Mik148
28.01.18,13:36
Pozdravujem, na televízore LG43UJ6307 prestal fungovať DVB-S tuner, HDMI fungovalo naďalej. Pri reklamácii vymenili matičnú dosku v TV a po 7 dňoch nastal ten istý problém. V čom môže byť problém? Ďakujem.
misoft
28.01.18,16:54
No predsa v tom televízore.... kazí sa.... :D
Mik148
28.01.18,17:51
Nemôže byť problém v konvertore alebo v kábloch? Predtým v októbri prestal fungovať predchádzajúci televízor, tento LG mám od októbra. Na tom predtým odišiel hdmi príjem v televízore. Scart fungoval naďalej.
Taserda
29.01.18,06:57
HDMI treba zapájať a odpajať pri vypnutom prijímači, hlavne LG. Ako sa prejavuje chýba tunera?
sosak
29.01.18,09:43
Pozri si na konvertore, či nemáš prasknutú krytku od tepla, cez ktorú sa dostane dnu voda a následne skratuje.... Treba to pozrieť dôkladne stačí vlásočnicová trhlinka, voda sa cez ňu dostane. Pravdepodobne preto ti opakovane odišiel DVB - S tuner.
Mik148
31.01.18,17:38
Nemoze to vyskratovat sam konvertor? Prvykrat odisiel na starom samsungu hdmi (tam dvb-s nebol) po 2,5 mesiacoch po namontovani tohto konvertora. Na novom televizore fungoval dalsie dva mesiace. Po reklamacii televizora fungoval tyzden.
Mik148
31.01.18,17:46
Myslis krytku na koncovke kabla alebo priamo na konvertore?
allgreen
31.01.18,18:18
Nieco podobne sa mi stalo s antenou od wifi prestal ist internet a ked som zistoval v com je problem zistil som ze z kabla kvapka voda.Niekde nad strechou bol poruseny a stieklo to az do routra
Mik148
31.01.18,18:21
Hdmi teraz nepouzivame. To sme pouzivali na tv predtym. Kupili sme CI modul. Prejavi sa to chvilu predtym, ako odide uplne. Naposledy nenaskocil signal. Po vypnuti tv nabehol obraz, ale po vypnuti telky uz nabehlo 'ziadny signal' a nenaskocil uz vobec.
Mik148
31.01.18,19:02
Len ten konvertor je vonku. Cize je mozne, ze voda niekde presakuje cez ten zavit na konvertore. Ale ako to odpali nieco v televizore a nie konvertor? Predtym tam bol konvertor a isiel dlhe roky. V auguste sme vymenili za iny, ale kable ostali. Ppzeral som ho a na prvy pohlad nevyzera, ze by bol prasknuty. Keby ze zaizolujem paskou ten zavit?
allgreen
31.01.18,20:21
len ak uz je voda v kábli páska nepomôže, voda steká dolu, mne normálne kvapkalo z lan kábla ked som ho vytiahol z routra, teda nie priamo z routra ale toho adaptéra či čo je to.Kábel tam bol pekných pár rokov a popraskal.Vodu by si isto zbadal.Čože to nemusí byť závada.Neviem či sa to dá nejak premerať.
misoft
31.01.18,20:46
Je to možné.... z konvertora ide do tunera signál, ovšem LNB potrebuje tiež napájanie a to spôsobí, že to prerazí do dátovej časti a teda spolu so signálom do tuneru ti vlezie napätie LNB napájania - a tuner ne odpálený. Keď je sucho, nemusí sa to prejaviť, pri troche vlhkosti môžu sa i prípadne usadeniny presakovania stať vodivými. Tá netesnosť - môže okolo závitov, môže to byť malá, voľným okom neviditeľná trhlinka.
Skontroluj si LNB konvertor poriadne (aj za cenu demontovania), prípadne si zožeň novy, vymeň kábel, aby si mal 100% istotu.
Mik148
31.01.18,21:05
Preco sa to prejavi po nejakom case a nie ihned?
Mik148
31.01.18,21:13
Od konvertora ide kabel skerom dole, ale hned po asi 1 metre ide hore po krokve cez povalu dole k tv. Ta voda teda pride cez zavit do kabla, ale do konvertora sa nemoze dostat, kedze tecie dole. A do tunera tiez neprejde, lebo potom hore nemoze ist. Co potom urobi ten skrat?
allgreen
31.01.18,21:49
A kedy ti to odislo? Nebolo par po sebe dni uprsane pocasie? Ja by som to vymenil, konvertor aj koaxial. Aj mne odisla zakladna doska na LCD cca po 2.5 roku bez priciny
Mik148
31.01.18,21:57
