LIZINKA
17.06.06,19:30
Slovenský občan býva a pracuje na základe živnosti v Čechách. Platí si tam aj odvody do poisťovní. Keďže je Slovák a chce podnikať aj u nás, založil si živnosť aj na Slovensku. Nakoľko sme v EU, povedali mu na zdravotnej poisťovni, že ak si to platí v Čechách, nemusí si platiť ZP na Slovensku, že to platí aj u nás. Po nejakom čase to prehodnotili a vyzvali podnikateľa k zaplateniu 14.000.- nedoplatku a k tomu aj penále. Musí alebo nemusí si tento človek platiť zdravotné poistenie?
Jozef Mihál
17.06.06,18:17
V danom prípade si musí platiť ZP aj na Slovensku. Smernica EÚ v tomto má výnimku z pravidla "poistený môžem byť len v jednom štáte" - ak je niekto už poistený v niektorom členskom štáte, napr. v Česku a vykonáva činnosť SZČO na Slovensku - tak musí byť zdravotne poistený aj na Slovensku.
LIZINKA
17.06.06,18:23
Ďakujem - takže dopaltiť poistné. Nedá sa v takomto prípade požiadať o odpustenie penále? Veď ten človek neplatil nie preto že nechcel ale preto, že mu zle poradili na poisťovni. Nemá ale ich písomné stanovisko, takže si asi nepomôže. Neznalosť zákona....
comodo
17.06.06,18:37
Nic neradim, vacsinou sa pytam iba poznamka, ze na rady od pracovnikov na pobockach soc. poit. doplatil nie iba tvoj klient. Ja som napr. platil v r. 2004 paus. dan a na radu pracovnicky soc. posit. som platil odvody z minima od 1.7.2004 do 30.5.2005. Nepostrehol som zakon, podla ktoreho pausalni danovnici "nemali" byt zo zakona poisteni. Po roku to ta ista pracovnicka zistila a spatne ma odhlasila. Sice mi vratili platby, ale som stratil rok "do dochodku". Fakt vdaka za take rady.
Jozef Mihál
17.06.06,18:43
LIZINKA, samozrejme žiadajte o odpustenie penále. S vysokou pravdepodobnosťou nebudú žiadne.
Brkov
17.06.06,19:37
1.) "Výpaľníctvo":
-dotyčná osoba platí ZP v inej krajine EU kde sa aj permanentne zdržiava, je prihlásená u praktického lekára, stomatológa, ... (u lekárov na slovensku je odhlásená).
Na Slovensku podnika (je SZČO) prostredníctvom Internetu bez toho, aby sa v SR fyzicky zdržiavala čo len sekundu.

-ak vychádzame z toho, že zdravotné poistenie slúži na uhrádzanie služieb súvisiacích so zdravotnou starostlivosťou, v tomto prípade to bude uhrádzané vždy mimo SR a teda vždy z "domácej" zdravotnej poisťovne (z krajiny EU kde sa permanentne zdržiava a plati ZP).

-takže ak SR požaduje platenie zdravotného poistenia, žiada peniaze za "nič", čo sa v dnešnej dobe označuje ako "VÝPALNÉ".


2.) "Diskriminácia":
-ak je osoba zamestnaná na slovensku a podnika popri zamestnaní na slovensku, pričom ma z podnikania nízky príjem nieje povinná z tohto príjmu platiť ZP.

-ak je osoba zamestnaná v inom štáte EU a podnika popri zamestnaní na slovensku, pričom ma z podnikania na slovensku nízky príjem a príjem a odvody zo zamestnania z iného štátu EU si nemôže započítať, tejto osobe vždy vyjde, že má platiť (často viac než zarobila).

-toto sa označuje ako "DISKRIMINÁCIA".