pizko
24.02.16,11:56
Chcem sa spýtať či škola týmto neporušuje Školský zákon paragraf 22, pretože podľa mňa sa v tejto situácii presne vzťahuje na tohto žiaka.

Situácia je nasledovná:
Manželkin brat navštevuje základnú školu, je dyslektik a má teda povolené určité úľavy.
Povinnú školskú dochádzku začal nultým ročníkom a potom pokračoval v prvej triede. Učiteľka, ktorá ho ale mala na starosti v prvej triede nerešpektovala jeho úľavy, ktoré mal odporučené psychológom a chlapec sa trápil. Rodičia boli nútení preradiť ho na inú školu, kde si prvý ročník zopakoval. Prvý ročník bol pre neho teda veľmi stresujúci.
Momentálne je v siedmom ročníku a v júni bude mať 15 rokov. Kôli nultému a opakovanému prvému ročníku plynie jeho 9. rok školskej dochádzky.
Podľa vyjadrenia vedenia školy musí teraz skončit štúdium na základnej škole a začať študovať na dvojročnej strednej škole, po skončení ktorej, si môže dokončit základné vzdelanie.
Je toto podľa vás v poriadku?

Ďakujem.
profesional
24.02.16,12:47
Podľa mňa je to bohapustý nezmysel. Dieťa nemôže ísť na strednú školu ak nemá dokončenú základnú školu. to ktorú chorú hlavu napadlo? Samozrejme, že je to porušenie zákona..
misoft
24.02.16,12:55
Je to v poriadku. Základné vzdelanie je ukončené absolvovaním posledného deviateho ročníka.
Až potom môže ísť študovať na vyšší stupeň.
Takže buď dokončí až do deviateho ročníka, alebo bude mať neukončené základné vzdelanie, lenže v tom prípade už nemá šancu ísť študovať vyššie.
pizko
24.02.16,13:45
Ďakujem za odpoveď, ale mne ide o to, že ten chlapec je teraz siedmak a chodí do školy dohromady s nultým a jedným opakovaným ročníkom už 9. rok. Škola nechce aby pokračoval ďalej 8. ročníkom a namiesto toho má ísť na 2-ročnú učnovku a to sa mi nezdá v poriadku pretože paragraf 22 Školského zákona takúto situáciu rieši inak, len neviem či v školskom zákone nie je ešte niečo čo by tento paragraf rušilo, keď škola koná inak ako by som čakal.
viktorviktor
24.02.16,16:30
nultý ročník sa predsa nezapočítava do povinnej školskej dochádzky, a keď nebol schopný zvládnuť prvý ročník tak pochybil riaditeľ školy, ktorý ho mal dať v priebehu školského roku znovu do nultého ročníka, § 19
podľa Usmernenie k prijímaniu žiakov so zdravotným znevýhodnením do základnej školy (http://www.minv.sk/?informacie-odboru-skolstva-usmernenia) má právo na ukončenie základného vzdelania,
pozri tiež http://zskomsab.edupage.org/files/v_Povinna_skolska_dochadzka.pdf
veď sa informuj na ministerstve školstva, sekcia regionálneho školstva
pizko
24.02.16,17:16
Ďakujem,
na ministerstvo som už písal, zatial je to však bez odpovede, preto som písal aj sem. Ale veľmi pekne ďakujem, tie odkazy určite pomôžu.
misoft
24.02.16,17:39
Prečítaj si riadne §22 - popisuje sa tam DO KEDY! A v akom prípade. Keď chlapec bude mať 15 - nie je možné, aby riaditeľ rozhodol o tom, že teraz "dokončí" a pôjde na dvojročnú strednú - je to neprijateľné a proti zákonu.
http://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/skolsky-zakon/
logomania
24.02.16,22:14
Do 16 rokov môže chodiť na základnú školu. Učila som zopár žiakov, ktorí 2-krát opakovali ročník a povinnú 10-ročnú školskú dochádzku ukončili na ZŠ a zároveň mali ukončené aj základné vzdelanie.
logomania
24.02.16,22:21
na maturitný odbor nemôže ísť, ale na dvojročnú "učňovku" áno
pizko
25.02.16,08:00
Áno ďakujem, školu sme informovali o zákone a už svoje tvrdenie otočili, môže zostať na základnej škole. On bude mať ako ôsmak 16 rokov, ale podľa zákona ak je predpoklad, že deviatu triedu dokončí ako 17-ročný riaditeľ školy to musí umožniť.