Ked odisiel na prvom televizore hdmi vstup, povedal som si ok, mal 5 rokov, tak kazitka a tak. Kupim novy a po dvoch mesiacoch odide v podstate to iste, len teraz cez satelitny tuner. Tak fajn, nahoda. Ale po reklamacii odide opat to iste, tak to uz bude iny problem. Nepamatam presne pocasie, ale tak uz od oktobra v podstate vlhke.
mr.dred
31.01.18,23:28
Nemáš náhodou pripojené dva prijímače na jednu parabolu ? Pokiaľ áno, máš tam zemnú slučku a rozdielny "nulový" potenciál na prijímačoch ti bezpečne niečo odpáli.
Pokiaľ to máš len na jeden - skontroluj,či nemáš uzemnený LNB napr.o hromozvod. Vtedy tiež budú po kostre tiecť vyrovnávajúce prúdy (ako pri zemnej slučke).
Mik148
01.02.18,06:56
Hromozvod nemam, uzemnene to je celkovo v ramci uzemnenia domu. Mam len jeden prijimac. Pat rokov to fungovalo, kym som v lete nevymenil LNB a v oktobri odpalilo na starom tv hdmi a na novom dvakrat dvbs.
misoft
01.02.18,08:17
No tak potom je to jasné..... nemusí to byť príval vody.... stačí aj tá vlhkosť, kondenzuje, vytvorí vodivý prechod. Alebo tiež môže pri prenikaní so sebou vziať i rôzne chemické látky z ovzdušia, tie sa potom môžu vyzrážať a usadiť, pri vlhku sa stanú vodivými a máš skrat.
duves
01.02.18,09:13
Ak "odišiel" , treba vystopovať, že kam.
mr.dred
01.02.18,10:42
Skrat na kábli,alebo LNB by v podstate nemal niečo v prijímači odpáliť. Výrobcovia s tým počítajú a napájanie pre LNB je robené ako skratuvzdorné. Iná situácia nastane,keď sa tam dostane nejaké cudzie napätie. Statická elektrina pri búrkach, viacnásobné kostrenie/zemnenie - vznik zemných slučiek a následné vyrovnávajùce prúdy po koaxiálnom vedení ,prípadne poškodené izolácie na koaxiáli a súbežnom inom elektrickom vedení (druhý koax z káblovky/STA ,elektrický rozvod). Nepriaznivá situácia môže nastať aj vtedy,keď je jedným koaxiálom ťahaný signál pre satelit aj káblovku či STA a je to zle urobené.
Jednoducho sa to dá odmerať tak, že odpojíš koaxiálny kábel od prijímača a zmeriaš napätie medzi kostrou prijímača a tienením koaxu. Musí tam byť NULA ,maximálne pár milivoltov. V žiadnom prípade to nesmie pri odpájaní/pripájaní koaxiálu prskať - to už je nebezpečný stav. Môže to spôsobovať vada v prijímači,alebo prieraz izolácie na koaxe.
Taký prípad je už veľmi nebezpečný a môže spôsobiť úraz el.prúdom.
Pokiaľ s tým nemáš skúsenosti,radšej si to daj pozrieť nejakej znalej osobe...v záujme vlastného zdravia.
Mik148
01.02.18,11:37
Do augusta tam bol konvertor, ktory bol vymeneny z dovodu prepatia z blesku. Potom tam namontoval technik novy. Vtedy odpalilo aj hdmi prijimac. Televizor bol bez skody. Isiel do oktobra, kedy v nom prestal fungovat hdmi. Scart fungoval. Vymenil som televizor s dvbs, modul k tomu. V decembri odislo dvbs. Na hdmi prijimac isiel. Po reklamacii isiel tyzden a zas toto iste. Pri tom prepati odisiel aj wifi router s antenou, ktore vymenili a ide to bez problemov. Bude to v tom konvertore? Alebo je tam este nejake napatie? Cez ten koaxial je tahany len satelit. Internet ma vlastny kabel.
mr.dred
01.02.18,12:17
Napájanie pre LNB ide z prijîmača cca 13V a 18V podľa polarizácie. Treba odmerať prítomnosť napätia na konci kábla (pri konvertore).
Samotný konvertor tiež môže byť vadný, tam pomôže len výmena.
Nemáš náhodou len pohnutú parabolu zo smeru (vietor,sneh,vtáky)???
.....alebo povytiahnutý kábel z F- konektora na LNB ?
Mik148
01.02.18,21:45
Skúsim nateraz vymeniť konvertor a uvidíme, či sa to napraví. Alebo máš iný návrh?
mr.dred
01.02.18,21:59
vyskúšaj...
mr.dred
01.02.18,23:37
Najlepšie by bolo... požičať si nejaký satelitný prijímač a s ním to vyskúšať. Keď to ani potom nepôjde, sú možné 3 závady
...špatné vedenie - prerušený/skratnutý kábel,alebo zle nasadené konektory
...špatný konvertor (LNB)
...špatný smer paraboly

