Peter Vančo
11.03.25,15:49
Prosím mohli by ste mi poradiť?

Susedia v Trstíne, ktorí bývajú v dome oproti cez cestu, majú vlčiaka. Ten v noci dlhé hodiny sústavne šteká. Je to hlasný brechot, ktorý ma budí zo spánku. Nakoľko chodím do práce a pracujem fyzicky, veľmi potrebujem poriadny odpočinok. Okno si zavrieť nemôžem, pretože potrebujem čistý vzduch, ináč mám migrénu celý nasledujúci deň. Používam aj štuple do úší, avšak to nepomáha. Chodievam aj na 12 hodinové pracovné smeny, ktoré trvajú do neskorej noci (do 2:00). Keď bývam nevyspatý, tak šoférovanie v takýchto neskorých nočných hodinách býva vyčerpávajúce a aj rizikové.

So susedmi som sa viac krát snažil slušne dohodnúť, nepodarilo sa mi to. Raz keď psa dali niekam preč a bol v noci kľud, tak som im priniesol z vďačnosti aj bonboniéry. Ale nepomohlo to. Najviac čo pre mňa spravili, bolo, že na 2 alebo 3 noci psa niekam uviazali dozadu do záhrady a bol kľud. Ale na štvrtú noc už bol pes zasa na dvore. A už ho neuväzovali dozadu vôbec.

Bol som im aj v noci zazvoniť na zvonček a upozorniť ich, že pes šteká a nemôžem spať. Najprv mi vyhoveli na 2 až 3 noci, ale potom bol pes zasa na dvore.
Keď som im bol zazvoniť druhý krát o druhej v noci, tak už boli naštvaní, a povedali mi, že ešte raz im prídem takto zazvoniť, tak zavolajú na mňa políciu.
Starosta mi povedal, že im nemám chodiť zvoniť. Že polícia mi môže uložiť poriadkovú pokutu, alebo že ma môžu susedia prípadne aj fyzicky napadnúť.

Pán starosta povedal, že si mojich susedov dá predvolať.
Ale ako som sa dozvedel od mojich známych, tak on v tejto veci asi veľa nezmôže.
Vraj on im môže asi nanajvýš dohovoriť, a to je asi celé.
Starosta volal aj na políciu a policajti povedali, že to musí riešiť obec.
Pán starosta sa snažil aj dovolať právnikovi, ale ten to nedvíhal.

Pán starosta tuším povedal niečo také, že hlasný brechot psa by sa mohol brať aj ako obťažovanie hlukom. Alebo to hovorili tí policajti, s ktorými volal. Už neviem presne.

Dá sa v takomto prípade prosím niečo spraviť?
Alebo sa musím odsťahovať?
Spánok nutne potrebujem.

Ďakujem pekne za Váš čas.

Peter
Chobot
11.03.25,15:28
Neurobíš nič. Takýchto sporov kvôli brechajúcim psom je plno, niektoré majú až bizarné konce - viď. príbeh spievajúceho domu v Štúrove.

Pes jednoducho šteká, tak ako kohút kikiríka o piatej ráno vtáky za úsvitu štebocú.

Nechce sa mi veriť, že ten pes šteká celú noc a tak hlasno. Navyše je cez ulicu, takže ty budeš precitlivelý na hluk.
Je to rodinný dom, majiteľom psa držať zakázať nemôžeš.

Ich ani psa nezmeníš. Tak sa snaž urobiť alebo zmeniť to, čo je v tvojich silách a možnostiach - daj si poriadne okná, umiestni spálňu na druhú stranu domu a spi pri zatvorenom okne prípadne aj s tými štuplami do uší. Zjavne iným to štekanie nevadí, keď len ty sa sťažuješ. Väčšia časť problému bude asi u teba.

Keď som naozaj unavený, tak vonku môžu aj petardy hádzať a jednoducho spím.
rebeccax3
11.03.25,16:28
NEOTRAVUJ kade tade!
Kúp si hlukomer , , ak pes šteká nad 41 decibelov, rieš to na súde.
Ak šteká pod 40 dB, rieš to "stavebne" alebo u psychológa.
Martuk
11.03.25,17:36
cely tento prispevok mi pripada ako blbost. Zacnem od zaciatku:

ten v noci sustavne steka - vadi to len tebe a nikomu inemu? Neverim, neexist!!!!

Najviac čo pre mňa spravili, bolo, že na 2 alebo 3 noci psa niekam uviazali dozadu do záhrady a bol kľud. Ale na štvrtú noc už bol pes zasa na dvore. A už ho neuväzovali dozadu vôbec - akoze ked bol vzadu, tak nestekal a ked bol vpredu, tak stekal?? Netrep debiliny!!!

Keď som im bol zazvoniť druhý krát o druhej v noci, tak už boli naštvaní, a povedali mi, že ešte raz im prídem takto zazvoniť, tak zavolajú na mňa políciu.
Starosta mi povedal, že im nemám chodiť zvoniť. Že polícia mi môže uložiť poriadkovú pokutu, alebo že ma môžu susedia prípadne aj fyzicky napadnúť. - zavolaju na teba policiu? Kludne nech sa paci - oznamenie na nich za rusenie nocneho kludu, teoreticky za tyranie zvierata a pod. pretoze ked ten pes steka, tak STEKA KVOLI NIECOMU ALEBO NA NIECO, TO NIE JE LEN TAK!!!.
- ze tebe moze policia ulozit poriadkovu pokutu? - no tak v tomto pripade tazko, nie je ziadny pravny dovod.
- ze ta mozu susedia kludne fyzicky napadnut?? tak to ani omylom, to uz hranici s inym tazkym pruserom

ako toto keby mi nejaky starosta povedal tak dovi detaily rozpisovat nebudem ale garantujem, ze trestnopravnu dohru by to malo a starosta by asi velice rychlo dostarostoval.

Pán starosta sa snažil aj dovolať právnikovi, ale ten to nedvíhal. - Ked volal pravnikovi v noci tak neviem preco to pravnik nedvihol. Ze by spal??

mam taky dojem, ze tu je:

A. nie celkom vysvetlana pravda a cely skutok
B. dalsi trol, hoci dlhsie evidovany