Xanti
02.02.20,21:32
Zdravím všetkých.
Kedže tu máme prvý kvartál roku a ten je známy daňovými priznaniami, tak sa chcem opýtať či má niekto také problémy ako ja.

Mám 2 pc, na jednom mám nainštalovaný win7 ( robota ) a na druhom win10 (doma) klasika.
A mám problém. Samozrejme doma na win10 robené daňové priznanie xml súbor v pohode, akonáhle vygenerujem PDF z finančnej správy tak mi píše haky baky namiesto písmena Č, je jedno či je to malé alebo veľké Č. Nevypíše mi správne.
Ked natiahnem súbor xml cez win7 a dám generovať, tak PDF je bez chyby.

Má problém finančná správa, alebo win10 je ešte nedopracovaný? Ako nie som sama v mojom okolí pár ľudí skúšalo na svojich pc natiahnuť xml súbor čo som im poslala. A každý má problém s písmenom č ... lebo iné šžťô idú v pohode len to č.

Má niekto nápad ako to urobiť? Skúšala som prehliadače explover, mozila firefox, operu, google chrome.

Ako už ma to obťažuje písať do daňového priznania C namiesto Č a win7 o pár dni v robote pôjde do minulosti.
avalik
02.02.20,22:07
to č je problem pri natiahnuti xml do tlaciva? ci az po prikaze na tlac? mas rovnake verzie pdf readerov na oboch PC? robi to aj ked pdf ulozis a otvoris?
Xanti
03.02.20,07:37
Áno robí to aj ked pdf uložím a tak otvorím a dám tlačiť.
Nemám rovnaké PDF na oboch PC. Ale na rovnakom ako mám v robote skúšal známy a tiež mu to nešlo .. to č. ... a mal win10

Ty máš aký win? Či robíš cez linux?
Onko
03.02.20,13:58
Stretol som sa s tým posledný mesiac pri nejakom tlačive. Podľa mňa asi použili nejaký blbý font v PDF, alebo niečo také. Ono dokonca, keď som si v tom tlačive klikol na ten text a zmenilo sa to na editovateľné, tak tam to Č bolo správne, a keď som odklikol a editácia sa ukončila, tak sa to zmenilo na na tie "haky baky".

Každopádne v súčasnosti je úplne irelevantné, čo sa tlačí na tlačive z PDF, pri elektronickej komunikácii je rozhodujúce, čo sa odošle cez portál finančnej správy, čo je v podpísanom XML.
misoft
03.02.20,15:57
Problém asi bude v samotnom PDF - nepoužívajú UTF8 kódovanie, ale asi Windows 1250 - čo je základné kódovanie pre Win. V tom prípade nezobrazí správne niektoré písmená.
misoft
03.02.20,16:05
Nie je známe, z čoho tlačíš - priamo z web stránky (teda z prehliadača), alebo si tlačivo sťahuješ, doplníš a vytlačíš externým programom pre PDF. Ak to druhé - aký program sa používa?
V Chrome sa totiž dá nastaviť aj písmo: tri bodky vpravo hore - Nastavenia - Prispôsobiť písma.
Ak externým programom - presvedčiť sa, či je nastavený správny jazyk - často sa používa napr. Adobe Reader v EN jazyku a ten často používa kódovanie Windows 1250 miesto UTF8
Xanti
03.02.20,17:06
No je to dosť dôležité, lebo nie každý má povinnosť posielať danové elektronicky. A mnoho ludí odnáša danové osobne ( prenajímatelia, potom ludia čo napr. vyhrali a podávajú DP typ B, alebo predali nehnuteľnosti a sú zamestnancami , alebo zamestnanci typ A... takže áno obťažuje to, nakoľko títo ludia ak odnesú haky baky tak im to danová správa nevezme.