Pozri najprv v nastaveniach tvojho prijímača niečo ako "Inštalácia satelitu", tam by mohlo ukázať,či je LNB pripojený. Môže byť,že sa zmenilo nejaké základné nastavenie a preto to nejde.
Skontroluj položky:
...Satelit - tam má byť názov satelitu na ktorý je nasmerovaná parabola.
...LNB-Typ - univerzálny (väčšinou)
...DiSEqC 1.0 (1.1) - Vypnúť
...Pozicioner - Vypnúť
...22K - Vyp.
...0/12V - Vyp.
...Polarizácia - Auto
...LNB-napájanie - Zap.
Na bargrafoch - Úroveň a Kvalita by malo niečo ukázať - čím viac% tým lepšie.
Prípadne ešte dať vyhľadávanie a sledovať či sa úrovne na bargrafoch pohnú.
(nepoznám presne menu tvojho prijímača, tak sa to môže trochu líšiť)
Keď to ani potom nenabehne pokračuj v hľadaní závady.

Ak máš doma (alebo si požičaj,pokiaľ nevieš ako merať,niekoho popros) voltmeter - odmeraj najprv,či máš na konci kábla pri konvertore napätie tých cca 13/18 Voltov (pri zapnutom prijímači) Vylúčiš tým chybu na kábli. Pokiaľ tam to napätie nebude, môže byť závada v kábli,alebo v prijímači a konvertor budeš meniť zbytočne. Odpoj potom kábel od prijímača a priamo na konektore prijímača odmeraj,či tam to napätie je (pre ľahšie meranie si do dutinky konektora strč ihlu,alebo kúsok drôtu,lebo merací hrot ti tam nevojde) Ak tam napätie nameráš,tak bude chyba niekde na kábli - prerušený/skratnutý,alebo špatne nasadené konektory.
Pokiaľ to bude všetko OK skontroluj správne nastavenie Azimutu a Elevácie paraboly. Stačí malá odchýlka a už to nejde (hlavne pri malej parabole). Presné nastavenie sa robí pomocou meráku "Satfinder" , ale dá sa to nastaviť aj podľa tých bargrafov (úroveň,kvalita signálu) v prijímači,len ho treba mať nablízku,lebo odozva na pohnutie parabolou je dosť dlhá...Parabolou treba hýbať doslova po milimetroch.
Mik148
02.02.18,00:13
Ked odchadzalo to hdmi na starom samsungu, tak to parkrat prasklo a stahovalo obraz az ho stiahlo uplne a napisalo na obrazovke, ze ziadny signal. Na LG, na ktorom je dvbs, nestahovalo, ani nepraskalo, len raz vypadlo, nabehlo po vypnuti telky, druhykrat vypadlo a uz nenabehlo.
mr.dred
02.02.18,07:10
Pokiaľ neodstrániš možné príčiny vzniku poruchy,zbytočne budeš meniť LNB.
Ak ho z nejakého dôvodu odpálilo - odpáli ho znovu....
To odpálenie HDMI vstupu tiež nebolo len tak,prenič-zanič.
Určite tam máš nejaké "blúdivé prúdy" ,ktoré sa "vyrovnávajú" medzi TV a parabolou,prípadne aj nejakým iným zariadením pripojeným k TV - domáce kino ,DVD, internetový kábel, káblovka,anténa.... a medzi uzemnením-nulákom v elektrickom rozvode domu.
To -aj keď možno malé rušivé napätie vie narobiť šarapatu v elektronike a čo-to odpáliť.

