Juraj Čačo Gajdošík
20.04.16,17:11
Dobrý deň prosím Vas vedel by mi niekto poradiť....mali by sme ísť v piatok podpísať kúpno predajnú zmluvu kupujeme dom...kolko dní môžeme mať tuto zmluvu doma kým ju zanesieme na kataster???...ide o to že majitelka cez vikend odchádza naspäť do anglicka...a my máme doplatiť polovicu penazí z vlastných zdrojov, ktoré budeme mať až za dva týždne....bude platiť jej podpis aj za tie dva týždne ked to potom vložíme na kataster???tá zmluva bude zatial u jej otca...za veľmi skoré odpovede vopred dakujem
profesional
20.04.16,15:14
Zmluva musí byť podaná na kataster do 30 dní.
buchač
20.04.16,15:19
Vklad na kataster

Pokiaľ ste podpísali kúpnu zmluvu a výplatu kúpnej ceny máte „istenú“ napr. v úschove, môžete podať na katastri Návrh na vklad kúpnej zmluvy do katastra nehnuteľností. K návrhu pridáte príslušný počet vyhotovení kúpnych zmlúv. Návrh na vklad do katastra nehnuteľností musí byť podaný do 3 rokov od uzavretia zmluvy.
http://www.vlastnici.sk/uzavreni-obchodu-kupujici.php

Konanie o povolení vkladu do katastra sa začína na návrh účastníka konania. Vlastnícke právo však prechádza na majiteľa až odo dňa rozhodnutia príslušnej správy katastra o povolení vkladu do katastra nehnuteľností.

Zmluva platí po podpise.
Zmluvu by som podpísal pred notárom.
Zmluvu - jeden exemplár by som si rozhodne nechal ......
-------------------------------------
Platí aj nasledovné :

"…návrh na vklad do katastra nehnuteľností možno podať v časovo neobmedzenej dobe, pretože ani uplynutie času nemôže nič zmeniť na viazanosti účastníkov zmluvy prejavmi ich vôle. "
buchač
20.04.16,15:27
Blbosť jak traky........!!!!!!

...jak vyťahané traky.....
ivka70
20.04.16,16:14
ale buchi, ved profi vie vsetko :)
buchač
20.04.16,16:28
Ivka

Neriešim profíka...jeho odpovede sú viacmenej fundované, o tom póóótom...;)
Ja mu zazlievam snáď len to, že píše dosť odborne.
Ak sa dopytujúci nevyzná v §§§, tak mu je odpoveď na trt.
...a ešte som si nejak nevšimol, aby dal nejaké znenie zákona s pripojeným linkom, ktorý potvrdzuje jeho názor.

Nuž a pri tejto odpovedi sa sekol...ale fest.
naxmt
21.04.16,19:26
Po podaní vkladu na kataster má kataster na zavkladovanie 30 dní a až potom budete na Liste Vlastníctva uvedený Vy ako vlastníci. Prax je však taká, že katastru to zvykne trvať aj dlhšie ako tých 30 dní - takže teoreticky máte čas na vyplatenie kúpnej ceny kým sa nestanete vlastníkom. Dal by som si pozor na dátumy v zmluve, pretože v kúpnych zmluvách štandardne býva uvedené do koľkých dní(dátum) a akým spôsobom bude uhradená kúpna suma. Záleží do toho, či je to zmluva z internetu alebo od právnika/makléra. Toto by Vás mohlo zabrzdiť skôr ako začnete reálne riešiť otázku katastra a platnosti podpisov na KZ
buchač
21.04.16,20:04
.....a Ty si vlastne poriadne prečítal otázku ???
bodliak
22.04.16,03:28
Vo vlastnom záujme by si mala čakať čo najmenej. Peniaze nedávať vopred, obzvlášť, keď predávajúci ide do tramtárie.


Ja som všetko kupoval cez notársku úschovu.


1. U notára sme sa dohodli na texte kúpno-predajnej zmluvy.
2. V nej bolo, že peniaze idú do notárskej úschovy. Takže zmluva o notárskej úschove - depozite.
Obe zmluvy sme podpísali.
3. Ja som previedol sumu k notárovi do depozitu.
Keď peniaze prišli notárovi:
4. Notár vydal potvrdenie, že peniaze má na účte.
5. Predávajúci odniesol zmluvy s návrhom na vklad na Kataster.
6. Keď návrh prešiel, čo bolo v našom prípade za 18 dní, Predávajúci priniesol originál čerstvého LV už na meno kupujúceho a notár mu dal peniaze.

Keby do 60 dní predávajúci neprieniesol LV na meno kupujúceho, notár by vrátil peniaze mne. (tieto podmienky sú v zmluve o notárskej úschove).
dmc
22.04.16,04:27
3-rocna lehota sa uvadza v ustanoveni §47 Obcianskeho zakonnika - ak je podľa zákona k zmluve potrebné rozhodnutie príslušného orgánu, je zmluva účinná týmto rozhodnutím. Účinnosťou zmluvy sa pritom myslí okamžik, keď zmluva nadobudne právne účinky. Ak však ani do troch rokov od uzavretia zmluvy nebol podaný návrh na rozhodnutie, platí domienka, že účastníci od zmluvy odstúpili.

ale....

Po prestudovaní zopár rozsudkov SR aj CR - prevlada názor ze ani prekroceni 3 rocnej lehoty nemoze kataster zamietnut navrh na vklad.

(ako vzdy platí - 3 pravnici - 4 pravne nazory) :) Slovenský najvyssi sud vydal v podobnych rozsudkoch protichodne rozhodnutie - tak potom si ty obcan - vyber.

zdroj:

http://www.akmv.sk/2013/11/17/navrh-na-vklad-do-kedy-ho-treba-podat/
naxmt
22.04.16,05:12
Z textu otázky vyplýva, že Juraj nechce zaniesť KZ na kataster kým nedoplatí zvyšnú časť KC. Zavkladovanie na katastri trvá 30 dní a viac, a on bude mať peniaze za 14 dní, takže môže kľudne zaniesť KC na kataster. tzn. kým sa stane vlastníkom na V tak aj doplatí zvyšnú časť KC.

Nakoľko by malo v zmluve byť konkrétne uvedené akým spôsobom a do kedy je potrebné KC vyplatiť môže ho toto zabrzdiť skôr ako bude predmetné riešiť kataster.

Nie každý má skúsenosti s tým ako to na katastroch bežne chodí. Jedna vec je znenie nejakého zákona a druhá vec je prax.

ANO otázku som poriadne prečítal a môj komentár dopĺňal ten tvoj o reálne skúsenosti a upozornenie čo ho môže čakať pri podpise zmluvy.