tie peniaze ísť na cestu okolo sveta, ale objaví sa mi to na účte a hneď je tam strhnutie peňazí, prípadne to banka priamo prevedie pôvodnému majiteľovi. Neviem, či je v tomto zlý zákon, alebo bol zákon zo strany staviteľa iba porušovaný a 5 rokov sa nič nedialo. Takto je dotknutých ďalších 9 susedov a komunikácia so staviteľom je veľmi problematická, navyše má v exekúcii majetok a podobne, takže asi tie dlhy voči SZRB neplatí. Zájdem do SZRB a snáď mi niečo viac povedia.
Chobot
30.07.15,11:05
Zákon s tým nič nemá. Všetko je v súlade so zákonom.

Je to len o serióznosti staviteľa a jeho finančnej schopnosti. Ak má problémy s platobnou schopnosťou, že má majetok v exekúcii, tak je to už problém. Lebo na to, aby sa zrušilo záložné právo, musí dať súhlas aj exekútor. A ak neplatí banke, tak to môže byť tiež problém, lebo banka si môže uplatniť záložné právo na tvoj byt. T.j. môže prísť exekútor a zobrať ho.

Toto sú dosť dôležité veci, ktoré si mal nový majiteľ nehnuteľnosti čo najskôr po kúpe vybaviť.

Choď do banky a zisti, aká je situácia. Dosť možné, že budeš musieť na to ísť súdnou cestou, aby zrušili záložné právo. Lebo nikde nie je napísané, že nehnuteľnosť nemôže byť po kúpe ďalej založená.

Viem, že je teraz ľahké mudrovať, ale nemal si kupovať založený byt, ak to nebolo zmluvne ošetrené. Aj iní kupujú také byty, ale priamo v kúpnej zmluve sa predávajúci zvykne zaviazať, že predajom uvoľní nehnuteľnosť. Resp. banka sa zaviaže, že vyplatením sumy uvoľní predávaný byt. A kupujúci vypláca kúpnu sumu priamo banke. V tomto prípade sa to asi pri kúpe takto neriešilo.
peter.1983
30.07.15,11:58
Viem samozrejme aj to, že som spravil chybu a zmluva nebola dobrá. Priznám sa, že som v tom čase absolútne netušil, že môže byť problémom pôžička staviteľa a že tam bude mať nejaký súvis s mojím bytom. A už vôbec som netušil, že ja mám priamo platiť SZRB - teda ak som pochopil predposlednú vetu. Ak však nebol porušený zákon, neviem ako by som to mohol riešiť súdnou cestou. Jedine ak by som zistil, že staviteľ bol povinný do nejakej lehoty uvoľniť z bytu ťarchu. Zatiaľ sme len v rovine "mal by", ak by sme to spolu s ostatnými riešili právne, musím mať nejaké argumenty, v tomto zase expert nie som. Ale v každom prípade pôjdem do SZRB (mám to zhodou okolností pri práci) a snáď sa niečo dozviem...
Chobot
30.07.15,12:05
Pozri ešte aj tvoju kúpnu zmluvu. Možo v nej nájdeš nejakú ustanovenie, ktoré pojednáva o tom záložnom práve, resp. možno sa predajca v zmluve zaviazal, že byt nebude zaťažený.

V záverečných ustanoveniach zvykne byť uvedené, že predávajú prehlasuje, že .... a jedným z bodov býva, že predávaná nehnuteľnosť je voľná a nezaťažená.

Možno s odvolaním sa na to ustanovenie by bolo možné podať návrh na súd o určenie zrušenia záložného práva.

Možno čím skôr začneš, tým lepšie. Ešte kým exekútor neuplatní právo zo záložného práva.
peter.1983
30.07.15,17:49
V kúpnej zmluve bohužiaľ nič také nemám. Dnes som bol v SZRB a dozvedel som sa, že som žiadnu chybu nespravil, dokonca by ani nepomohlo, keby som to mal zmluvne ošetrené. Pretože: Staviteľ predložil nejaký projektový zámer (bytovka, ihrisko, zeleň...), požičal si naň peniaze a dostal splátkový kalendár. Možno na 10 rokov. Ten teraz nedodržiava a vec sa už dostala do fázy, že je na úseku vymáhania pohľadávok (alebo nejako podobne). SZRB musí dostať späť celý úver - zatiaľ všetko, čo je v rámci toho zámeru je pod ťarchou. A toto je ten zásadný problém a stále si myslím, že to je chyba zákonov. Veď ja kupujem ČASŤ bytovky, čo ma je po ostatných. Ak si kúpim byt, kde je nejaké záložné právo, prečo kataster takýto prevod dovolí? S výnimkou nejakých extrémnych prípadov chce človek byt normálne kúpiť, využívať a nie spoliehať sa na to, že raz si ten investor dlhy splatí. Kedže takýchto prípadov je podľa SZRB veľa (dokonca som sa dozvedel, že som na tom celkom dobre, lebo na LV som na rozdiel od iných aspoň vlastník), je pre mňa nepochopiteľné, prečo sa ten jeden konkrétny byt (garáž), nedajú vyčleniť. Písal si, že som nemal kupovať založený byt. To je pravda, ale čo ak sa iný v mojom malom meste (v prípade ak som chcel novostavbu) nedal kúpiť? V prípade výstavby nových stavieb si takmer vždy investor berie pôžičku. Potom tam žiadne riešenie vzhľadom na to nutné splatenie projektu ako celku nevidím...Možno som to napísal trošku neprehľadne, v hlave mám veľa myšlienok, ale ešte raz ďakujem za všetky podnety a nápady.