sumo--
12.03.25,10:03
Dobry den,

snazim sa dopatrat informacie ohladom povinnej skolskej dochadzky, trvaleho pobytu, atd. Komunikacia priamo s uradmi skonci vzdy skopirovanym znenim paragrafov a odkazmi na dalsie paragrafy z ktorych sa neviem aj tak dopatrat k finalnej odpovedi, tak dufam ze sa mi to podari na tejto stranke.

S partnerkou zijeme dlhodobo zahranici (6 rokov - Spanielsko) a narodili sa nam tu dve deti. Starsie bude mat v lete 6 rokov a teda musi byt zapisane na povinnu skolsku dochadzku na SK. Deti maju vedeny trvaly pobyt v mieste trvaleho bydliska matky - ktore sme museli uviest pri preberani slovenskeho rodneho listu na urade. Kedze maju trvaly pobyt na SK, vztahuju sa na deti povinnosti a poplatky ako - povinna skolska dochadzka, platba za komunalny odpad, atd.

Moja otazka teda bude - rozmyslam nad zrusenim trvaleho pobytu na SK. V Spanieslku oficialne zijeme, deti tu navstevuju skolku a pojdu tu aj na skolu. Kedze na SK nezijeme, nepracujeme - zrusenie trvaleho pobytu na SK pre deti nas teda oslovodi od roznych povinnosti, Nie som si ale isty ake negativa to moze priniest...

- mozu mat deti zruseny trvaly pobyt na SK aj ked rodicia maju trvaly pobyt na SK stale vedeny?
- ake standardne ukony s uradmi budu ovplyvnene ak nebudu mat trvaly pobyt na SK?
- starse dieta ma vydany Obciansky preukaz detsky ktory zda sa budem musiet vratit, uprimne netusim naco je tento preukaz potrebny
- cestovny pas budeme obnovovat na SK Velvyslanectve v Spanielsku

kedze uz niekolko tyzdnov sa snazim najst odpovede, budem vdacny za kazdu radu.

Dakujem vopred.
fortunka
12.03.25,10:42
Bolo by fajn hodit tie paragrafy, na kt. sa urady odvolavaju.
ivka70
12.03.25,11:04
Podla mna sa musite odhlasit vy ako rodicia, len maloletym detom TP nezrusite (tie sa same do zahranicia neodstahuju)
https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zivotna-situacia/_odhlasenie-z-trvaleho-pobytu
sumo--
22.03.25,13:10
Dakujem za reakciu... Jedna sa o č. 253/98Zz v znení zákona z 1.7.2006

Snazil som sa posledne tyzdne zistit dalsie informacie. Momentalne planujem zrusit trvaly pobyt pre dieta, nakolko na SK nezilo a nema tam ziadne vazby (okrem trvaleho pobytu ktory sme museli nahlasit pri preberani slovenskeho rodneho listu), aby sme nemusei riesit zapis do skoly, komunalny odpad, atd. Z toho co sa mi podarilo najst, dieta nemusi mat rovnaky trvaly pobyt ako rodic a taktiez zda sa nepride o ziadne benefity - npr cestovny pas budeme stale vediet vybavit aj na Slovensku.
sumo--
22.03.25,13:20
ak mam dobre info, rodicia vedia odhlasit trvaly pobyt dietata a pritom si rodicia mozu nechat trvaly pobyt na SK (popravde, zvazujem ze si zrusim aj ja len neviem presne o ake vyhody a prava by som tym prisiel - npr pravo volit, atd)