annie3
26.09.15,14:07
Zdravím poraďáci. Prichádzam za Vami s ďalšou otázkou.

Čo robiť v prípade, keď sa na pojednávanie na súde nedostavia žalovaní ( občiansko-právne konanie ) a namiesto seba jeden pošle len lekársku správu, že pre zlý psychický zdravotný stav sa nemôže dostaviť, a žiada súd, aby v jeho neprítomnosti nerozhodoval? Ostatní žalovaní sa ani neunúvajú súdu ospravedlniť.
Žalobca však má v rukách rozhodujúci dôkaz v tejto kauze, ktorý chce predložiť súdu. Súd by mal na základe tohto dôkazu žalobcu vyniesť rozsudok, nakoľko žalovaní sa dopustili podvodu a takýto dôkaz mať nemôžu.

Tak poraďte, čo má žalobca v takomto prípade robiť? Ako má ( môže ) postupovať, aby sa rozhodovalo aj v neprítomnosti žalovaných a aby sa nerobili kvôli nim ďalšie prieťahy?

Vopred ďakujem za odpoveď :-)
Peggynka
26.09.15,12:13
annie3
26.09.15,12:44
Peggynka: Ďakujem pekne za link (y), ale tieto zmeny vojdú do platnosti až v polovici roka 2016... my sme však ešte stále v roku 2015 a zákon z roku 1963 bude platný ešte 3/4 roka.

Vie mi niekto poradiť čo robiť dovtedy? T.j., podľa starých predpisov? Ďakujem :-)
misoft
26.09.15,12:49
A čo takto napísať sťažnosť na prieťahy v súdnom konaní? A popísať i to, že žalované osoby účelovo sa vyhýbajú súdnemu konaniu a súd nevie zabezpečiť ich prítomnosť. Súd má totiž i v tomto prípade si ich dať predviesť - dokonca políciou, ak to nariadi. Má dokonca možnosť overiť lekársku správu, tým, ktorí sa neospravedlnili, uložiť poriadkovú pokutu a (vyššie spomínané) predviesť za pomoci polície.
annie3
26.09.15,13:02
Ďakujem misoft.... toto môže urobiť súd... ale čo môže urobiť žalobca, mimo toho, aby napísal sťažnosť na prieťahy?
Pýtala som sa na konkrétnu vec... žalobca má dôkaz, ktorý jednoznačne poukáže na podvod žalovaných. Môže požiadať súd, aby na základe tohoto dôkazu vydal uznesenie aj za neprítomnosti žalovaných?
Žalovaní majú aj právneho zástupcu... ktorý sa tiež nedostavuje na pojednávanie bez ospravedlnenia.
misoft
26.09.15,13:03
Žalobca - skoro nič, len bombardovať súd, aby sa konečne rozhýbal...
annie3
26.09.15,13:07
misoft... ďakujem
misoft
26.09.15,13:25
To, že sa dokonca ani právni zástupcovia žalovaných nedostavujú na pojednávania a ani sa neospravedlnia - už toto naznačuje, že tento stav vyhovuje žalovaným a súd s tým nič nerobí.
A možno by som i naznačil v zaujatosť súdu... ak tento stav ignoruje....
V takom prípade podať námietku voči senátu pre zaujatosť súdu.
Bude to na dlhé lakte, bude sa zisťovať, kto, čo a prečo konal/nekonal - a možno sa stane, že pojednávanie bude vytýčené, neprítomní budú predvedení políciou, alebo sa určí nový senát (ten sa však bude musieť oboznámiť so spismi!) a potom sa dospeje k rozhodnutiu.
annie3
26.09.15,13:35
misoft: aj nad tým som rozmýšľala, ale kým sa toto všetko uskutoční, tak prejdú aj ďalšie dva roky...

