andreaS
18.11.04,12:55
Zdravim... znova mam dalsiu situaciu. budem rada ak mi poradite, mozno to pomoze aj niekomu inemu.

Co vsetko sa deje pri zruseni/pozastaveni zivnosti.

1. je lepsie zivnost pozastavit alebo zrusit? /bolo mi povedane, ze je lepsie pozastavit, lebo ak zrusim je tam nejaka lehota, v ktorej si nemozem otvorit zivnost v tych cinnostiach v akej som ju rusila/

2. co s neuhradenymi pohladavkami, ak viem, ze mi ich zaplatia ale az po ukonceni podnikania? /napr. ukoncim zivnost k 31.12., viem,ze mi zaplatia v januari, tuto sumu dam do danoveho priznania za r.2004 alebo za r. 2005?/

3. danove priznanie s vykazmi /vykazy len ak nevyuzivam pausalne vydavky/ podavam pri zruseni zivnosti ku koncu roka klasicky za cely rok, ak zrusim zivnost v priebehu roka podavam tiez danove priznanie s vykazmi do dna ukoncenia, ale do akej lehoty?

ak Vas este nieco napadne, prosim napiste to sem. dakujem
Nike
18.11.04,13:20
Pri zrušení živnosti musíš určite urobiť uzávierku t.j. dodaniť všetky pohľadávky.

Neviem ako to je pri prerušení, ale keď pozerám § 17 ZDP ods.9 tak mi vychádza, že aj pri prerušení.
anita
18.11.04,14:12
1. ak je možnosť, že v budúcnosti budem pokračovať v živnosti, tak by som ju nerušila. Pri znovuvybavovaní živnosti sú aj poplatky a tie by som ušetrila... A keď živnosť prerušíš, nemusíš platiť ani odvody do SP a ZP. Pravdaže, v týchto poisťovniach sa musíš tiež preregistrovať ako živnostník s prerušením živnosti.
2. ak živnosť zrušíš, musíš ku dňu zrušenia vykonať inventarizáciu pohľadávok a záväzov a dodaniť. Je jedno, či počítaš so zaplatením pohľadávky až v roku 2005. Musíš ju zdaniť v roku zrušenia živnosti.
3. daňové priznanie podávaš ku koncu roka. Ty po zrušení živnosti môžeš byť zamestnaná a mať príjem zo závislej činnosti. Tento príjem tiež zahrnieš do danového priznania. DP podávaš ako celok za jednu osobu.