Dana2420
30.10.16,09:03
Dobrý deň, mama predáva byt v ktorom mam 1/6. Posiela mi papiere, aby som ju splnomocnila. Ale predáva byť pod cenu a nechce mi dávat riadne informácie o predaji. Neviem aký je problém so strany kupujúceho, ale strašne sa zrazu ponáhľa s kúpou. A podľa mňa by mi mohli poslať kľudne zmluvu na e-mail a ja by som sa aspoň mohla pozrieť či je všetko v poriadku. Neviem ani či môžem žiadať mať zapísané v zmluve aj sumu ktorá mi ma byt vyplatená.Mama tam na podlžnosti a neviem či sa to bude odpratávať z celej časti bytu, alebo len z jej casti .za odpoveď dajujem
buchač
30.10.16,08:12
Otázka teda znie ako ?
Kto je ešte spolumajiteľ okrem Teba a mamy ?
Ty sa vzdávaš podielu v prospech mamy...aj ostatní ? Alebo len bude mama splnomocnená ?

Tam Ti je otázok teda dosť.
Ale bratia česi vravia..."co je psáno,to je dáno"...je potrebné trvať na určitých podmienkách.
Dana2420
30.10.16,08:41
Moja sestra ma tiež 1/6. Moja mama bude len splnomocnena. Ale ona sa dá ľahko ovplyvniť. A preto som chcela vedieť či môžem žiadať vidieť najprv zmluvu. A až potom ju splnomocnit?
arizona
30.10.16,09:14
Si jedna zo spolumajiteliek,bez teba byt nie je mozne predat,ak by si nechcela.
Takze mas pravo vidiet nielen zmluvu,ale aj si dat do nej zapisat to, co povazujes za vhodne. Napr.klauzulu,kde suma xxx pri predaji od kupca, bude zaslana na tvoj ucet a nie na mamin v celku /.
Tiez mozes pozadovat jednu kopiu zmluvy

Ak mas obavy uz vopred, tak ziadne splnomocnenie nedavaj,ale sa osobne zucastni predaja.

Alebo si daj napisat ,ak sa nechces predaja zucastnovat , kvalitne splnomocnenie niekomu znalemu, kto ti presne napise, na co matku konkretne splnomocnujes.Urcite by som jej nedavala iba "nejake vseobecne splnomocnenie", ktore by sa dalo zneuzit...
buchač
30.10.16,11:58
Dana2420 (Dnes 10:41) Moja sestra ma tiež 1/6. Moja mama bude len splnomocnena. Ale ona sa dá ľahko ovplyvniť. A preto som chcela vedieť či môžem žiadať vidieť najprv zmluvu. A až potom ju splnomocnit?
=========================
Poviem Ti to inak.

Svokra onehdá menila byt. Väčší za menší s doplatkom.
Vždy sme boli s manželkou pri jednaní....LEN raz nie, nakoľko nám nedala vedieť.
Druhá strana využila situáciu a doplatok šiel o solídnu sumu dole...presne o polovičku.

Poznámka :
Tie love mohla mať svokra na prilepšenie (my by sme z toho nemali nič a ani sme si nerobili žiadne nároky).
Tie peniaze, čo dostala ? Rozflákala jedna radosť.
afrikánka
30.10.16,13:26
To, čo je v odpovedi uvedené by mala rozhodne dodržať, často sa stane, že i najbližší podvedie. Bohužiaľ...
Oliwa
02.11.16,10:35
Aké papiere Ti posiela, aby si ju splnomocnila? Splnomocnenie? K čomu - čo je na ňom uvedené... K splnomocneniu sa musíte predsa stretnúť u notára, resp. na matrike... Podpis musí byť úradne overený. K čomu vlastne splnomocnenie - bývaš v inom meste alebo sa zdržuješ nebodaj v zahraničí, či...?
Mama má teda ako väčšinový spoluvlastník 4/6, vy so sestrou každá po 1/6. Súhlasíte s predajom? Ak áno, za akých podmienok? Kam budú poukázané peniaze z predaja? Má mama Tvoje číslo účtu a je uvedené v zmluve? Pokiaľ si nevieš odpovedať na tieto otázky, tak si polož jednu - či sa zriekaš svojho podielu z predaja bytu, resp. či si si istá, že svoj zákonný podiel po otcovi niekedy uvidíš...

O aké podlžnosti sa jedná? Na nájomnom, na energiách? Kupujúci kupuje byt aj s dlhom/dlhmi? Vznikli dlhy aj Vaším pričinením?
ivka70
02.11.16,10:50
Ty mozes ziadat a mala by si, aby kupukuci vyplatil sumu za byt na 3 ucty, 1/6 na tvoj, 1/6 na sestrin a 4/6 na mamin ucet.
A nemusis davat splnomocnenie, poziadaj, aby ti zmluvu poslali, ty ju odsuhlasis a ked sa predavat bude, tak prides k notarovi na overenie podpisu.