bugi_el
26.03.17,11:41
Zdravím, kúpil som dva "kvalitné" poľské kúpeľňové ventilátory a po cca 3 rokoch odišla elektronika - pravdepodobne sa odpálil rezistor. Nerád vyhadzujem veci a snažím sa vždy radšej všetko opraviť a vyriešiť. Dal som preč elektroniku s časovačom

a ostali tam dva drôty k motoru. Chcel by som to nejak spojazdniť,čo najjednoduchšie. Rozmýšľal som či by sa dala tam ta elektronika nahradiť nejakým zdrojom predpokladám že tam bude 12V motor DC?

Viete niekto prosím poradiť?

takto nejako to vyzerá
misoft
26.03.17,11:43
Každý elektromotor má predsa štítok s napájacím napätím. A podľa toho si potom vyber zdroj.....
bugi_el
26.03.17,11:52
mňa to tiež napadlo ale je to tam zaliate plastom a musel by som ten plast rozbiť a to nechcem
misoft
26.03.17,11:55
230V - napoj priamo a basta.
Ale pre 26€ sa s tým trápiť? Kúp nové a hotovo - http://www.kanlux.sk/?cls=stoitem&stiid=10072
https://www.elampy.sk/ine-produkty/ventilatory?sort=rating&order=DESC
A toto niekomu podaruj....alebo elektroodpad.
Ale ak sa chceš s tým pohrať - zožeň si ten elektronický blok a vymeň.
bugi_el
26.03.17,13:43
myslim ze priamo 230V ked to dam tak to asi odpalim hlavne ked ten motor je jednosmerny prúd pravdepodobne 12V, este mozna vec je ze mam podhladove LED svietidla napojene na 12V power supply 3.75A 45W
http://ecoled.mx/img/productos/articulos/h-04.jpg
odpad nechcem vytvarat koli prirode, radsej to opravim a porozmyslam a naucim sa novu vec
chcem to urobit tak aby sa to zas za 2-3 roky neodpalilo znovu a ak by som aj zohnal ten elektroblok tak by sa to urcite znovu odpalilo
misoft
26.03.17,14:16
Ventilátory do kúpelne nie sú 12V, ale 230V - pozri si svoj vlastná obrázok http://www.porada.sk/attachment.php?attachmentid=152087&d=1490521661 - tam na nich má tvoj ventilátor štítok 230V 50Hz- a kde máš 230V jednosmerných?
Okrem toho, svetelný okruh je iný, ako okruh pre ventilátory.
Takže - netrep tu nezmysly.
bugi_el
26.03.17,15:44
fiha dost ostra reakcia, niecim som ta nahneval alebo urazil? predsa som pisal ze neviem, to je mi jasne ze to je 230V AC ale ci to ta elektronika nemeni nejako na DC alebo to nemeni napatie. Ak by to nemenila tak potom by to bolo super, to by sa dalo napojit priamo na 230V.
bugi_el
26.03.17,15:49
podarilo sa mi to rozmontovat a vidno aj motor
sosak
26.03.17,18:59
Motor je na napájacie napätie 230V. Tá elektronika čo odišla je časovač na nastavenie chodu ventilátoru, kde sa trimrom, to je tá modrá plastová kocka s bielym bežcom zo zárezom na skrutkovač v strede nastavuje čas chodu ventilátora. Po odstránení vadnej elektroniky sa motor ventilátoru môže napojiť priamo na 230 voltov a v tom prípade si budeš musieť vymeniť tlačítko ktorým si ventilátor doteraz spúšťal za klasický vypínač a manuálne ventilátor zapínať a po vyvetraní vypínať.
afrikánka
26.03.17,19:14
Až teraz si rozmontoval? To môj syn zvládol ako dvojročný do hodiny.....
misoft
26.03.17,19:19
Nepreháňaj...... dvojročný.... tomu by stačila hodina.....:D... ovšem poskladať .... ??? :D
afrikánka
26.03.17,19:25
To nezvládol doteraz......a to má skoro toľko rokov, ako ja
bugi_el
26.03.17,19:31
super, ďakujem ti veľmi pekne, potešil si ma, paráda
bugi_el
28.03.17,10:24
pripojil som tie ventilatory na 230V a nic ani sa to nepohlo, vyskusal som oba :(
misoft
28.03.17,10:31
Ups.... keďže je to jednofázový asynchrónny motor - potrebuje rozbehový kondenzátor. Bez neho sa nerozbehne.
Na to som v odpovedi zabudol upozorniť... tu viac o tom https://sk.wikipedia.org/wiki/Asynchr%C3%B3nny_stroj
"Jednofázové stroje majú namiesto trojfázového statorového vinutia len jednofázové. Takéto vinutie nevytvára otáčavé magnetické pole, nedokáže stroj rozbehnúť, ale pri behu vytvára krútiaci moment a dokáže udržať stroj v chode. Preto sa na rozbeh požíva pomocné statorové vinutie v sérií zapojené s rozbehovým kondenzátorom. Po nábehu stroja je toto vinutie odpojené. Používajú sa len jednofázové motory. Ich rotor je výhradne klietkový. Takto sú konštruované všetky asynchrónne motory určené pre pripojenie na jednofázový rozvod elektrickej energie."
Tá elektronika (ten odpálený blok) bol nielen dobehový regulátor, ale zároveň slúžil na rozbeh - má tam rozbehový kondenzátor.
Takže si zadaj do Googla "Kanlux EOL 100T", nájdi obchod a kúp nové.
bugi_el
28.03.17,10:36
pripojenie priamo na 230V nefunguje, pravdepodobne to nebude len obyčajný časovač...
misoft
28.03.17,12:43
Veď píšem - časovač a s rozbehovým kondenzátorom....
A ešte jedna možnosť - i keď je to asynchrón - po pripojení na 230V by mal mať snahu o rozbeh a mal by slabo bzučať. pokiaľ je ticho - je možnosť, že je kaput a preto i časovať bol odpálený (odpor)......
bugi_el
28.03.17,16:53
myslel som si ze to nebude az take jednoduche, aj tak vdik za pomoc, skoda
bugi_el
29.03.17,14:34
tak len pre zaujímavosť zistil som v com je problem, je to sice jednofázový asynchrónny motor, avšak so "závitom na krátko". Takéto motorčeky sa dajú rozbehnúť aj závitom nakrátko cez časť magnetického obvodu. To vytvorí druhé (pomocné) magnetické pole, výsledok je potom eliptické magnetické pole, ktoré ten motorček roztočí. Rozobral som to komplet a na tom vinutí motora bola pokazená tepelná poistka 2A 114 °C.
sosak
29.03.17,19:49
Práve preto som ti radil napojiť priamo na 230 V. Nerozbehol sa ti pre nefunkčnú tepelnú poistku na statore.
lu ve
17.05.17,19:44
najlepšie kupiť nový za 20 eur, spotrebný materiál