Semetrika1
24.04.16,07:36
Je pravda, že od 1.1. 2016 má byť samostatný účet na fond opráv a samostatný účet na prevádzkové náklady ?
Dostala som takúto otázku a nevedela som na ňu odpovedať.
Ak by to bola pravda, tak to by mali vlastníci platiť nájom na 2x? Zdá sa mi to nerozumné.
sito
24.04.16,07:54
semetrika, ak sa istá skupina ľudí dohodne 100 %ne na svojom spolunažívaní sami sú tvorcom svojho zákona o spolunažívaní. Ak nie, či čo len jeden, nie povie, už sa treba riadiť demokraciou, zákonmi, ktoré schváli Parlament. Je to Zákon 182/1993, teda hodné starý zákon, ktorý prešiel viacerými novelami. Doporučím ti tuto stránku.

https://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwiXlL6T6qbMAhVEqxoKHXtvCo8QFggbMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.zakonypreludi.sk%2F&usg=AFQjCNGXSxFXOdn5_FwY1SmxhGm7kXc3UA

Naklep si uvedený zákon. Sú tam aj časové verzie. Tieto si naklep. Od 1.9. 1993; od 1.7.2004; od 1.7.2007; od 1.4.2010; od 1.10.2014.

Čo zistíš? V roku 2004 boli zákonom rozdelené úhrady za užívanie bytu na účet v bytových domov na dva povinne samostatne evidované podúčty. FPÚaO a úhrady za plnenia, služby. A čo sa z ktorého podúčtu v dome financuje.

Do 1.10.2014 bola v zákone spomenutá prevádzka domu, ale nebola zákonom definovaná. Od uvedeného dátumu sa jedná o toto.

"Prevádzkou sa na účely tohto zákona rozumejú činnosti a prostriedky potrebné na pravidelné udržiavanie spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, príslušenstva a priľahlého pozemku v stave spôsobilom na ich riadne užívanie; za prevádzku sa považujú aj povinné revízie technických zariadení podľa osobitného predpisu.5a)"

Laicky, ak dom nie je prevádzky schopný, nevyhovuje statika, zateká strecha, nie je zabezpečená pitná voda, elektrina, plyn. Dom je treba zbúrať, ako na Luníku IX, v Žiline, Partizánskom, atď.

Teda zákon požaduje, aby mal každý bytový dom jeden účet domu a vrámci účtovníctva dva pod účty FPÚaO a plnenia, služby. Plnenia a služby je povinný viesť na jednotlivé byty, ktoré je správca domu, SVB vlastníkom bytov po rozpočítaní spoločných nákladov domu na jednotlivé byty vlastníkom bytov vyúčtovať v ročnom vyúčtovaní.

5a) sú podľa 210/2000 merače pretečeného množstva vody, podľa 142/2000 sú to určené meradlá, ktoré podľa 264/1999 musia vyhovovať § 12 , zhode o výrobku. Ľudovo vodomery. Tie ktoré niektorí vlastníci považujú za svoj majetok, že vraj sú v ich byte a oni si ich na žiadosť správcu zaplatili ako svoj majetok.

Dva - tri dni späť v televízii bolo, že neoprávnená manipulácia s určenými meradlami bude už trestný čin. No na hlavu postavené. Vlastník bytu bude trestaný za to, že užíva svoj majetok vodomer, a vraj neoprávnene do svojho majetku nezasahuj. No nie je to chuj, kto takúto Slovenskú spravodlivosť vyžaduje?
Semetrika1
24.04.16,13:27
Susedná bytovka sa zatepľuje s podporou ŠFRB. Tam sa všetko prísnejšie kontroluje. Zisťuje to účtovníčka, či to bude musieť tak urobiť.
Vraj pri zatemňovaní s pomocou ŠFRB ušetria 150 000 € na úrokoch. Či je to pravda to neviem.
My už máme zateplený blok aj skolaudovaný, aj už zaplesnený.