Napríklad dotyční žalovaní majú nariadené aj predbežné opatrenie, potvrdené aj krajským súdom, vykonateľné je od začiatku mája t.r., ale ignorujú ho. Ignoruje ho aj ich právny zástupca, aj oni... bolo podané aj trestné oznámenie: marenie úradného rozhodnutia a ani polícia nič s tým nerobí... údajne marenie úradného rozhodnutia v prípade predbežného opatrenia je možné len v prípade detí... nie v iných prípadoch (majetok, nehnuteľnosti a pod.) Viete o tom niečo?
Peggynka
26.09.15,18:58
annie3
27.09.15,08:07
Peggynka... ďakujem pekne, idem to prečítať ;)
Leniqa
27.09.15,08:27
Nemôžete robiť nič popravde. My sa takto ťaháme už 10 rokov, obžalovaných je cca. 20 a každý mesiac je niekto z nich PN a po právnom zástupcovi tlmočí svoj nárok aby súd nekonal v jeho neprítomnosti. Každý mesiac! A že tu nejde o krádež pera je viac ako jasné. Podali sme sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva... tu totiž legislatíva tieto súdne prieťahy obžalovaným umožňuje :/
annie3
27.09.15,08:35
Leniqa... čiže existuje riešenie... podať žalobu na Európsky súd pre ľudské práva... ja uvažujem navrhnúť súdu, aby písomne vyzval žalovaných predložiť súdu /alebo zaslať/ dôkazový materiál, ktorý je rozhodujúci pre tento spor do určitej lehoty. Pretože aj keby boli osobne prítomní, ich osobná prítomnosť na súde tento písomný dôkaz nenahradí... Poslať ho môže aj manželka žalovaného /keby bol naďalej PNS/, keďže v tejto veci sú na katastri napísaní v LV obaja v podiele 1/1 z titulu BSM, alebo nech to vybaví za nich ich právny zástupca... čo si myslíte?

Ešte by som sa opýtala... píšete, že legislatíva Európskeho súdu umožňuje poslať žalobu obžalovaným... u nás sa jedná o civilné konanie... tu sme len v postavení žalobca - žalovaný. Vzťahuje sa tá legislatíva Európskeho súdu aj na civilné konania, alebo len na trestné?
Peggynka
27.09.15,08:39
Nechcem ti brať ilúzie,ale myslím,že sa to pohne až nástupom novoschválených kódexov v polovici r. 2016 :mee:
annie3
27.09.15,08:44
Peggynka... snažím, sa nesnívať. A v "kostiach" cítim, že máš pravdu... ale o niektoré písomnosti a dôkazy môžem písomne požiadať súd, aby žalovaných vyzval už teraz, aby ich predložili súdu... alebo sa mýlim?
Veď zdravý tam môže byť aspoň jeden, čo by to urobil bez toho, aby musel chodiť na súd... :-)
Leniqa
27.09.15,08:50
Annie, my nie sme žalovaní ani obžalovaní, ale poškodení v predmetnej veci. Žalovaná strana SR, obžalovaní občania. Čítala som mnoho judikátov Európskeho súdu a rozhodol aj v Občiansko - právnych veciach - popravde sa mi zdá, že týchto sťažností a podnetov tam bolo viac. Podstatné je zohnať advokáta, ktorý vám pomôže predmetnú vec podať. Niekoho kto s tým má skúsenosti najlepšie.
annie3
27.09.15,08:52
Leniqa... pýtala som sa na trestný zákon preto, lebo sami ste to tak napísali... citujem: "Podali sme žalobu na Európsky súd pre ľudské práva... tu legislatíva toto obžalovaným umožňuje :/" ....koniec citátu.

Teraz už rozumiem, že to bol asi len preklep... :-)
Leniqa
27.09.15,08:57
Ja nie som právnik, takže neviem sa úplne relevantne vyjadriť, ale áno u nás ide o trestné a nie civilné. Konať v tejto veci viete aj vy, podaním sťažnosti na ESLP. Sťažnosť môže podať jednotlivec, mimovládna organizácia alebo skupina osôb.
annie3
27.09.15,09:02
Leniqa, ďakujem. Ale.... musím mať právnika... je to podmienkou?
Leniqa
27.09.15,09:17
Vy ako sťažovateľ môžete namietať porušenie svojich práv jedine voči štátu, ktorý je zmluvnou stranu, lebo on zodpovedá za činnosť všetkých svojich orgánov - zákonodarných, výkonných aj súdnych...

Pre samotné podanie sťažnosti nie je nevyhnutné, aby ste ako sťažovateľ boli zastúpená, alebo aby váš prípadný zástupca bol právnikom.

