Lukasss
12.05.16,09:44
Dobrý deň,

stala sa taká vec, že som spôsobil nehodu.Auto nebolo moje ale ja som bol šofér. Konkrétne išlo o šmyk na mokrej ceste a auto som zaparkoval do pola. Problém je, že som viezol iné osoby, ktorým teda spočiatku nič nebolo a samy odišli domov. Neskôr (asi za 5-10 min) sa vrátili a ja som musel volať záchranku. Došli však aj policajti a hasiči. Moja otázka znie, že kto v takomto prípade platí výjazdy záchranných zložiek? Rieši to PZP alebo sa to bude vymáhať od majitela auta, resp vodiča? Ďakujem za odpoveď
ivka70
12.05.16,07:54
Podla mna sa vyjazd zachrannych zloziek neplati.
Skor sa ozve zdravotna poistovna a bude chciet od toho, kto sposobil nehodu, zaplatit liecebne naklady vsetkych zucastnenych.
Tie to uz parkrat ziadali, najma ak islo o nehodu sposobenu pod vplyvom alkoholu ci drog ci zanedbanim niecoho (napr. dieta vbehlo pod auto, vymahali preplatenie jeho liecenia od jeho rodicov).
Lukasss
12.05.16,08:08
Verím, že máte pravdu s tými výjazdmi. Čo sa týka preplatenia liečebných nákladov, tak samotný vyšetrovateľ nehody mi tuším povedal (bolo to o 3 ráno po nehode tak som možno horšie chápal), že tieto veci proste prepláca PZP v rámci toho krytia osôb do X miliónov eur. Ono v podstate sa nikomu nič nestalo, len osoby ktoré som viezol boli naši spoluobčania, ktorí si myslia, že z toho vytrieskajú peniaze.
Chobot
12.05.16,11:53
Zásah záchranných zložiek platí zdravotná poisťovňa. Polícia posiela záznam o nehode zdravotnej poisťovni osôb, ktoré boli ošetrené. ZP potom skúma mieru tvojho zavinenia. Ak polícia uzatvorí šetrenie, že si bol vinný, tak poisťovňa bude od teba vymáhať peniaze za ošetrenie.

iná vec je bolestné a náhrada za napr. trvalé následky. Tieto hradí poisťovňa, v ktoej má auto uzatvorené PZP. Zase ak to bolo tvojou vinou, tak môže od teba žiadať aj tá regres - náhradu škody.

Ak nehoda nebola spôsobená tvojou vinou (napr. rozliaty olej na ceste), resp. nemal si alkohol, tak nebudú od teba nič vymáhať.
misomiso
12.05.16,12:11
Dovolim si nesuhlasit. Poistovna v ktorej ma majitel ajua PZP moze nieco po vinnikovi vymahat iba v pride akloholu, inak nie. Potom by aj cele PZP stracelo akykolvek zmysel pretoze PZP je o tom, ze kryje moju zodpovednost za sposobene skody prave v pripade mojej viny. Ak som nezavinil nehodu tak o ziadnej zodpovednosti z mojej strany nemoze by ani reci, tak naco by potom bolo PZP?

Vinnik ak nemal alkohol moze akurat tak dostat pokupu, resp. zakaz cinnosti v zavaznych pripadoch. Teoreticky by od neho mohli vymahat poskodeni rozdiel medzi realnou skodou a plnenim z PZP, ak by mali pocit, ze nebolo dostatocne. Ale ani v tychto pripadoch sa pravnici neveia zhodnut, ci je z pravneho hladiska spravne zalovat vinnika (ktory by mal nasledne zalovat poistovnu za neplnenie poskodenemu) alebo priamo poistovnu.
Lenka298
12.05.16,12:33
Keď mal priateľ dopravnú nehodu pri ktorej ho uznali za vinníka a ľahko sa zranili osoby, všetko išlo z PZP-čka. Od zdravotných poisťovni dostával vždy výpis čo bolo zraneným osobám poskytnuté aké ošetrenie - bolo tam síce napísané, že on ako vinník to má do 15 dní zaplatiť, ale zároveň to posielali aj na PZP. On osobne neplatil nič, len je dôležité potom komunikovať s poisťovňou kde malo auto PZP. Všetky podklady od zdravotných poisťovní, SP, polícií, súdu sme im naskenované preposielali.
misomiso
13.05.16,09:29
No, ved presne tak, on ako vinnik de facto uz uzavretim poistnej zmluvy na PZP vopred poveril poistovnu, aby zanho tieto naklady uhradila.
Lenka298
13.05.16,10:15
ano, tiež sme zo začiatku mali obavy, keď sme videli tie sumy od zdrav. poisťovní, ale všetko preplatila PZP-čka. Veď aj preto sa platí :)
expeeert
14.05.16,11:20
Ak to bolo spôsobené jeho vinou, tak všetko sa hradí z PZP. Tá si to od neho môže vymáhať jedine v prípade, ak nebol oprávnený šoférovať - alkohol, drogy atď...
A je jedno, či ide o bolestné, alebo o spôsobenú škodu na majetku.