Náš blok s tým nemá problémy, ani o tom nevieme. Neviem načo by sme mali mať 2 účty a zbytočne kŕmiť banky.
mackoivan
21.05.16,08:30
"Vraj pri zatemňovaní s pomocou ŠFRB ušetria 150 000 € na úrokoch. Či je to pravda to neviem."
Tak na tomto nie je pravdy ani ň (-:
Kvaka
21.05.16,08:49
sito, píšeš, citujem: "Vlastník bytu bude trestaný za to, že užíva svoj majetok vodomer, a vraj neoprávnene do svojho majetku nezasahuj. No nie je to chuj, kto takúto Slovenskú spravodlivosť vyžaduje?" Vlastníš byt za trhovú cenu napríklad 50tis. eur. Čo je naozaj podľa LV tvoj majetok. Môžeš si s tým bytom robiť všetko, čo chceš??? Nie, nemôžeš. Asi preto, že je súčasťou domu. Tak je to aj s meradlami. Musíme merať teplú vodu, musím mať meradlo v byte. Ak sa vlastníci dohodnú, hradí sa výmena na byt. Nič v byte nepoškodím, ani do určeného zaplombovaného meradla nesmiem zasiahnuť, ak áno, sankcia je namieste. Ak budeš s bytom robiť to, čo nesmieš, tiež sankcia. Prijmi už konečne názor aj iný, ak sa vlastníci dohodnú, platí dohoda. A zákon to umožňuje, čítaj § 19.
sito
21.05.16,13:49
Milá Kvaka, ten § 19 poznám, nikdy som ho tu pod číslom neuviedol, ale jeho význam, mnoho krát, dokonca aj v odpovedi v ss, ktorú si mi napísala. Vidíš, konečne si priznala, že meracie zariadenia na meranie spotreby tepla a vody v byte sú spoločné zariadenia. Merače tepla a vody, vodomery v bytoch. Dokonca od 1.10. 2014 je v zákone dôraz, že aj tie sa považujú za prevádzku. Teda sa hradia z F "PREVÁDZKY" ÚaO, že?

Písala si mi, že čítať vieš. Nemám vo zvyku sa prosiť, ale Teba poprosím, prosím Ťa rozkvákaj mi význam týchto dvoch viet:

"Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome má právo a povinnosť zúčastňovať sa na správe domu a na schôdzi vlastníkov hlasovaním rozhodovať ako spoluvlastník o všetkých veciach, ktoré sa týkajú správy domu, spoločných častí domu a spoločných zariadení domu, spoločných nebytových priestorov, príslušenstva a pozemku."

"Spoločné časti domu a spoločné zariadenia domu a príslušenstvo sú v spoluvlastníctve vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ak sa nedohodnú vlastníci inak."

Ak sa Ti to podarí, vykvákaj to všetkým, tu! Aj inde môžeš. Mne môžno neveria, isto niektorí, áno. Tebe isto uveria.
Kvaka
21.05.16,16:17
Komentovala som, lebo si použil vulgarizmus. SS neriešim verejne. Mýliš sa, ak si myslíš, že môj nick je od slova "kvákať", nie je. Ale aj keby, tak ja sa držím toho, že nikdy nikoho nezosmiešňujem využijúc nick, to bolo od teba dosť trápne. Takže moja odpoveď je tu posledná, podľa tvojho želania: kvá kvá kvá. Už len dodám, že ten odkaz 5a je o iných revíziách.
sito
30.05.16,08:02
Milá Kvaka, onehda sa tu spriahla opozícia najag, PASKOV, nunenko, atď. proti mne pre spôsob rozpočítania spoločných nákladov domu na jednotlivé byty v dome odlišným od klasiky Základná, Spotrebná zložka. Pri pomere 60 : 40 sú tie (merače tepla) PRT podvod na spoluvlastníkov domu, vlastníkov bytov v ňom. Neviem prečo si sa Ty tak obula do sita kvôli, tiež meračom (vodomerov) určeným meradlám. Keď slúžia na spoločný účel domu a len tomu konkrétnemu domu. ( Či tak by mohlo byť? V dome nechcú vodomery, ušetria na FPÚaO. Správca povie, že musí podľa meračov. Spoluvlastníci odpovedia, v susednom dome majú, podľa nich, ich nám to rozpočítajte. Nemožné!)

