nikinka
07.08.06,12:35
Ahojte poraďáci, chcela by som Vás poprosiť o radu.
Chcela by som si založiť s. r. o. čku na slovensku ale s pobočkou v Nemecku. Viem mi niekto poradiť, čo treba všetko urobiť? Má už niekto z Vás s tým skúsenosť? Ako je to s DPH-čkou...tú kúpim a v nemecku predám..Nemám s tým žiadne skúsenosti tak mi prosím prepáčte hlúpe a niekedy aj isto otravné otázky... :(

Ďakujem veľmi pekne za ochotu.
nikinka
07.08.06,12:30
Prosím to sa tu naozaj nenájde nikto, kto by mi vedel poradiť? :(
rrtrash
10.02.12,15:52
1. zalozit sro
2. najst notara v mieste sidla pobocky (pozor, mnohi su zdieraci, radsej hladat notara mimo najlukrativnejsej casti mesta, realna cena za komplet sluzbu je 250 EUR)
3. najst a predbezne si dohodnut sidlo spolocnosti (plati sa min. 50 EUR mesacne za domicil a spracovanie posty, bezny priemer 100 EUR mesacne, lacnejsie treba hladat) a dohodnut, ze zmluva sa podpise ked bude pripraveny zapis do obchodneho registra (HR)
4. spisat nemecky predmet podnikania - ozrejmit si cez Internet ktore zivnosti su remeselne (Handwerk), volne a viazane (zulassungsfreie, zulassungspflichtige) - s tymito sa viazu tucne clenske poplatky, ak je mozne treba sa tomu vyhnut. Napr. uznanie odbornej sposobilosti moze stat do 500,- EUR, jednorazovy zapis do remeselneho registra 100,- EUR, rocne clenske 200,- EUR, s hotovym zoznamom sa oplati zajst prekonzultovat to na Handwerkskammer resp. IHK. U Handwerkskammer maju uradnici snahu dotlacit kazdeho na platenie vysokych poplatkov, takze nezaujatost ich vypovede je velmi otazna. Snaha je byt zatriedeny pod Industrie, Nichthandwerk, Handel, co znamena najmenej platenia a povinnosti.
5. pobocku zaklada zo zakona notar, treba uznesenie valneho zhromazdenia slovenskej sro o zalozeni pobocky (najlepsie je napisat uznesenie 2 jazycne aby nebolo treba uradny preklad), uradne prelozene dokumenty: spolocensku zmluvu, vypis z obchodneho registra sro (treba ist na registrovy sud a vypytat si aby prislusny sudca vypis vlastnorucne podpisal, navyse pytal nemecky sudca aj specialne potvrdenie slovenskeho sudu, ze sro bola skutocne zapisana do obchodneho registra, obycajny vypis mu nestacil), notar spise notarsku zapisnicu a poda navrh na zapis na sude.
6. pobocka ma pravnu nezavislost, vlastne uctovnictvo a moze/nemusi mat vlastne zakladne imanie. Existuje tu vela variantov a univerzalny recept ako toto urobit sa neda napisat, v komunikacii s notarom si treba vyberat zo zasady najjednoduchsi variant ktory on ponukne
7. podpisat zmluvu na sidlo firmy, poskytovatel sluzby zariadi postovu schranku s nazvom firmy
8. rozhodnutim sudu dochadza k zapisu do obchodneho registra (HR) a tym je pobocka zalozena
9. na zivnostenskom urade sa ohlasi zivnost pre pobocku (predmet ponikania by mal byt zhodny alebo podmnozinou toho co je v zapise do HR, tu je podla predmetu nevyhnutne preukazat odbornu sposobilost)
10. riesit dalsie povinnosti po zalozeni pobocky...

Celkovo je to zlozite a na ceste k cielu striehne mnoho uskali, ktore mozu stat vela penazi. Nevyhnutna je stopercentna nemcina, aspon zakaldna znalost legislativy a schopnost citat nemecke zakony.

Rastislav Böhmer, komercne poradenstvo pre Nemecko a Svajciarsko
www.rboehmer.com/bservices