lasselol
26.10.15,13:14
Dobrý deň,
bol som súdom právoplatne uznaný vinným zo spáchania prečinu - jazda pod vplyvom alkoholu nad 1 promile.
Súd mi nedal ani podmienku, ani trest odňatia slobody, no dostal som finančny trest, plus zákaz viesť motorové vozidlá na 36 mesiacov.
Moja otázka znie, či sa môj záznam bude zobrazovať vo VÝPISE RT, (v odpise viem že už bude navždy), kvôli hľadaniu zamestnania, alebo vízam do cudzej krajiny, a taktiež druhá otázka - ako dlho sa bude zobrazovať vo VÝPISE?
zanikne po skončení 36 mesiacov? alebo zanikol tým, že som uhradil finančný trest? alebo nezanikne ani po 36 mesiacoch? na internete som hľadal, no je tu veľa názorov a každý vraví niečo iné. Rád by som keby mi odpovedal niekto, kto to vyštudoval, kto s tým pracuje.
Ďakujem pekne, a prajem pekný deň. L
avalik
26.10.15,13:35
330/2007 Z. z.
Zákon o registri trestov

§ 11
Vo výpise z registra trestov sa uvedú nezahladené odsúdenia súdom Slovenskej republiky, ako aj súdom iného členského štátu Európskej únie a súdom iného štátu, ktorých rozhodnutia boli uznané súdom Slovenskej republiky, vrátane údajov o priebehu výkonu uložených trestov, ochranných opatrení a primeraných obmedzení alebo povinností, ak sa podľa rozhodnutia súdu alebo na základe zákona nehľadí na páchateľa, ako keby nebol odsúdený.

Zahladenie odsúdenia http://ficek.sk/pravna-poradna/7349-ziadost-o-zahladenie-odsudenia
ivka70
26.10.15,13:52
Na výmaz záznamu z výpisu registra trestov je potrebné podať na príslušný súd žiadosť o zahladenie odsúdenia. Na to, aby súd rozhodol o zahladení odsúdenia, je nutné splniť hmotnoprávne podmienky uvedené v § 92 Trestného zákona. Podľa ods. 1 a 2 uvedeného ustanovenia:

(1) Súd môže zahladiť odsúdenie, ak odsúdený viedol po výkone alebo odpustení trestu, alebo po premlčaní jeho výkonu riadny život nepretržite po dobu najmenej
a) desať rokov, ak ide o odsúdenie na trest odňatia slobody prevyšujúci päť rokov,
b) päť rokov, ak ide o odsúdenie na trest odňatia slobody prevyšujúci jeden rok,
c) tri roky, ak ide o odsúdenie na trest odňatia slobody neprevyšujúci jeden rok.
(2) Ak ide o odsúdenie na tresty uvedené v § 32 písm. b) až l), k zahladeniu dochádza ich vykonaním. (t.j. iný trest než trest odňatia slobody)

http://ficek.sk/pravna-poradna/7349-ziadost-o-zahladenie-odsudenia
lasselol
26.10.15,21:30
takže ak dobre rozumiem mňa sa týka:
(2) Ak ide o odsúdenie na tresty uvedené v § 32 písm. b) až l), k zahladeniu dochádza ich vykonaním. (t.j. iný trest než trest odňatia slobody).

Hlavne ma zaujíma, či som trest splnil tým, že som zaplatil finančný trest, alebo ho splním tým, že si počkám tých 36 mesiacov, kým nemôžem viesť motorové vozidlo.
Taktiež aby som mal v tom úplne jasno - čo sa stane keď si požiadam po 18 mesiacoch o odpustenie aby som motorové vozidlá mohol viesť a súd mi vyhovie, ale s tým že ešte budem stále ďalších 15 mesiacov (alebo viac - toto ma tiež zaujíma koľko môžem byť) v podmienečnej skúške viesť vozidlo, s tým že mi odpustili polovicu trestu.
Od kedy v tomto prípade bude môj výpis registra trestu čistý?
a musím v tomto prípade požiadať sám, alebo sa mi to vymaže automaticky? ďakujem veľmie pekne. L
ivka70
27.10.15,06:32
Na výmaz záznamu z výpisu registra trestov je potrebné podať na príslušný súd žiadosť o zahladenie odsúdenia. - cize nie automaticky

A terminovo vtedy, ked uplynu vsetky tresty ... aj ten so zakazom soferovania, ci uz uplynie po 36 mesiacoch, alebo skor, ak ti schvalia ziadost o odpustenie zvysku trestu.
lasselol
27.10.15,08:57
- "Na výmaz záznamu z výpisu registra trestov je potrebné podať na príslušný súd žiadosť o zahladenie odsúdenia. - cize nie automaticky"

- "(2) Ak ide o odsúdenie na tresty uvedené v § 32 písm. b) až l), k zahladeniu dochádza ich vykonaním."

Ivka70 ďakujem, ale nechápem Tvojim odpovediam a znova som domýlený tomuto som sa chcel presne vyvarovať.
lasselol
27.10.15,12:03
takže ak správne chápem:

tresty uvedené v § 32 písm. b) až l), k zahladeniu dochádza ich vykonaním.
takže keby to nechám dobrovolne bežať tých 36 mesiacov, a skončí mi zákaz šoférovania, tým padom sa mi zahladia samé od seba pretože som ich v podstate vykonal,
a kebyže si požiadam skôr, a súd mi vyhovie, tak si musím sa podať žiadosť o zahladenie?