Rozdiel medzi tými dvoma vetami je v slovách rozhodnúť a dohodnúť. V § 14 sa jedná o rozhodovanie v dome. V § 14 sú aj určené kôty hlasov, ktoré musia byť splnené, inak je rozhodnutie neplatné.

V § 19 sa jedná o dohodu. Ak dvaja povedia áno, vyjadria súhlas, je to dohoda. Ak povedia nie, tiež je to dohoda. Ak sú traja spoluvlastníci dvaja povedia áno a jeden povie nie. Nie, nie je to dohoda! Ak má dom sto spoluvlastníkov pri dohode musia súhlasiť všetci, všetkých sto. Ak je spoluvlastníkov menej ako sto, alebo viac, súhlas, áno musí povedať sto percent spoluvlastníkov domu, tým je dohoda platná v dome.

Ak, ako aj vo vašom prípade píšeš menšie byty, menšia úhrada do FPÚaO a väčšie byty, väčšia, teda aj podiel na úhrade (bytových vodomeroch) určených meradlách je vyšší. Ak čo len jeden vlastník menšieho bytu pochopí o čo sa jedná a nebude súhlasiť s dohodou, dohoda je v dome neplatná.

Zaplatené úhrady za služby vlastníkmi jednotlivých bytov sú napriek tomu, že sú na spoločnom účte domu stále ich osobný majetok, až do ročného vyúčtovania.

Ty to nerada, ala musím.

"Správca alebo predseda je povinný zabezpečiť odstránenie chyby alebo poruchy technického zariadenia, ktoré boli zistené kontrolou stavu bezpečnosti technického zariadenia,5a) ak bezprostredne ohrozujú život, zdravie alebo majetok, a to aj bez súhlasu vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome."

Trocha nelogická povinnosť pre správcu, predsedu. Ak vlastník nepustí, neumožní montáž, odpis vodomerov ako sa správca, či predseda dostane do toho bytu, ha? Za asistencie polície, najlepšie! Prípadne rozhodnutím vlastníkov o takej výške náhradného nápočtu spotreby vody, že pri obdržaní ročného vyúčtovania sám pobeží za správcom, príďte, dvere môjho bytu sú vám otvorené.

Píšeš, že za 5a) sa nejedná o vodomery? A o aké zariadenie sa teda jedná? O rozvod elektriny, plynu, vody, vykurovací systém domu, výťahy, osvetlenie sp. pries., atď. Sú to tie určené meradlá.

Dosť sa tu spomínali na porade výťahy. Predstav si dom, vežiak, 12 poschodí, rovnaké byty. Bývalo, že za službu, elektrinu sa platilo od tretieho nadzemného podlažia, aj hádam pri tom vo väčšine domov tak zostalo. Ale, opravy, nie. Všetci! Podľa § 19 by osem bytov, ktoré nepoužívajú službu by súhlasilo, aby za výťahy neplatilo vo FPÚaO. A čo myslíš, že tiež všetci nad nimi by súhlasili, lebo ak čo len jeden nie, tak NIE pre všetkých, že? Aj takto by sa dalo.

"Pri určení preddavkov do fondu prevádzky, údržby a opráv sú vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome povinní zohľadniť mieru využívania spoločných častí domu a spoločných zariadení domu vlastníkmi nebytových priestorov a garáží v dome."

V polyfunkčných domoch kde sú aj garáže a nebytové priestory majú vlastníci bytov povinnosť im vo vyúčtovaní zohľadniť mieru ich nevyužívania napríklad výťahov v bytovej časti domu, osvetlenie prípadne iné spoločné veci v dome.

