viemzeneviem
19.04.16,12:09
Kontaktovala ma vymáhačská spoločnosť s výzvou na úhradu pohľadávky z marca 2011, ale nechcú mi poskytnúť zmluvu, resp.faktúru, na základe ktorej pohľadávku vymáhajú. Vraj tieto doklady sú tajné a majetkom ich spoločnosti. Mne sa to zdá nefér, veď prečo by som mala platiť niečo, čo jednak je premlčané a inak bez nejakého dôkazu, že by som to naozaj mala zaplatiť. Napísala som im, že ak mi nepošlú originál vystavenej faktúry, resp.zmluvu, na základe ktorej pohľadávka vznikla, nie som ochotná nič platiť. A okrem toho ak to dajú na súd, tam musia poskytnúť aj originálny doklad, na základe ktorej žiadajú úhradu, a ja ako účastník súdneho konania môžem nahliadnuť do spisu. Ale mi od nich prišla odpoveď, že na súde upomienka obstojí. Viete mi poradiť, ako na to? Mne to zaváňa nekalou obchodnou praktikou.
bodliak
19.04.16,10:15
"Napísala som im, že ak mi nepošlú originál vystavenej faktúry, resp.zmluvu"
Tak hádam chápeš, že originál, ak nejaký majú, z ruky nepustia.

Nekalé to je, ale zároveň je to aj dobrý biznis. Oni sú pripravení na všetko, ty zatiaľ na nič. Tak si dobre rozmysli každý krok a nepremeškaj lehoty.
viemzeneviem
19.04.16,10:17
Myslela som kópiu originálu. Poslali mi iba výzvu na zaplatenie, kde nie je žiadny identifikátor, kedy bola faktúra vystavená/zmluva podpísaná, proste nič. Akože zaplaťte a hotovo.
Chobot
19.04.16,10:35
Počkaj, až to dajú na súd. K spisu budú musieť priložiť všetky doklady. Súdu len upomienka nebude stačiť. Až dostaneš žalobu, môžeš sa k nej vyjadriť, prípadne ísť na súd a nahliadnuť do spisu. Ak tam nebude žiadny dôkaz, tak sa vyjadríš, že nemáš vedomosť o nejakom dlhu a navrhovateľ nedoložiť žiadny dôkaz o existencii dlhu. Následne (možno až na prvom pojednávaní) ho súd vyzve, aby tvoj dlh voči nim, či voči inému subjektu doložil. Až to doložia a uvidíš, že naozaj niekomu dlhuješ, stále môžeš dlh uhradiť a súd návrh zamietne. Navrhovateľ ešte možno bude žiadať trovy konania, ale to uvidíš, či mu ich súd prizná.

Jednoznačne bez doloženia dôkazu neplať nič.
Dáša_
19.04.16,11:08
A hlavne, na súde namietneš premlčanie a už sa o ničom ani jednať nebude. Ak teda medzi tým niečo neprebehlo
viemzeneviem
19.04.16,16:02
Ďakujem pekne.
profesional
20.04.16,11:08
Iba upomienka právny nárok nezakladá. Oni ako žalobca budú musieť uniesť dôkazné bremeno a to len upomienkou neunesú. Takže kľud. Počkaj si, kým to dajú na súd a potom ich z prehľadom porieš.. Nič neplať.