Avšak pokiaľ ESLP oznámi sťažnosť dotknutému štátu, od tohto okamihu musíte byť zastúpená advokátom.
Mária27
27.09.15,10:41
Ak sa účastník nedostaví a uvedie dôležitý dôvod, nemožno pojednávať v jeho neprítomnosti.
Žalobca môže súdu predložiť dôkaz a žiadať, aby súd písomne vyzval žalovaného na vyjadrenie a predloženie svojich dôkazov. Ak tak neurobí, môže súd rozhodnúť.

Čítaj občiansky súdny poriadok - aj paragrafy okolo:

§101
(2) Súd pokračuje v konaní, aj keď sú účastníci nečinní. Ak sa riadne predvolaný účastník nedostaví na pojednávanie ani nepožiadal z dôležitého dôvodu o odročenie, môže súd vec prejednať v neprítomnosti takého účastníka; prihliadne pritom na obsah spisu a dosiaľ vykonané dôkazy.

§ 114
(3) Ak to povaha veci alebo okolnosti prípadu vyžadujú, môže súd s výnimkou vecí podľa § 120 ods. 2 a § 153b ods. 5 uložiť odporcovi uznesením, aby sa k veci písomne vyjadril a v prípade, že uplatnený nárok v celom rozsahu neuzná, uviedol vo vyjadrení rozhodujúce skutočnosti na svoju obranu, pripojil listiny, na ktoré sa odvoláva, a označil dôkazy na preukázanie svojich tvrdení. Na podanie vyjadrenia určí súd lehotu. Ak má odporca bydlisko v cudzine, môže mu súd aj vo veciach uvedených v § 120 ods. 2 uložiť uznesením, aby sa k veci písomne vyjadril.
(5) Ak odporca bez vážneho dôvodu nesplní povinnosť uloženú uznesením vydaným podľa odseku 3, môže súd bez nariadenia pojednávania rozhodnúť o návrhu rozsudkom pre zmeškanie podľa § 153b; o tomto následku musí byť odporca poučený. Ustanovenia § 153b ods. 1 a ods. 2 písm. a) a c) sa nepoužijú.
(6) Ak odporca z ospravedlniteľných dôvodov zmešká lehotu na podanie vyjadrenia podľa odseku 3, môže do nadobudnutia právoplatnosti rozsudku podať návrh na jeho zrušenie spolu s vyjadrením a návrhom na odpustenie zmeškania lehoty na podanie vyjadrenia. Ak súd, ktorý rozsudok pre zmeškanie vydal, návrhu vyhovie, rozsudok uznesením zruší a začne vo veci opäť konať
annie3
27.09.15,15:03
Mária27... ďakujem pekne. Ešte sa chcem opýtať. V sporovej veci sú žalovaní dvaja v rovnakom postavení /jedná sa o majetok zapísaný v podiele 1/1 z titulu BSM/. Jeden žalovaný pošle súdu lekárske osvedčenie, že má psychické zdravotné problémy a z toho dôvodu žiada, aby sa v jeho neprítomnosti vo veci nerozhodovalo. Druhý žalovaný sa automaticky bez ospravedlnenia na pojednávanie nedostaví, ani neospravedlní svoju neprítomnosť. Možno žiadať za takých podmienok (predloženie dôkazov) písomnou formou od toho druhého (zdravého), alebo aj od oboch?
Obaja žalovaní majú vysoký vek a rozhodnutia súdu sa teoreticky ani nemusia dožiť, keď sa budú robiť takéto prieťahy. Dá sa moja požiadavka súdu (aby súd vyzval žalovaných), aby predložili (poslali) súdu rozhodujúci dôkaz, ktorý určite nemajú, lebo ho mám ja), odôvodniť aj týmto?

Osobne si myslím, že žalovaní sa budú snažiť každému ďalšiemu pojednávaniu vyhnúť, lebo žiadne písomné dôkazy nemajú (mám ich iba ja). A budú sa stále ospravedlňovať (raz jeden, inokedy druhý), aby naťahovali čas...

Na predošlé konanie neprišla ani noha. Ale už na druhý deň bola žalovaná ( zdravá ) na priestupkovom konaní - možno uviesť do svojho zdôvodnenia aj toto? Možem to aj dokázať.
Mária27
27.09.15,15:17
Obštrukcie môže riešiť len súd. Ak sú žalovaní v rovnakom postavení, musí sa vyhovieť aj jednému a pojednávanie nariadiť. Dôkaz musí predložiť aspoň jeden.
annie3
27.09.15,15:23
ďakujem pekne... aj si to tak myslím ;)