Ale ďakujem za koment.
Xanti
03.02.20,17:07
A dá sa to nejako nastaviť? Alebo prenastaviť? A fakt zo všetkých blbne č ..
Xanti
03.02.20,17:24
Idem na to kuk, ale netlačím priamo. Dám si to uložiť do PC. A otváram z PC PDF súbor.
Xanti
03.02.20,18:32
No tak som to kuk ... a v písme mám pekne všetko ... kopírujem
16: Kŕdeľ ďateľov učí koňa žrať kôru
misoft
03.02.20,22:52
Tak potom je zdrojový PDF tak napísaný - použili pri písaní nejakú zlú znakovú sadu. Pokiaľ ti všetky PDF zobrazujú správne a len to jedno nie - tak jednoznačne je to chyba súboru.
Kašli na to a vytlač to tak, ako je - dôležité sú vyplnené kolonky - text (a hlavne to nešťastné Č) je už vedľajší.
Predpokladám - interaktívny PDF súbor, teda to, čo si dostala je síce opraviteľné v domácich podmienkach, ale treba to vedieť (ja takto opravujem vo Foxit Readeri PDFká, ktoré sú niekde zle napísané, staré).
Xanti
04.02.20,08:03
No budem sa musieť tomu pozrieť na zúbok. Ale díky.
Xanti
05.02.20,20:03
Ako opravuješ vo foxit readeri PDFká, lebo mne to robí foxit v kombinácii s win10 , nemám adobe
misoft
05.02.20,21:37
Označím nevyhovujúce - dám farbu textu ako podklad. Potom vložím textové pole a dám opravu s farbou ostatného textu. Textové pole môžeš posúvať a takto zarovnať s ostatkom. Takto som upravoval PDF jednej žiadosti - mali staré a upravoval som dátumy v texte. Tiež som tam cez textové pole dopisoval to, čo bolo potrebné vyplniť. A tlačiareň mi to vytlačila opravené.

P.S. Je to voľne stiahnuteľné tlačivo? Ak by bolo - do SS mi pošli odkaz, pozriem sa na to.
P.S.2 Ak je to toto: https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-sluzby/verejne-sluzby/katalog-danovych-a-colnych/katalog-vzorov-tlaciv
Tak dostaneš čistý PDF súbor - ten vyzerá bez chýb. A dá sa do neho rovno písať - vo Foxit Reader je to funkcia - Komentár - Písací stroj. Len umiestnič kurzor tam kde chceš písať, klik a píšeš. Presunieš kurzor na druhú kolonku, klik a píšeš. Pri tlači však musíš nastaviť Document and Markups - vtedy vytlačí základ (PDF) + vpísané texty. Písmo sa dá zväčšovať. Stačí opäť kliknúť na napísané a objaví sa orámovanie a hore je A+ A- - na veľkosť textu.
Xanti
06.02.20,19:19
misoft
06.02.20,22:19
Aha - v Chrome mi to ukáže správne. Odosielaš ihneď po vyplnení? Skús tie tlačivá z môjho komentára a môj laický postup. Keď po vyplnení to uložíš ako PDF - potom ako prílohu môžeš odoslať - bude to už vyplnené PDFko.
Xanti
07.02.20,06:05
Vždy ukladám do PC a tak posielam. Ešte i staršie PDF mi foxit upravil do hak bak pri písmene č. Ale ak robím PDF z excelu tak tam mi foxit č. necháva. Fakt číro čistá záhada.
misoft
07.02.20,10:12
Foxit Reader - aký jazyk máš nastavený? Máš SK lokalizáciu? Dá sa to nastaviť - Súbor - Preferences - Lamguages (Jazyky) - označiť Vybrať volietľný jazyk - zaškrtnúť Choose languages provided by the community a v druhom rolovacom zozname vybrať Slovak - OK.
Malo by stiahnuť SK jazyk, vrátane diakritiky (v Menu budú síce chyby prekladu) - vyskočí síce upozornenie o návšteve stránky, ale po reštarte už bude v SK a malo by aj Č písať normálne.
Xanti
08.02.20,16:56
Skúsila som, mala som angličtinu, zmenila som na slovenčinu a staršie súbory som kuk a stále nepíše č. ani po reštarte.
Možno nové bude .. vyskúšam .. ale ďakujem za podrobný postup.