Gofrej
11.01.20,16:43
Ma niekto skusenosti ako sa meraju CCFL trubice na podsvietenie TV a notebookov ?
misoft
11.01.20,17:08
Zbytočne merať. Buď svieti, alebo nesvieti. V každom prípade - každý monitor, obrazovka má svoj typ CCFL trubice a ak je KO - vymeniť.
misoft
11.01.20,23:22
To nie je hlúposť - to je FAKT!
A radím - nevyskakuj privysoko, tvrdo dopadneš.
Kura chce byť múdrejšie ako sliepka..... presný TY!
Tu si prečítaj - mudrc: https://itnavody.sk/blogy/hardware/nefungujuce-podsvietenie-lcd
Trubice sa NEMERAJÚ - testujú sa! A buď svieti, alebo nesvieti - a ak nesvieti, tak výmena. Buď trubice, invertora, káblov....
Gofrej
12.01.20,07:40
Dakujem za " RADU " Ako ich meras sliepka - metrom ?
Renson
12.01.20,16:44
Laicky komentar hore, je prakticky nerealizovatelny. CCFL su v TV napajane cez invertory z jedneho zdroja. Akykolvek naznak poruchoveho stavu vypne zdroj a cely TV. zhasne TV prijimace obsahuju od 10 - 15 CCFL. Zistit, ktora z nich je vadna nie je preto jednoduche. Ak sa totiz rozoberie TV, co je nutnostou pristupu k CCFL, je nutne odpojit vsetky kable. Takze zapnut TV v rozobratom stave je u vacsiny TV nemozne. Niekedy vadna CCFL je na koncoch cierna. Drvivu vacsinu poruch CCFL vsak sposobuje vyssi pociatocny nabehovy prud niektorej z CCFL, ktory okamzite odpoji napajaci zdroj. Niekedy je mozne zapnutie TV podrzanim tlacitka P/Ch + na TV prijimaci. Potom uz prijimac funguje normalne az do vypnutia. Nezostava teda nic ine, len TV rozobrat a zmerat postupne vsetky CCFL. Kedze zapnutie TV nie je mozne, kupil som si zdroj na preskusanie CCFL. Tie potrebuju 750 - 1200 V. V prilohe zasielam foto dvoch takychto pristrojov. U nas stoji asi 10 € , ja som ho kupil na Alliexpres za 2,80 € / linky zasielam v SS /. Takto zmeram postupne kazdu CCFL. Kedze vacsinu poruch CCFL sposobuje vyssi nabehovy prud, je nutne dalsie meranie. Do serie s testerom zapajam presny odpor, na ktorom zmeram ubytok napatia pri kazdej CCFL. Zmerat vyssi prud je totiz prakticky nemozne pre vysoke frekvencie
Gofrej
12.01.20,20:14
Dakujem za radu a linky. Predtym sa s DO prijimac zapnut nedal. Ale podrzanim P/Ch + uz ide 3 hodiny. Najprv som sice skusal P/Ch+ na DO, ale potom som si znova precital, ze podrzat je nutne P/Ch + na TV
Gofrej
13.01.20,11:21
Dnes sa rovnako nedal TV zapnut s DO. Ale podrzanim P/Ch + TV funguje
Renson
15.01.20,07:55
Vcera som opravoval dalsi TV s CCFL, so zvysenym nabehovym prudom. Skusil som do serie s nou zapojit termistor. Zatial funguje bez problemov aj cez dialkovy ovladac. Uvidime, ci to bude moznym riesenim do buducnosti