V tomto prípade by som najprv postupne skontroloval izolačný stav súvisiacich zariadení....
Ale zrejme je to nad tvoje vedomosti a možnosti (neber to ako urážku) a budeš potrebovať na to fundovaného odborníka.
Prajem veľa zdaru.
Mik148
02.02.18,09:29
Vymenou kabla sa to moze eliminovat?
mr.dred
02.02.18,09:47
samozrejme...jednu možnú závadu vylúčiš
...ale pokiaľ ti to nenabehne si tam kde si bol.
Zbytočná výmena.... kábel sa dá aj premerať
Mik148
02.02.18,09:57
On ten signal nabehne, aj to normalne funguje, ale po nejakom case prestane. Od vymeny konvertora sa problemy prejavili po dvoch mesiacoch, potom zase po dvoch mesiacoch a potom po tyzdni.
mr.dred
02.02.18,10:45
aaaaaaaach bože.. . píšeš jak Hočimin v SK škole....
ja som čítal furt o tom,že to nejde vôbec..... tak ako to je!!!!

Mik148 (Dnes 00:13) Ked odchadzalo to hdmi na starom samsungu, tak to parkrat prasklo a stahovalo obraz az ho stiahlo uplne a napisalo na obrazovke, ze ziadny signal. Na LG, na ktorom je dvbs, nestahovalo, ani nepraskalo, len raz vypadlo, nabehlo po vypnuti telky, druhykrat vypadlo a uz nenabehlo.


Ak máš kábel dosť dlhý... odcvakni zo 10cm ,nanovo nahoď konektor.
Ak je kábel nejaký šuvixák nekvalitný a oxiduje, tak to bude robiť častejšie a častejšie po každom väčšom daždi.
Mik148
02.02.18,10:54
Prepac, mozno som to pisal vyssie, ako to cele prebiehalo s tym odpalovanim suciastok v tv a prijimaci. V tej sprave, ktoru citujes, opisujem uz len priebeh vypadnutia signalu a odpalenie suciastok. Medzitym to cele funguje, normalne bezi telka, len po tychto obdobiach to odchadza. Riesim tu stale, co moze byt dovod toho, preco odchadza vzdy to iste. Cize niekde zaoxiduje koncovka a to sposobi problem?
mr.dred
02.02.18,13:53
Na 99 % ano.
Až budeš kupovať nový kábel,vyber taký,čo je do exteriéru - čiže na vonkajšiu montáž. Lebo izolácii najviac škodí ultrafialové žiarenie.Popraská ,nasaje vlhkosť, drôty zoxidujú, atď... Je o niečo drahší,ale vydrží aj 3x toľko.Nič nevydrží večne. Časom aj taký bude treba vymeniť.
Mik148
04.03.18,14:22
Pozdravujem, som tu opäť. Televizor prisiel z reklamacie, ze mu nic nebolo a im tam normalne fungoval. Tak som vymenil komplet kabel od satelitu, dal som ho priamo bez akejkolvek spojky. Signal intenzita a kvalita na 100 percent. Zavolal som elektrikara premerat napatie v zasuvkach, satelitara nastavit parabolu. A dnes mi tv napisal po vypnuti a opatovnom zapnuti po asi 15 minutach, ze "CHYBA CI MODUL". Potom to zmizlo, ale na modul mi to uz vobec nereaguje, ani po opakovanom zasunuti. Vobec nic. Vyskusal som iny modul na tv, to iste, moj modul inde na inom tv funguje. Uz pred 2 mesiacmi vymenili v reklamacii cely main board kvoli tomu. Na obrazovke pise ziadny signal, ale v nastaveniach pri ladeni pise 100%. Uz som v koncoch, ak je chyba na mojej strane. Lebo uz nemam co vymenit.
mr.dred
05.03.18,18:34
že by tá istá príčina ??
citujem:

mr.dred (02.02.18 07:10) Pokiaľ neodstrániš možné príčiny vzniku poruchy,zbytočne budeš meniť LNB.
Ak ho z nejakého dôvodu odpálilo - odpáli ho znovu....
To odpálenie HDMI vstupu tiež nebolo len tak,prenič-zanič.
Určite tam máš nejaké "blúdivé prúdy" ,ktoré sa "vyrovnávajú" medzi TV a parabolou,prípadne aj nejakým iným zariadením pripojeným k TV - domáce kino ,DVD, internetový kábel, káblovka,anténa.... a medzi uzemnením-nulákom v elektrickom rozvode domu.
To -aj keď možno malé rušivé napätie vie narobiť šarapatu v elektronike a čo-to odpáliť.

