janneeca
10.09.25,08:10
Zdravím. Môj starý notebook pýta preinštalovať starú verziu Windows na novšiu. Zvládne toto laik alebo radšej osloviť itečkára? Nie som úplný analfabet v tejto oblasti, ale zase nechcem riskovať, že to pokazím a prídem o vse
A zvládne 10ročný notebook verziu Windows 11, alebo radšej kúpiť nový notebook?
Ďakujem.
A zvládne 10ročný notebook verziu Windows 11, alebo radšej kúpiť nový notebook?
Ďakujem.
OneUp
10.09.25,06:53
10 rocny nezvladne
ivka70
10.09.25,07:23
Spravi sa to same, aj bez IT. Skor treba predtym pozriet parametre NB, ci je pripraveny na win11 (minimalny HW sa da najst bez probelmov na nete).
Pri 10 rocnom je uz na zvazenie, ci do toho ist.
Skor zostat pri win10 alebo uz novy s win11, samozrejme, zavisi, co vsetko ten NB musi zvladat, na co sa pouziva. .
Pri 10 rocnom je uz na zvazenie, ci do toho ist.
Skor zostat pri win10 alebo uz novy s win11, samozrejme, zavisi, co vsetko ten NB musi zvladat, na co sa pouziva. .
bodliak
10.09.25,09:38
Mám 7 ročný a zvláda bez zaváhania.
OneUp
10.09.25,10:30
ja 10 rocny tablet a problemy su
ua som kupil novy
ua som kupil novy
misoft
10.09.25,16:13
Pri 10-ročnom NB je to už riziko.
A) Musela by sa upraviť inštalačka - NB na 100% má CPU, ktorý nebude podporovaný, nebude mať TPM 2.0, bude mať starý, pomalý platňový HDD (tam by sa odporúčal SSD)
B) neuviedol si o tom NB ABSOLÚTNE NIČ! Značka, model, typ, parametre. Ak má 4GB RAM - tak je to fakt o hubu.
C) Budeš musieť si pozháňať pre tento starý model všetky ovládače, ktoré budú pracovať s W11 (W11 ti tam hodí generické a nevyužije svoje možnosti).
Rada: Tento stroj buď daj do zberného dvora (samozrejme vymazať svoje dáta, naformátovať HDD), alebo ho "prečistiť" a používať ako dočasnú náhradu a kúpiť nový.
A) Musela by sa upraviť inštalačka - NB na 100% má CPU, ktorý nebude podporovaný, nebude mať TPM 2.0, bude mať starý, pomalý platňový HDD (tam by sa odporúčal SSD)
B) neuviedol si o tom NB ABSOLÚTNE NIČ! Značka, model, typ, parametre. Ak má 4GB RAM - tak je to fakt o hubu.
C) Budeš musieť si pozháňať pre tento starý model všetky ovládače, ktoré budú pracovať s W11 (W11 ti tam hodí generické a nevyužije svoje možnosti).
Rada: Tento stroj buď daj do zberného dvora (samozrejme vymazať svoje dáta, naformátovať HDD), alebo ho "prečistiť" a používať ako dočasnú náhradu a kúpiť nový.
janneeca
10.09.25,18:25
Keď by som teda kupovala nový notebook, prosím, aké parametre pozerať pri kúpe?
Bude to notebook na bežné používanie doma, čiže maily, internet, pozrieť fotky, film, prípadne pre deti na nejaké projekty na ZŠ.
Ďakujem.
Bude to notebook na bežné používanie doma, čiže maily, internet, pozrieť fotky, film, prípadne pre deti na nejaké projekty na ZŠ.
Ďakujem.
Axel Wers
10.09.25,20:45
Na 10 rokov starý notebook by som Win 11 neinštaloval. Nemyslím si, že tak starý CPU má funkcie, ktoré Win 11 vyžaduje.
Inak inštaláciu zvládne aj laik.
Inak inštaláciu zvládne aj laik.
misoft
11.09.25,08:25
Na toto stačí bežný NB, RAM min. 8GB (lepšie 16GB - už sa to stáva štandardom!), grafika bud integrovaná (v tom prípade fakt tých 16GB RAM), alebo s dedikovanou aspoň 4GB VRAM - FHD dostatočný ukladací priestor - SSD min. 500GB, zobrazovadlo min. 15,6", CPU AMD alebo Intel aspoň poslednej generácie a min. 4-jadro, konektivita cez USB-C, príp. USB 3, ethernet RJ45, WiFi aspoň WiFi6, min. BT4.
Výrobcu a značku - to si už musíš vybrať ty. Prezri si výbery, porovnaj, prečítaj si skúsenosti, recenzie a podľa toho sa rozhoduj. Ale počítaj, že za 300-400€ nekúpiš poriadny NB, len nejaké prerastené kalkulačky.
Výrobcu a značku - to si už musíš vybrať ty. Prezri si výbery, porovnaj, prečítaj si skúsenosti, recenzie a podľa toho sa rozhoduj. Ale počítaj, že za 300-400€ nekúpiš poriadny NB, len nejaké prerastené kalkulačky.