Ivka17
27.10.15,21:53
Mam skrateny pracovny uvazok na 6 hod. Moze odo mna zamestnavatel pozadovat aby som pracova na 12 hod. smene? Doma mam dve malolete deti, moze ma k tomu nutit pod hrozbou vypovede? A ak odsluzim pre zamestnavatela tu 12 hod praccovnu smenu mne vlastne v dochadzke potom pol hod. chyba nakolko mi tam uz zo zakona musi dat aj pauzu na obed. To si mam potom tu pol hodinu nadrobit? V mojom ponimani je to pre mna aj z tohto hladiska maximalne nevyhodne, nakolko pre mna je to pol hod zadarmo v praci
avalik
28.10.15,05:29
V zmluve mas tyzdenny pracovny cas 6 hodin alebo na 30 hodin?
avalik
28.10.15,05:46
Kratší tỷždenný pracovný čas neznamená, že nemôžeš robiť 12 hodinové zmeny.

Platí ale aj

Úprava pracovného času
§ 164
(1) Zamestnávateľ je povinný prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do pracovných zmien aj na potreby tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa o deti.
(2) Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.
(3) Tehotná žena, žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako tri roky, osamelá žena alebo osamelý muž, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov, sa môžu zamestnávať prácou nadčas len s ich súhlasom. Pracovná pohotovosť sa s nimi môže len dohodnúť.

Vážne prevádzkové dôvody môžu byť aj tie, že ak by ti umožnil len 6 hodinové pracovné zmeny, na zvyšnú časť danej 12 hodinovej zmeny nemá koho dať.

Prestávku v práci ti musí zamestnávateľ poskytnúť rovnako ako iným zamestnancom podľa zákona, bez ohľadu na to, že máš skrátenỷ týždenný pracovný čas.

Píšeš v komente, že si po MD ... tak v tomto zamestnani môžeš čerpať RD do 3 rokov dieťaťa a zároveň pracovať u iného zamestnávateľa na kratší pracovný čas s jednozmennou prevádzkou.