Nirinda
07.11.25,12:11
V roku 2005 nám zomrel otecko. Zostala manželka a 3 dospelé deti, 1 syn a 2 dcéry.
Pri dedičskom konaní matka navrhla, aby celý dom bol napísaný na ňu, že sa to tak robí. Nenamietala som, nemala som dôvod podozrievať niekoho.
Pred 3 rokmi prepísala celý dom na syna. V darovacej zmluve je zakotvené, že ona má právo dožitia v tomto dome. Lebo syn je syn. Nedala nám o tom vedieť, nezavolala nás so sestrou aby nám to normálne oznámila, len medzi rečou a zistením na katastri sme zistili, že dom bol darovaný bratovi. Keď sme sa o tom chceli baviť, tak nám oznámila, že o nič neprídeme, že dom sa predá a že z predaja bude ½ bratova a ja so sestrou dostaneme po ¼. Kde je záruka že to tak bude? – nikde.
Takže takto to vyzerá, prišli sme o dedičstvo po otcovi a matka ho darovala nášmu bratovi, ktorý je v jej očiach a srdci vždy viac ako dcéry.
Nekladiem žiadnu otázku, je to len varovanie pre ostatných.
bodliak
07.11.25,11:14
Zomrel v 2025 ?
Nirinda
07.11.25,11:16
oprava 2005
misoft
07.11.25,17:44
Toto teda NIE JE otázka, ale len "konštatovanie" - prečo si to dávala do "Otázok" a nie do "Debaty"?
Odporúčam preštudovať: https://www.porada.sk/t216110-etiketa-porady.html
OneUp
07.11.25,19:03
co ty mas co odporucat ?
dala to ako chcela
marleau
07.11.25,19:29
No a nepatríte k tým, ktorí sa ukázali u mamy raz za rok a brat sa o ňu staral?
Ja som sa nechal vydediť a zavrhol som všetkých príbuzných, prakticky nemám nikoho, nemám potrebu vlastniť majetky, určite nie cudzie ani "cudzie".
Chobot
07.11.25,21:04
Áno, toto sa bežne v rodinách stáva. Nemáš žiadnu garanciu, že ťa brat po maminej smrti vyplatí. Je to na jeho dobrej vôli. Nemáš to ani ako vymáhať, nemáš na to právny nárok.

A brat je už legitímnym vlastníkom, mama ho nemôže donútiť vyplatiť ťa, ani nemôže žiadať vrátiť dar.