Keď sa chce, tak sa dá, dá sa dať aj do zákona.

Moja veta "Vlastník bytu bude trestaný za to, že užíva svoj majetok vodomer, a vraj neoprávnene do svojho majetku nezasahuj."

Tvoj názor, vodomer je môj, ja som si ho zaplatila! Keď je tvoj majetok, ako Ťa môže niekto v tvojom byte na tvojom majetku obmedzovať manipulovať so svojím majetkom? Na základe čoho? Vieš, to je taká taktika tých, ktorí chcú ogabať svojich spoluvlastníkov spoločných zariadení v dome, nech prispievajú viac oni a my, menej, že?

A na koniec hádanka, ktorá môže Ti vysvetliť spoločný účel vodomerov v bytoch bytového domu. V ktorom roku 2014, a či 2015 byt v dome spotreboval viac vody?

Rok 2014, spotreba domu 1 021,90 m3. Spotreba bytu 14,70 m3.
Rok 2015, spotreba domu 954,00 m3. Spotreba bytu 14,00 m3.
sito
13.06.16,21:50
Skoro do zabudnutia, prišlo to. V roku 2015! Prečo? No 14,70 : 10,219 = 1,44 %. 14,00 : 9,541 = 1,47 %. Len o troška, ale viac. S toho vyplýva, že o podiely jednotlivého bytu zo spotreby domu nerozhoduje len meracie zariadenie ( vodomer ) v jeho byte, ale spotreby vo všetkých sa spoločné rozhoduje za celý rok, že?

Zasa je to o dvoch slovách, účel a miera. Teda meracie zariadenia v byte na spotrebu tepla a vody v byte slúžia na spoločný účel domu, rozpočítanie spoločných nákladov domu na jednotlivé byty v dome, že? Teda sú od začiatku platnosti 182 spoločné zariadenia a od 1.10. 2014 sa považujú aj za prevádzku. A to sa zo zákona predsa financuje z FPÚaO!

Miera využívania tých meracích zariadení je hodnota vypočítaná zo stavov, ktoré meracie zariadenia v bytoch zaznamenali, namerali.

Pri vode, ak je vo všetkých bytoch všetko v súlade so zákonom a zmluvou o správe domu, ak je podiel bytu na spotrebe, príklad: 1,47 %, taký istý podiel je aj na úhrade zo spoločných nákladov domu. Ak by niektorý byt odmietol montáž, alebo odpis, napočíta sa mu vyšší podiel na byt, teda aj vyššia úhrada.

Pri teplej vode? Náklady za studenú vodu obdobne. Za teplo v teplej vode? 10 % nákladov domu rovným dielom na byt, počet bytov v dome. Zbytok 90 % podľa ( vodomerov na teplú vodu ) Takže, ak by bol podiel spotreby na byt z nákladov domu 1,47 %, úhrada by, nebude sedieť, rovnať sa. Závisí to, rozdiel od nameranej spotreby a súčtu všetkých troch položiek za vodu na ohrev, za 10 % a za 90 % nákladov za teplo dodané v teplej vode.

No a teplo na vykurovanie, ak sa dohodne pomer 60 : 40 % prípadne viac. Ale, to už je povinný podvod na spoluvlastníkov bytov, spoluvlastníkov domu!

Je pravda, že v § 19 je možnosť vlastníkov bytov, spoluvlastníkov domu, jeho spoločných zariadení, teda aj meracích zariadení ( vodomerov, PRT ) sa DOHODNÚŤ, že nebudú to spoločné zariadenia, ale bude to majetok každého bytu, ktorý sa ale bude využívať na spoločný účel domu! Ak sú vlastníci bytov s menšou výmerov bytov po právnej stránke, vedomosti zákona na nule, budú súhlasiť, keď im to navrhnú vlastníci bytov s väčšou rozlohou bytov, získajú na tom, teda tých s menšou výmerou oddr....ú. Nuž čo? Na Slovensku je to možné a v súlade so zákonom, že?