To - že ti elektrikár odmeral zásuvky nerieši odstránenie príčiny - závady. Musí hlavne vedieť čo má merať. Nestačí len odmerať veľkosť napätia v zásuvke a či je napojený nulák,fáza a kolík....
Mik148
05.03.18,18:45
Dobre, ale ako tie bludive prudy odhalit alebo este lepsie odstranit? Nevyznam sa v elektrine, ale kde sa tie bludive prudy nachadzaju? Cele roky to fungovalo. Co ma vlastne merat?
Mik148
05.03.18,19:06
Ked vyhladavam nieco k bludnym prudom, vzdy to ma suvis s elektrickym trakcnym vedenim, zeleznicou, kolajnicou. Ale ja tu nic take nemam. Nikdy sa to nevyskytlo. Alebo myslis nejaky prud, ktory nie je uzemneny a bludi v zasuvkach? Lenze prejavuje sa to len na tej jednej zasuvke, nie na okruhu, na ktorom je s ostatnymi zasuvkami. Ale preco ten bludny prud odpali nieco po urcitom case a nie hned?
mr.dred
05.03.18,19:45
Blúdivý prúd alebo menej vhodne bludný prúd je jav, ku ktorému dochádza, ak sú časti elektrického obvodu na viacerých miestach vo vodivom kontakte s okolitým prostredím. Keďže elektrický prúd tečie všetkými vodivými cestami a odpor prostredia nie je nekonečný, tečie časť elektrického prúdu z jedného miesta kontaktu do iného cez štruktúry okolitého prostredia a nie vodičom.
konkrétne pre bytové /domové rozvody je zrozumiteľnejšíe vyjadrenie Zemná slučka. O nej si môžeš čítať napr. tu.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=224&mode=&order=0&thold=0
Mik148
05.03.18,19:50
Ako sa to da zistit, kde ta zemna slucka je alebo ci tam je? Alebo ako sa vytvorila?
mr.dred
08.03.18,21:11
Bez urážky, ale zrejme elektrike moc nerozumieš...už som o tom probléme vyššie popísal - vo viacerých príspevkoch/odpovediach. A netráp sa... ani veľa elektrikárov tomuto problému nerozumie,lebo je to viac problém elektroniky.
Prítomnosť zemnej slučky sa dá zistiť pomerne jednoducho multimetrom.
A ako sa vytvorila? - pospájaním zariadení - spotrebičov medzi sebou signálovými káblami - čiže mimo elektrickú sieť
Mik148
08.03.18,21:56
Neurazím sa, lebo fakt o elektrike veľa neviem. Len nejaké teoretické vedomosti, ale mám pred ňou rešpekt.
Len vieš, pre mňa je práve toto záhada, že všetko fungovalo od 2012 bez problémov. Do augusta 2017, keď bol ten výboj blesku niekde v okolí a odpálilo predchádzajúci satelitný prijímač, konvertor, wifi antenu, router a cerpadlo v kotli.
Na wifi mám tiež koaxiál, ten som ani nemenil, len anténu a router. Na TV som pred mesiacom vymenil pre istotu celý kábel. Konvertor vymenil v auguste človek z fachu. A potom sa vytvorí nejaký problém, ktorý v októbri odpáli v starom televízore práve tú sučiastku, ktorá bola napojená z prijímača od satelitu. Po výmene telky a zas po dvoch mesiacoch odíde na main board zas súčiastka, ktorá je zodpovedná za príjem signálu zo satelitu. A teraz zas, ale signál už je, len odíde čosi, čo zodpovedá za spracovanie CI modulu. Prečo sa chyba v elektronike neprejaví hneď, ale po nejakom čase? Píšeš, že zemná slučka vznikla pospájaním zariadení medzi sebou, ale ja som v konečnom dôsledku jeden spotrebič (satelitný prijímač) odstránil, keď už fungujem cez CI modul.
Ako sa dá zistiť tým multimetrom? Dá sa odstrániť?
mr.dred
12.03.18,10:29
Píšeš,že tento stav sa opakuje nepravidelne po tom zásahu blesku...
Zásah blesku do domovej inštalácie môže mať aj iné prejavy ,ako len odpálenie zariadení,čo si spomínal.Kľudne mohli ostať niekde v stene vodiče so spálenou - zuhoľnatenou izoláciou,ktorá priamy skrat nevykazuje,ale napríklad pri zmene vlhkosti ostane čiastočne vodivá a "preráža".Výbojom a ionizáciou sa mohol vytvoriť "vodivý kanál" aj medzi vzdialenými vodičmi inštalácie v murive/omietke. To ale už bežným multimetrom nezistíš. Na to treba merač izolačného stavu - revízny prístroj a skontrolovať všetky vedenia.
Aj tak mi je divné,že po zásahu bleskom sa takéto meranie neuskutočnilo a el.sústava sa spustila do ďaľšej prevádzky. Daj si to premerať, skontrolovať a upozorni revízneho na skutočnosť,že bol zásah bleskom a následné problémy...
Mik148
12.03.18,12:01
Televizor bol paradoxne po tom vyboji neposkodeny. Pokazilo to satelitny prijimac. Je mozne, ze by tak silny vyboj, ako je z blesku, bol zastaveny prijimacom a nepresiel dalej do televizora? Televizor je napojeny do tej istej zasuvky, ktora bola aj vtedy. Satelitny prijimac je z inej zasuvky, ale su na jednom okruhu. Ako je toto mozne, ze pri blesku neodpalilo aj tv? Router a ani cerpadlo v kotli zatial nevykazalo nic negativne. Len ten tv. Moze byt poskodeny niektory z kablov, ktore vedu k televizoru? To, co odpaluje veci v tv prichadza cez zasuvku? Nemoze v tom byt satelitny konvertor?
mr.dred
12.03.18,15:57
bez dôkladného premerania je ťažko urobiť záver...
Hlavný výboj blesku aj tak bol niekde mimo inštalácie. Keby to bola schytala inštalácia naplno,tak by ju hádam aj vytrhalo zo stien aj so zásuvkami a vypínačmi.....prebehli ňou len sekundárne výboje - ale aj tie narobia šarapatu.

ešte k tomu TV... podľa tvojich údajov má TV už viac ako 5 rokov. Je dosť možné ,že sa už pripravuje na odchod do kremíkového neba.... Výrobca garantuje 2 roky - aj to zo zákona. Už dávno skončila éra dlhovekosti elektroniky...
Možno že hľadáme chybu mimo TV zbytočne... môže byť aj v ňom.
Mik148
12.03.18,17:26
Bol tu elektrikar, meral napatie v zasuvkach a nevedel, ci ma pokazeny multimeter, lebo mu to skakalo od 010 do 405 V. Este take nevidel. Nie som si teraz isty, ale ked iny elektrikar meral v lete, tak tam mal napatie cely cas jedno cislo, a to 257 V. Ale zdovodnil to blizkostou k trafostanici, ktoru mame asi 100-150 metrov od domu
Ten starsi TV mal cez 5 rokov. Ten druhy bol kupeny v oktobri. Vravel, ze moze pri tom kolisani napatia odchadzat jemna technika. Nie je ale router alebo notebook tiez jemna technika? Premeral asi 6 zasuviek.
mr.dred
12.03.18,19:20
Keď ten elektrikár "ešte také nevidel" tak potom s kľudným svedomím odišiel ???

Router a NTB majú svoje externé stabilizované zdroje a v sebe ďaľšie stabilizátory, výkyvy napätia v sieti toľko nevadia.NTB má + ešte batériu.

Ten rozdiel v meraniach môže byť nejakým čiastočným prierazom a vlhkosťou (merané v rôznych ročných obdobiach) ako som spomínal vyššie.
Mik148
12.03.18,19:38
Pride aj s kolegom v sobotu, budu merat (ak som spravne porozumel) od rozvodnej skrine k skrinke vonku. Mohlo vraj nieco znicit alebo zoxidovat pocas vyboja, musia to zmerat. Nieco s nulakom spominal.
Prepatova chranicka na zasuvke moze zatial pomoct?
mr.dred
12.03.18,20:19
prepäťovka nepomôže... pri zvýšenom napätí vybavý ochrana a vypne. Lepšie by bolo NEPOUŽÍVAŤ !!!
Mohol by si natiahnuť predlžovák z miesta ,kde je to v poriadku, ale keď je chyba medzi rozvádzačom a stľpom, tak je riziko všade,

Keď už mal také podozrenie, mohol aspoň podoťahovať hlavné nulové svorky v skrinke na plote a v rozvádzači...